Babka jogurtowo-cytrynowa
Przepis na prostą jogurtową babkę cytrynową
Moja dzisiejsza babka – babka jogurtowo-cytrynowa to doskonałe ciasto do kawy, czy herbaty. Prosta w wykonaniu babka na jogurcie smakuje bardzo orzeźwiająco. A to zasługa skórki z cytryny oraz soku z cytryny dodanego do ciasta na babkę. Samą babkę przygotujecie nawet bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. To chyba najprostsza babka jogurtowa z cytryną na świecie! Gorąco polecam!
Spis treści
Babka jogurtowo-cytrynowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, szybkie i fajnie orzeźwiające ciasta, to koniecznie upiecz tą babkę!
Babka jogurtowo-cytrynowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki
składniki na jogurtową babkę cytrynową
- 2 jajka ((użyłam L))
- 160 ml oleju (2/3 szklanki)
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny ((mniej więcej z połowy dużej cytryny))
- 300 g gęstego jogurtu ((1 szklanka) (użyłam grecki))
- 200 g cukru ((1 szklanka) – lub do smaku)
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 szczypta soli
składniki na lukier cytrynowy:
- 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
- sok z połowy dużej cytryny ( – dodawany stopniowo)
Instrukcja
Jak zrobić babkę cytrynową z jogurtem
- Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.2 jajka, 160 ml oleju, skórka starta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g gęstego jogurtu, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
- Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.100 g cukru pudru, sok z połowy dużej cytryny
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cytrynowa babka na jogurcie – uwagi
Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami :)
Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie”, a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania :)
Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.
Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.
Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka, wilgotna i pachnąca.
Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo :)
Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.
Jak zrobić babkę cytrynową – wskazówki
Otóż bardzo prosto!
Nie musicie nawet włączać miksera. Wystarczy zmieszać składniki łyżką, przelać do foremki do pieczenia babki i upiec.
Zamiast foremki z kominkiem możecie też użyć podłużną foremkę – taką jak do pieczenia keksa.
Po upieczeniu babkę ostudźcie i na koniec polejcie lukrem cytrynowym.
Najprostszy lukier na ciasto to cukier puder zmieszany z płynem, który go rozpuści. Tutaj polecam trochę soku z cytryny, aby dodatkowo podkręcić cytrynowy smak ciasta :)
Taka cytrynowa babka na jogurcie będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy. Świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).
To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty :D
Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne :D
A tu moje pierwsze zdjęcia tej babki cytrynowej – robione w 2015 roku.
Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta cytrynowe
Jeśli lubisz w swoich ciastach cytrynowy smak, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka jogurtowo-cytrynowa przepis
Zapraszam na bardzo prostą i szybką babkę na jogurcie naturalnym z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Taka babka świetnie smakuje i fajnie wilgotna. Jogurt dodany do ciasta na babkę dodaje mu wilgotności i pozwala jej dłużej zachować świeżość. Sok z cytryny sprawia, że babka ma świetny i orzeźwiający smak. Dodajcie też sok z cytryny do lukru, a babka jogurtowa będzie jeszcze smaczniejsza :) Jak zrobić babkę jogurtową? Przygotujcie sobie dwie miski - do jednej włóżcie suche składniki, a do drugiej mokre, zmieszajcie je, a następnie połączcie razem. Babka cytrynowa gotowa :) Już tylko wystarczy ją upiec i po lekkim ostudzeniu można zajadać.
Cytrynowa babka jogurtowa przepis
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na babkę cytrynową z jogurtem naturalnym i przygotujcie ją na weekend do kawy, czy herbaty. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić babkę cytrynową. Uwierzcie mi, że każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Taką babkę możecie również spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy. Będzie idealna na drugie śniadanie :) Zjecie coś słodkiego, a jednocześnie zaspokoicie swój głód. Babka cytrynowa ma tak uniwersalny smak, że na pewno zasmakuje każdemu! A wam polecam również inne moje przepisy na babki.
Babka cytrynowa przepis
Cytrynowa babka zrobiona na jogurcie smakuje wybornie, a do tego wspaniale orzeźwia - szczególnie gdy będzie polana lukrem cytrynowym. Jeśli jednak chcecie ograniczyć nieco kaloryczność ciasta cytrynowego, to możecie zrezygnować z lukru, a babkę cytrynową posypać jedynie cukrem pudrem. W ten sposób zużyjecie o wiele miej cukru i obniżycie kaloryczność ciasta. Tak przygotowana ekspresowa babka cytrynowa będzie równie smaczna co polana lukrem. Spróbujcie obydwu wersji i sami zdecydujcie czy wolicie babkę z lukrem, czy babkę z cukrem pudrem.