Babka pistacjowa

Przepis na prostą pistacjową babkę z pistacjową polewą
Dziś na blogu rozgościła się pyszna i prosta w przygotowaniu babka pistacjowa. Ta babka upieczona z mielonymi pistacjami przepięknie się prezentuje oblana pistacjowym lukrem i posypana mielonymi pistacjami. Samą babkę przygotujesz nawet bez użycia miksera – wystarczy zmieszać składniki łyżką, przelać ciasto do formy z kominkiem do pieczenia babki i już można ją piec w piekarniku. Koniecznie zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku i upiecz taką babkę z pistacjami na weekend albo nawet na nadchodzące święta wielkanocne.
Spis treści
Babka pistacjowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz babki i orzechowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z pistacjami i lukrem pistacjowym!
Babka pistacjowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Duża forma do pieczenia babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości ok 30 cm.
Składniki
składniki na babkę pistacjową
- ok 125 g pistacji (bez łupinek, niesolonych – 1 szklanka)
- 375 g mąki pszennej (2½ szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 300 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 150 ml oleju
składniki na pistacjowy lukier
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 1 łyżeczka kremu pistacjowego (lub pasty pistacjowej)
- ok 3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić babkę pistacjową krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia babki dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
- Pistacje zmiksuj na drobno – mogą zostać mniejsze kawałki orzechów.ok 125 g pistacji
Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę pistacjową
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj zmielone pistacje, cukier oraz proszek do pieczenia – wymieszaj łyżką375 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem – wlej do miski z suchymi składnikami.2 jajka
- Dodaj olej i wlej porcjami mleko.300 ml mleka, 150 ml oleju
- Wymieszaj wszystko razem łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Krok 3 – pieczenie babki pistacjowej
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i odstaw na około 5 minut.
- Po tym czasie ostrożnie przełóż babkę na talerz i zupełnie wystudź.
Krok 4 – przygotowanie lukru pistacjowego
- Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj krem pistacjowy.150 g cukru pudru, 1 łyżeczka kremu pistacjowego
- Wlej po trochu mleko i mieszaj aż otrzymasz jednolity i dość gęsty lukier.ok 3 łyżki mleka
- Posmaruj lukrem wierzch babki.
- Na koniec możesz posypać babkę odrobina posiekanych pistacji.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Puszysta babka z pistacjami – uwagi
Powoli zbliżają się do nas święta wielkanocne i moja dzisiejsza babka będzie idealnym wyborem na słodki świąteczny stół. Po pierwsze – bo to babka (oczywiście ;)), a po drugie, że jest w wiosennym zielonym kolorze. Może nie jest to typowa soczysta zieleń świeżej trawy i młodych listków, ale zawsze to zieleń ;) Do tego tą babkę możesz przygotować nawet bez użycia miksera – wystarczy zmieszać składniki łyżką! A do takiej babki polecam dodatek domowego likieru pistacjowego – to będzie idealny duet!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia babki pistacjowej?
Do upieczenia tej babki będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- pistacje – potrzebujesz tu pistacje bez łupinek i najlepiej niesolone, ja kupiłam swoje w Lidlu – mają niesolone pistacje już obrane w paczkach po 70 g – możesz wziąć dwa opakowania i część z nich wykorzystać do posypania babki po wierzchu. Możesz też kupić opakowanie 250 g pistacji w łupinkach – widziałam, że ktoś je zważył po obraniu i wychodzi ich około 130-150 g – więc to też będzie dobra ilość, tylko trzeba się trochę pomęczyć ze skorupkami. Jeśli masz solone pistacje, to przed użyciem obmyj je trochę z tej soli i osusz przed mieleniem.
- mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz użyć dowolne mleko – również takie roślinne
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć również inny olej – ale użyj taki delikatnym smaku
- krem pistacjowy – ja dodałam krem z Biedronki (Gusto Bello), możesz użyć dowolny krem, a jeśli go nie masz, to zrób lukier bez niego, babka ze zwykłym lukrem też będzie pyszna :)
- mąka pszenna – może to być mąka od 450-550 – możesz też spróbować lekkiej mąki orkiszowej
Jak zmielić pistacje?
Ja swoje orzechy pistacjowe mieliłam w malakserze – część była mocno zmielona – prawie na mąkę, ale zostało też sporo trochę większych kawałków pistacji, które potem fajnie chrupały w babce. Jeśli nie masz malaksera, a masz młynek do kawy, to możesz w nim zmielić orzechy. Możesz je też bardzo porządnie posiekać nożem i dodatkowo rozgnieść w moździerzu.
Jak przechowywać babkę pistacjową?
Aby pistacjowa babka długo zachowała świeżość i puszystość warto ją przykryć kloszem, albo schować do pojemnika z przykrywką. W takich warunkach babka może postać nawet z tydzień czasu i będzie dalej pyszna. Babkę możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ta babka pistacjowa przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie wracać do mojego przepisu. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu :)
Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz moje przepisy w wygodnej do zapisania na później formie.
Inspiracja do przepisu.
Polecane przepisy na ciasta pistacjowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie pistacjowe wypieki i desery. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pistacjowa babka przepis
Jeśli lubisz pistacjowe słodkie wypieki. to na nadchodzące święta wielkanocne, albo na nadchodzący weekend upiecz taką pyszną, puszystą babkę pistacjową. Babka po upieczeniu oblana pistacjowym lukrem i posypana siekanymi pistacjami przepięknie się prezentuje i smakuje wręcz obłędnie! Zobacz mój prosty przepis, bardzo dokładnie opisany krok po kroku, a upieczenie takiej babki z pistacji nie sprawi ci żadnych problemów!