Orzechowy sernik fistaszkowy
Makaron ze szparagami

tort komunijny książka instagram

Sezon komunijny w pełni, więc pewnie może się Wam przydać przepis na tort komunijny w kształcie książki 🙂

Ten „model” to jeden z najpopularniejszych tortów.

Ja go przygotowałam do córki koleżanki, która miała Komunię Świętą jeszcze przed moim synem.

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na tort o wielkości około 20/30 cm – myślę, że wystarczy dla około 40 gości.

Mój tort miał biszkopt czekoladowy i malinową frużelinę, ale podam też wersję na biszkopt „biały” – tak więc do dzieła 🙂

tort komunijny książka 1

tort komunijny książka 2

tort komunijny książka 3

tort komunijny książka 4

tort komunijny książka 5

 

Tort komunijny książka
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 10 jajek - użyłam rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 350 g cukru
  • 275 g mąki pszennej
  • 70 g gorzkiego kakao albo 100 g mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przydaje się do biszkoptu kakaowego, bo wyrasta niższy niż biały)
poncz:
  • pół litra ciepłej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
frużelina:
  • 500 g owoców - malin, truskawek, borówek
  • około pół szklanki cukru - lub do smaku
  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
krem:
  • 750 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 375 g serka mascarpone - schłodzonego
  • około 6 łyżek cukru pudru - lub do smaku
krem maślany (do obłożenia tortu)
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • około kilogram masy cukrowej do obłożenia tortu
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij na sztywną masę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cukier się dobrze rozpuści.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao albo z mąką ziemniaczaną.
  3. Żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę do białek i delikatnie wymieszaj - na najniższych obrotach miksera, albo łyżką.
  5. Przelej masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/30 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach (lub 170 stopniach na termoobiegu) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Przekrój biszkopt na trzy blaty.
poncz:
  1. Zmieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, schłódź.
frużelina:
  1. Do garnka włóż owoce - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
  2. Dodaj wodę - tyle aby zakryła dno garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
  3. Gotuj, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, dodaj trochę soku z gotujących się owoców, zamieszaj i wlej do owoców - wymieszaj energicznie.
  5. Frużelinę schłódź - możesz ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce.
krem:
  1. Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem, do gęstniejącej śmietanki dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - zmiksuj.
krem maślany:
  1. Miękkie masło miksuj z dosypywanym po trochu cukrem pudrem - w razie konieczności dodaj trochę mleka (ja zwykle daję trochę, bo lubię gdy krem maślany jest trochę luźniejszy).
wykończenie:
  1. Spodni blat biszkoptu nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę kremu z serka mascarpone, na nim wyłóż część frużeliny owocowej.
  2. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
  3. Ostatni blat biszkoptu nasącz od spodu, a następnie ułóż na wierzchu tortu.
  4. Nadaj górze tortu kształt książki - mniej więcej na środku ciasta wytnij część biszkoptu.
  5. Tort posmaruj kremem maślanym i schłódź w lodówce.
  6. Gdy krem maślany stężeje, to możesz tort obłożyć masą cukrową.
  7. Masę rozwałkuj cienko, nałóż ostrożnie na tort, przytnij i wyrównaj.
  8. Udekoruj wg uznania.

 

Orzechowy sernik fistaszkowy
Makaron ze szparagami

Related Post