Babka gotowana cioci Hanki
Przepis na babkę gotowaną wg przepisu cioci Hanki
Dziś u mnie prezentuje się lekka babka gotowana. Ten sprawdzony przepis gwarantuje idealną konsystencję i doskonały smak. Dzięki starannie dobranym składnikom i specjalnej technice gotowania, ta babka wyróżnia się swoją delikatnością i puszystością. Wypróbuj ten przepis, aby stworzyć niezapomniany deser, który będzie idealny na każdą okazję.
Babka gotowana przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na babkę, którą się gotuje w garnku z wodą, to koniecznie zobacz ten przepis!
Babka gotowana przepis
Składniki
składniki na babkę gotowaną
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 4 białka
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 200 g masła (rozpuszczonego )
- 75 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka (starta z cytryny lub pomarańczy, ulubiony aromat – opcjonalnie – do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić babkę gotowaną
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.4 żółtka, 200 g cukru
- Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.75 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.4 białka
- Do żółtek dodaj masło i mąkę – krótko wymieszaj.200 g masła
- Dodaj do ciasta ubite białka – w dwóch porcjach.
- Delikatnie wymieszaj.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
- Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą – woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do 3/4 jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
- Garnek z wodą przykryj pokrywką.
- Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
- Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
- Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Gotowana babka – uwagi
Babka gotowana korciła mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam do nich foremki. Teraz, przed Wielkanocą zaopatrzyłam się w stosowną foremkę, a moja teściowa wydobyła z cioci Hanki przepis na jej babkę. Muszę przyznać, że „mój pierwszy raz” z tą babką nie był łatwy i przy jej „gotowaniu” miałam trochę przebojów.
Po pierwsze – cioci babka jest bardzo lekka, więc po wstawieniu foremki do garnka z wodą, foremka zaczęła pływać i się przechylać – niezbędne okazało się obciążenie jej od góry (moje „dociążenie” się nie sprawdziło i skończyło się na rozbitej miseczce…).
Po drugie – w instrukcji nie otrzymałam informacji, że garnek z wodą należy przykryć pokrywą i w efekcie końcowym moja babka gotowała się dłużej niż w przepisie (na szczęście zeszło na mnie olśnienie z tą pokrywą i w końcu babka „doszła”). Gdybyście zdecydowali się na upieczenie tego ciasta, to zawczasu przygotujcie sobie coś cięższego do dociążenia foremki i duuuży garnek z pokrywką.
Mimo tych wszystkich przygód myślę, że warto taką babkę upiec (nie piekłam jej wcześniej w tradycyjny sposób – czytaj „w piekarniku” – ale myślę, że spokojnie można ją piec w 180 stopniach przez około godzinę). Jeśli ktoś z was upiecze ją w piekarniku, to proszę o info jak poszło :)
Zachęcam Was również do wypróbowania bardzo prostego przepisu na pyszną i wilgotną babkę jogurtowo-cytrynową :)
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta wielkanocne i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka gotowana przepis
Przepis na gotowaną babkę na Wielkanoc na weekend do kawy. Taka gotowana babka jest delikatniejsza od tradycyjnej pieczonej babki i mam wrażenie, że jest bardziej wilgotna. Ja miałam przyjemność jeść babkę przygotowaną przez ciocię mojego męża i muszę się przyznać, że zjadłam jej kilka kawałków - tak mi zasmakowała. Do przygotowania gotowanej babki będziecie potrzebować specjalną formę do gotowania babki. Ja swoją kupiłam w sklepie internetowym, ale jestem z niej średnio zadowolona. Myślę, że jest ona zbyt lekka i po włożeniu do garnka z wodą zaczyna pływać i się przewraca. Muszę ją więc dociążać z góry, aby stała w miejscu.
Przepis na babkę gotowaną
Babka gotowana cioci Hani jest leciutka jak piórko i aksamitna w konsystencji. Możecie dodać do niej do aromatu trochę cytryny, pomarańczy, albo aromatu migdałowego. Babka gotowana moje wypieki po przestudzeniu dość łatwo wychodzi z foremki - szczególnie jeśli wcześniej ją dobrze posmarujecie masłem i wysypiecie odrobiną mąki. Jeśli jeszcze nie jedliście babki gotowanej, to wypróbujcie mój przepis. Ugotujcie babkę i zobaczcie jaka to różnica między babką gotowaną a pieczoną.
Polecam wam przy okazji inne moje przepisy na babki.