Babka waniliowo-karmelowa

Zaktualizowany: 2025 5 maja
puszysta ucierana babka waniliowo-karmelowa

Przepis na puszystą waniliową babkę z masą kajmakową

Puszysta, ucierana babka waniliowo‑karmelowa z kremowym kajmakiem to deser, który sprawdzi się na weekendowy deser, na święta i rodzinne uroczystości, a jednocześnie świetnie sprawdzi się w letnim menu. Delikatne ciasto o waniliowej nutce z wyraźnym, toffi‑karmelowym akcentem dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i sprawdzony: kilka chwil ucierania, chwila pieczenia i gotowe – na stole ląduje aromatyczna babka, która zachwyci gości zarówno przy filiżance kawy, jak i… przy grillu! Wystarczy pokroić ją w poręczne plastry, a będzie doskonałym, słodkim dopełnieniem grillowanych dań, gdy wszyscy mają ochotę na coś lekkiego, ale efektownego. Upiecz ją raz, a ta waniliowo‑karmelowa słodycz stanie się stałym punktem Twoich rodzinnych spotkań pod chmurką.

dulce de leche vanilla pound cake

Babka waniliowo-karmelowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, puszyste i lekko słodkie ciasta, to koniecznie wypróbuj przepis na tą babkę z masą kajmakową.

puszysta ucierana babka z kajmakiem i wanilią

Babka waniliowo-karmelowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą i pyszną babkę waniliowo-kajmakową pieczoną z masą kajmakową w cieście.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 10
Kalorie 313 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do keksa o wymiarach około 27/10 cm.
Składniki

składniki na babkę waniliowo-karmelową

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę waniliowo-karmelową krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Włącz piekarnik na grzanie góra-dół na 180℃ albo na termoobieg i temperaturę 170℃.
    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
    • Zmieszaj razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
      225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krok 2 – ucieranie masła

    • Masło przełóż do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
      170 g masła, 200 g cukru pudru, 15 g cukru waniliowego
      miksowanie masła z cukrem na babkę
    • Miksuj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości i masło będzie miało blady kolor.

    Krok 3 – przygotowanie ciasta na babkę

    • Do utartego masła dodaj pojedynczo po jednym jajku i łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.
      3 jajka
      dodawanie jajek do ciasta na babkę karmelową
    • Gdy dodasz już wszystkie jajka wsyp około połowę pozostałej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach.
      dodawanie mąki do ciasta na babkę
    • Wlej mleko i zmiksuj krótko.
      120 ml mleka
      dodawanie mleka do ciasta na babkę
    • Wsyp pozostałą mąkę i zmiksuj krótko – skończ miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki na obrzeżach miski.
    • Wtedy przemieszaj już tylko masę łyżką.
      mieszanie ciasta na babkę łyżką

    Krok 4 – przygotowanie karmelowego ciasta

    • Do mniejszej miski odłóż około ⅓ ciasta.
      odkładanie części ciasta na babkę
    • Dodaj do odłożonego ciasta masę kajmakową.
      100 g kajmaku
      dodawanie masy kajmakowej do odłożonego ciasta
    • Zmiksuj lub wymieszaj ciasto z masą kajmakową.
      miksowanie odłożonego ciasta z masą kajmakową

    Krok 5 – nakładanie ciasta do foremki

    • Do przygotowanej foremki nałóż na dno część ciasta waniliowego. Na niego wyłóż mniej więcej połowę ciasta karmelowego.
    • Wyłóż resztę ciasta waniliowego oraz resztę ciasta karmelowego.
      nakładanie ciasta waniliowego i karmelowego do formy do pieczenia
    • Przemieszaj dodatkowo warstwy ciasta łyżką.
      mieszanie ciasta waniliowego i karmelowego w formie do pieczenia

    Krok 6 – pieczenie babki karmelowej

    • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez około godzinę – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu babkę lekko ostudź i wtedy wyjmij ją z formy.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo na wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 313kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
    Słowo kluczowe babka z kajmakiem, babka z masą kajmakową, ciasto z masą kajmakową
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok od przodu na przeciętą puszystą babkę karmelową pieczoną z masą kajmakową

    Babka z masą kajmakową – uwagi

    Uwielbiam proste i szybkie ciasta o lekko słodkim smaku – takie nie za słodkie, ale w sam raz. I ta ucierana babka kajmakowa taka właśnie jest. Niby z kajmakiem, ale nie jest mocno słodka. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy, albo herbaty. Babka dzięki ucieraniu masła jest mega puszysta i lekka, a do tego długo zachowuje świeżość. Jeśli lubisz babki i takie proste ciasta, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!

    puszyste ciasto karmelowe z masą karmelową

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia babki z kajmakiem?

