Babka pistacjowa

Zaktualizowany: 2025 31 marca
widok na środek przekrojonej babki pistacjowej oblanej pistacjowym lukrem i posypanej mielonymi pistacjami

Przepis na prostą pistacjową babkę z pistacjową polewą

Dziś na blogu rozgościła się pyszna i prosta w przygotowaniu babka pistacjowa. Ta babka upieczona z mielonymi pistacjami przepięknie się prezentuje oblana pistacjowym lukrem i posypana mielonymi pistacjami. Samą babkę przygotujesz nawet bez użycia miksera – wystarczy zmieszać składniki łyżką, przelać ciasto do formy z kominkiem do pieczenia babki i już można ją piec w piekarniku. Koniecznie zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku i upiecz taką babkę z pistacjami na weekend albo nawet na nadchodzące święta wielkanocne.

pistacjowe ciasto z pistacjową polewą i mielonymi pistacjami ułożone na białej paterze

Babka pistacjowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz babki i orzechowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z pistacjami i lukrem pistacjowym!

pistachio bundt cake with pistachio icing

Babka pistacjowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą, puszystą babkę z pistacjami i pistacjowym lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Porcje 14
Kalorie 373 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do pieczenia babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości ok 30 cm.
Składniki

składniki na babkę pistacjową

  • ok 125 g pistacji (bez łupinek, niesolonych – 1 szklanka)
  • 375 g mąki pszennej (2½ szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
  • 300 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 150 ml oleju

składniki na pistacjowy lukier

  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka kremu pistacjowego (lub pasty pistacjowej)
  • ok 3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę pistacjową krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia babki dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką.
    • Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
    • Pistacje zmiksuj na drobno – mogą zostać mniejsze kawałki orzechów.
      ok 125 g pistacji
      zmielone orzechy pistacjowe na babkę pistacjową

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę pistacjową

    • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj zmielone pistacje, cukier oraz proszek do pieczenia – wymieszaj łyżką
      375 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      dodawanie mielonych pistacji i proszku do pieczenia do mąki
    • Jajka wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem – wlej do miski z suchymi składnikami.
      2 jajka
      mieszanie jajek przed dodaniem ich do ciasta na babkę pistacjową
    • Dodaj olej i wlej porcjami mleko.
      300 ml mleka, 150 ml oleju
      dodawanie oleju na babkę pistacjową
    • Wymieszaj wszystko razem łyżką.
      dodawanie mleka do ciasta na babkę pistacjową
    • Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
      babka pistacjowa w formie do babki tuż przed jej pieczeniem

    Krok 3 – pieczenie babki pistacjowej

    • Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i odstaw na około 5 minut.
    • Po tym czasie ostrożnie przełóż babkę na talerz i zupełnie wystudź.

    Krok 4 – przygotowanie lukru pistacjowego

    • Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj krem pistacjowy.
      150 g cukru pudru, 1 łyżeczka kremu pistacjowego
      dodawanie kremu pistacjowego do lukru
    • Wlej po trochu mleko i mieszaj aż otrzymasz jednolity i dość gęsty lukier.
      ok 3 łyżki mleka
      dodawanie mleka do pistacjowego lukru
    • Posmaruj lukrem wierzch babki.
    • Na koniec możesz posypać babkę odrobina posiekanych pistacji.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 373kcalWeglowodany: 45gBiałko: 7gTłuszcz: 18g
    Słowo kluczowe babka z pistacjami, ciasto pistacjowe
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok z góry na pistacjową babkę oblaną zieloną polewą pistacjową i posypaną pistacjami

    Puszysta babka z pistacjami – uwagi

    Powoli zbliżają się do nas święta wielkanocne i moja dzisiejsza babka będzie idealnym wyborem na słodki świąteczny stół. Po pierwsze – bo to babka (oczywiście ;)), a po drugie, że jest w wiosennym zielonym kolorze. Może nie jest to typowa soczysta zieleń świeżej trawy i młodych listków, ale zawsze to zieleń ;) Do tego tą babkę możesz przygotować nawet bez użycia miksera – wystarczy zmieszać składniki łyżką! A do takiej babki polecam dodatek domowego likieru pistacjowego – to będzie idealny duet!

    babka pistacjowa z polewą pistacjową posypana mielonymi pistacjami

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia babki pistacjowej?

    Do upieczenia tej babki będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • pistacje – potrzebujesz tu pistacje bez łupinek i najlepiej niesolone, ja kupiłam swoje w Lidlu – mają niesolone pistacje już obrane w paczkach po 70 g – możesz wziąć dwa opakowania i część z nich wykorzystać do posypania babki po wierzchu. Możesz też kupić opakowanie 250 g pistacji w łupinkach – widziałam, że ktoś je zważył po obraniu i wychodzi ich około 130-150 g – więc to też będzie dobra ilość, tylko trzeba się trochę pomęczyć ze skorupkami. Jeśli masz solone pistacje, to przed użyciem obmyj je trochę z tej soli i osusz przed mieleniem.
    • mleko – u mnie to mleko uht 1,5%, możesz użyć dowolne mleko – również takie roślinne
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć również inny olej – ale użyj taki delikatnym smaku
    • krem pistacjowy – ja dodałam krem z Biedronki (Gusto Bello), możesz użyć dowolny krem, a jeśli go nie masz, to zrób lukier bez niego, babka ze zwykłym lukrem też będzie pyszna :)
    • mąka pszenna – może to być mąka od 450-550 – możesz też spróbować lekkiej mąki orkiszowej
    zbliżenie na babkę z polewą pistacjową i mielonymi pistacjami

    Jak zmielić pistacje?

    Ja swoje orzechy pistacjowe mieliłam w malakserze – część była mocno zmielona – prawie na mąkę, ale zostało też sporo trochę większych kawałków pistacji, które potem fajnie chrupały w babce. Jeśli nie masz malaksera, a masz młynek do kawy, to możesz w nim zmielić orzechy. Możesz je też bardzo porządnie posiekać nożem i dodatkowo rozgnieść w moździerzu.

    Jak przechowywać babkę pistacjową?

    Aby pistacjowa babka długo zachowała świeżość i puszystość warto ją przykryć kloszem, albo schować do pojemnika z przykrywką. W takich warunkach babka może postać nawet z tydzień czasu i będzie dalej pyszna. Babkę możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że ta babka pistacjowa przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie wracać do mojego przepisu. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu :)

    Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz moje przepisy w wygodnej do zapisania na później formie.

    Inspiracja do przepisu.

    Polecane przepisy na ciasta pistacjowe

    Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie pistacjowe wypieki i desery. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 4 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Pistacjowa babka przepis

    Jeśli lubisz pistacjowe słodkie wypieki. to na nadchodzące święta wielkanocne, albo na nadchodzący weekend upiecz taką pyszną, puszystą babkę pistacjową. Babka po upieczeniu oblana pistacjowym lukrem i posypana siekanymi pistacjami przepięknie się prezentuje i smakuje wręcz obłędnie! Zobacz mój prosty przepis, bardzo dokładnie opisany krok po kroku, a upieczenie takiej babki z pistacji nie sprawi ci żadnych problemów!