Babka jogurtowo-cytrynowa

Zaktualizowany: 2023 19 września
babka jogurtowo-cytrynowa

Przepis na prostą jogurtową babkę cytrynową

Moja dzisiejsza babka – babka jogurtowo-cytrynowa to doskonałe ciasto do kawy, czy herbaty. Prosta w wykonaniu babka na jogurcie smakuje bardzo orzeźwiająco. A to zasługa skórki z cytryny oraz soku z cytryny dodanego do ciasta na babkę. Samą babkę przygotujecie nawet bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. To chyba najprostsza babka jogurtowa z cytryną na świecie! Gorąco polecam!

cytrynowa babka na jogurcie

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, szybkie i fajnie orzeźwiające ciasta, to koniecznie upiecz tą babkę!

babka jogurtowo-cytrynowa

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą cytrynową babkę na jogurcie naturalnym.
4.57 z 41 ocen
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 13
Kalorie 316 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki

składniki na jogurtową babkę cytrynową

składniki na lukier cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
  • sok z połowy dużej cytryny ( – dodawany stopniowo)
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę cytrynową z jogurtem

  • Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
    2 jajka, 160 ml oleju, skórka starta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g gęstego jogurtu, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
    300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
  • Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.
    100 g cukru pudru, sok z połowy dużej cytryny
Prywatne
Wartości Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 316kcalWeglowodany: 39gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Słowo kluczowe babka jogurtowa, cytrynowa babka
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
babka cytrynowa z jogurtem 5

Cytrynowa babka na jogurcie – uwagi

Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami :)

Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie”, a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania :)

Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.

Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.

Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka, wilgotna i pachnąca.

Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo :)

Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.

wilgotna babka cytrynowa

Jak zrobić babkę cytrynową – wskazówki

Otóż bardzo prosto!

Nie musicie nawet włączać miksera. Wystarczy zmieszać składniki łyżką, przelać do foremki do pieczenia babki i upiec.

Zamiast foremki z kominkiem możecie też użyć podłużną foremkę – taką jak do pieczenia keksa.

Po upieczeniu babkę ostudźcie i na koniec polejcie lukrem cytrynowym.

Najprostszy lukier na ciasto to cukier puder zmieszany z płynem, który go rozpuści. Tutaj polecam trochę soku z cytryny, aby dodatkowo podkręcić cytrynowy smak ciasta :)

Taka cytrynowa babka na jogurcie będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy. Świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).

To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty :D

Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne :D

babka cytrynowa na jogurcie

A tu moje pierwsze zdjęcia tej babki cytrynowej – robione w 2015 roku.

babka jogurtowo cytrynowa 4 babka jogurtowa

Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta cytrynowe

Jeśli lubisz w swoich ciastach cytrynowy smak, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 listopada

Podziel się przepisem

4.57 from 41 votes (39 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

35 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis

Zapraszam na bardzo prostą i szybką babkę na jogurcie naturalnym z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Taka babka świetnie smakuje i fajnie wilgotna. Jogurt dodany do ciasta na babkę dodaje mu wilgotności i pozwala jej dłużej zachować świeżość. Sok z cytryny sprawia, że babka ma świetny i orzeźwiający smak. Dodajcie też sok z cytryny do lukru, a babka jogurtowa będzie jeszcze smaczniejsza :) Jak zrobić babkę jogurtową? Przygotujcie sobie dwie miski - do jednej włóżcie suche składniki, a do drugiej mokre, zmieszajcie je, a następnie połączcie razem. Babka cytrynowa gotowa :) Już tylko wystarczy ją upiec i po lekkim ostudzeniu można zajadać.

Cytrynowa babka jogurtowa przepis

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na babkę cytrynową z jogurtem naturalnym i przygotujcie ją na weekend do kawy, czy herbaty. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić babkę cytrynową. Uwierzcie mi, że każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Taką babkę możecie również spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy. Będzie idealna na drugie śniadanie :) Zjecie coś słodkiego, a jednocześnie zaspokoicie swój głód. Babka cytrynowa ma tak uniwersalny smak, że na pewno zasmakuje każdemu! A wam polecam również inne moje przepisy na babki.

Babka cytrynowa przepis

Cytrynowa babka zrobiona na jogurcie smakuje wybornie, a do tego wspaniale orzeźwia - szczególnie gdy będzie polana lukrem cytrynowym. Jeśli jednak chcecie ograniczyć nieco kaloryczność ciasta cytrynowego, to możecie zrezygnować z lukru, a babkę cytrynową posypać jedynie cukrem pudrem. W ten sposób zużyjecie o wiele miej cukru i obniżycie kaloryczność ciasta. Tak przygotowana ekspresowa babka cytrynowa będzie równie smaczna co polana lukrem. Spróbujcie obydwu wersji i sami zdecydujcie czy wolicie babkę z lukrem, czy babkę z cukrem pudrem.