Amerykańska szarlotka przepis
Przepis na amerykańską szarlotkę – apple pie
Dziś u mnie amerykańska szarlotka, czyli słynne apple pie. Taka szarlotka pieczona jest zwykle w głębszym naczyniu, tak aby pomieścić dużą ilość jabłek. Do tego poza jabłkami szarlotka amerykańska ma fajne lekko elastyczne ciasto, które można fantazyjnie wycinać i zwijać tworząc na wierzchu apple pie wspaniałe wzory. Jeśli jeszcze nie jedliście apple pie, to koniecznie zobaczcie ten przepis!
Spis treści
Amerykańska szarlotka apple pie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek w amerykańskim stylu.
Amerykańska szarlotka apple pie przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki apple pie
- 170 g margaryny
- 340 g mąki pszennej (- 2 i niecała 1/3 szklanki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 60-100 ml zimnej wody
składniki na nadzienie z jabłek do szarlotki apple pie
- ok 1 kg jabłek (twardych (użyłam Jonagold))
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowe składniki do amerykańskiej szarlotki
- 1 jajko (jeśli nie chcesz używać jajka to posmaruj wierzch ciasta mlekiem)
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Instrukcja
Jak zrobić amerykańską szarlotkę apple pie
- Mąkę i cukier puder posiekaj z margaryną pokrojoną w kostkę – możesz też zmiksować blenderem.170 g margaryny, 340 g mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru
- Stopniowo dodawaj trochę zimnej wody – tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło i nabrało elastyczności – ja zużyłam 60 ml wody.60-100 ml zimnej wody
- Podziel ciasto na dwie części – każdą włóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę – ja robiłam poprzedniego dnia i chłodziłam przez noc.
- Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim foremkę.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry.ok 1 kg jabłek
- Dodaj do jabłek sok z cytryny i przemieszaj.1 łyżka soku z cytryny
- Cukier trzcinowy zmieszaj z mąką, cynamonem i gałką – wsyp do jabłek i dokładnie wymieszaj.50 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej
- Wyłóż jabłka do formy.
- Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim wierzch jabłek, dokładnie sklej boki ciasta z wystającą częścią spodu.
- Natnij ciasto na środku tak aby miała gdzie odchodzić para (jeśli wycinasz w cieście kształty foremkami, to zrób to przed położeniem ciasta na jabłkach).
- Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru trzcinowego.1 jajko, 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- Piecz około godzinę w 180 stopniach – pod koniec pieczenia możesz przełączyć na podpiekanie spodu.
- Po upieczeniu ciasto wystudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szarlotka apple pie – uwagi
Taka amerykańska szarlotka – typowa – bardzo krucha i z dużą ilością jabłek chodziła za mną od dłuższego czasu. Strasznie chciałam ją upiec w tradycyjnej formie do apple pie, ale że takiej do tej pory nie miałam, to i ciacha nie było. Ostatnio kupiłam sobie idealną formę i proszę – jest i szarlotka (i proszę tu sobie nie myśleć, że szarlotka była po prostu pretekstem do kolejnego zakupu – o nie).
Jak zrobić apple pie – wskazówki
Ciasto do apple pie zrobiłam bez dodatku jajek i na margarynie do pieczenia – dzięki temu ciasto było mega plastyczne i elastyczne – można było go wałkować, wycinać, przenosić i nic się nie rwało – wręcz idealne ciasto (będę musiała takie robić częściej). Też wam proponuję wyciąć w wierzchniej warstwie foremkami kształty – ale jeśli wam się nie chce, to wystarczy naciąć wierzch ciasta w kilku miejscach – tradycyjnie nacina się na środku promieniście – nacięcia są potrzebne, alby gromadząca się w jabłkach para mogła wydostać się na zewnątrz.
Jak przygotować nadzienie z jabłek do amerykańskiej szarlotki?
Jabłka na szarlotkę dokładnie umyj, a następnie obierz nożykiem szczelinowym i przekrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne z owoców, a jabłka pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do jabłek sok z cytryny, który zapobiegnie nadmiernemu brązowieniu owoców. Wymieszaj owoce z cynamonem, cukrem (polecam trzcinowy, ale może też być zwykły) oraz odrobiną mąki. Mąka dodana do jabłek na nadzienie ma zagęszczać sok wytwarzany przez owoce, tak aby nie nasączał on za mocno ciasta.
Jakie jabłka do szarlotki amerykańskiej?
Najlepsze będą tu twarde jabłka, które będą ładnie trzymać kształt po upieczeniu. Ja polecam tu między innymi jabłka jonagold, ligol, antonówkę albo np. szarą renetę. Ale oczywiście możesz użyć jabłka jakie aktualnie masz w domu!
Jak podać apple pie?
Po upieczeniu szarlotię dobrze jest odstawić do ostudzenia – tak aby masa jabłkowa miała szansę się lekko zestalić – wiem, że to trudna sprawa i jak się dobierzecie do ciasta szybciej to też nic się nie stanie. Nie musi stygnąć zupełnie, ale chociaż trochę. Wtedy możesz podać ją jeszcze ciepła z gałką ulubionych lodów – ja uwielbiam do szarlotki lody waniliowe. Może to też być słodki sos karmelowy albo waniliowy – z każdym będzie pyszna. A tak na prawdę to ta szarlotka apple pie jest tak pyszna, że wystarczy ją nawet posypać cukrem pudrem i będzie już doskonała!
A jak wam się podoba taka wycinana amerykańska szarlotka? Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i pozostałe ciasta z jabłkami.
Ps. Ciasto, które zostanie wam po odcięciu możecie wykorzystać do upieczenia ciasteczek – 10 minut w 180 stopniach powinny wystarczyć – możecie je przed pieczeniem posmarować odrobiną rozmieszanego jajka i posypać cukrem.
Polecane przepisy na szarlotki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na szarlotki ze świata i tradycyjne polskie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Amerykańska szarlotka przepis
Przepis na amerykańskie apple pie. Dokładny przepis krok po kroku na ciasto i nadzienie do amerykańskiej szarlotki. To ciasto pełne aromatycznych jabłek uwielbiane przez Amerykanów. Sprawdź ten dokładny przepis na amerykańską szarlotkę. Kruche ciasto z jabłkami i cynamonem rozpływa się w ustach i smakuje wyśmienicie.
Przepis na apple pie
Szarlotka w stylu amerykańskim pełna jabłek, a do tego lekkie kruche ciasto na margarynie. Przepis na szarlotkę, który musisz zapamiętać!
Jak zrobić amerykańską szarlotkę apple pie?
Przeczytaj mój dokładny przepis na ciasto z jabłkami i upiecz rodzinie pyszną apple pie! Rozsmakuj się w tym amerykańskim cieście. Zjedz jeszcze na ciepło z gałką lodów - tak smakuje najlepiej :) Przy okazji polecam inne moje przepisy na ciasta z jabłkami - każdy znajdzie tu coś dla siebie.