    Aby przygotować babkę waniliowo-karmelową potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • kajmak – ja użyłam gotową masę kajmakową z puszki firmy Gostyń, 100 g masy kajmakowej to około 1/3 szklanki, albo dwie takie bardzo duże łychy masy – możesz jej oczywiście użyć trochę więcej, lub trochę mniej. Ma ona nadać babce karmelowy smak i lekko karmelowy kolor.
    • masło – użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, ale możesz też użyć miks masła albo nawet masło roślinne
    • mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz użyć mleko o inne zawartości tłuszczu, albo nawet napój roślinny
    • mąka pszenna – możesz użyć dowolną mąkę z zakresu 450-550
    • cukier – ja masło lubię miksować z cukrem pudrem, bo masa jest szybko ładnie ubita i aksamitna, jeśli nie masz cukru pudru, to użyj zwykły cukier kryształ (jego daj 1 szklankę) – tylko wtedy miksowanie masła z cukrem zajmie trochę więcej czasu
    ucierane puszyste ciasto karmelowe

    Jak urozmaicić smak babki karmelowej?

    Do lekkiej zmiany smaku babki możesz użyć masę kajmakową w innym smaku – np. może to być kajmak czekoladowy, albo kajmak orzechowy. Jeśli nie masz masy kajmakowej, ale masz słodzone mleko skondensowane, to możesz je wcześniej gotować przez około 2-4 godziny – wtedy mleko zamieni się kajmak :) Możesz też zamiast kajmaku użyć do babki krem czekoladowo-orzechowy, albo rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę – mleczną, albo nawet gorzką.

    ucierana puszysta babka karmelowa

    Dodatkowo możesz babkę po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu posmarować masą kajmakową po wierzchu, albo oblać rozpuszczoną czekoladą – wtedy polecam rozpuszczenie jej z dodatkiem śmietany kremówki, aby polewa była bardziej aksamitna.

    babka z masą kajmakową i wanilią

    Babka waniliowo-karmelowa przechowywanie

    Jak powinna być przechowywana babka z masą kajmakową? Ja polecam przełożenie jej do szczelnego pojemnika z pokrywką, albo przykrycie kloszem. Dzięki temu babka nie będzie obsychać i długo zachowa świeżość. Babka z kajmakiem może być również zamrożona na około 3 tygodnie.

    Mam nadzieję, że ta babka waniliowo-karmelowa zasmakuje tobie i twoim bliskim tak bardzo ja mi i mojej rodzinie. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w uwagach pod przepisem.

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam zapisać sobie na później. Zapraszam również na mojego TikToka, gdzie zamieszczam moje filmy do przepisów :)

    babka waniliowo-karmelowa z masą kajmakową

    Polecane przepisy na babki

    Jeśli lubisz babki i ucierane ciasta, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na babki o przeróżnych smakach i różnych dodatkach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 5 maja

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Babka z masą kajmakową przepis

    Masz ochotę na coś pysznego i prostego? Wypróbuj mój przepis na puszystą babkę waniliowo-karmelową z dodatkiem kremowego kajmaku! Przepis jest dokładnie opisany, ze zdjęciami krok po kroku i filmem, który pokaże Ci, jak w łatwy sposób przygotować to wyjątkowe ciasto. Ta ucierana babka z kajmakiem jest lekka, delikatna i pełna waniliowo-karmelowego smaku — idealna na Wielkanoc, rodzinne spotkania, a nawet jako słodki deser po grillu. Z takim przepisem babka zawsze się uda! Koniecznie wypróbuj i zachwyć swoich bliskich!