Babka waniliowo-karmelowa

Przepis na puszystą waniliową babkę z masą kajmakową
Puszysta, ucierana babka waniliowo‑karmelowa z kremowym kajmakiem to deser, który sprawdzi się na weekendowy deser, na święta i rodzinne uroczystości, a jednocześnie świetnie sprawdzi się w letnim menu. Delikatne ciasto o waniliowej nutce z wyraźnym, toffi‑karmelowym akcentem dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i sprawdzony: kilka chwil ucierania, chwila pieczenia i gotowe – na stole ląduje aromatyczna babka, która zachwyci gości zarówno przy filiżance kawy, jak i… przy grillu! Wystarczy pokroić ją w poręczne plastry, a będzie doskonałym, słodkim dopełnieniem grillowanych dań, gdy wszyscy mają ochotę na coś lekkiego, ale efektownego. Upiecz ją raz, a ta waniliowo‑karmelowa słodycz stanie się stałym punktem Twoich rodzinnych spotkań pod chmurką.
Spis treści
Babka waniliowo-karmelowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, puszyste i lekko słodkie ciasta, to koniecznie wypróbuj przepis na tą babkę z masą kajmakową.
Babka waniliowo-karmelowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do keksa o wymiarach około 27/10 cm.
Składniki
składniki na babkę waniliowo-karmelową
- 170 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
- 15 g cukru waniliowego (1 łyżka)
- 100 g kajmaku (u mnie to 2 bardzo czubate i duże łyżki)
- 3 jajka (rozmiar L – najlepiej w temp. pokojowej)
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka (w temp. pokojowej)
Instrukcja
Jak zrobić babkę waniliowo-karmelową krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Włącz piekarnik na grzanie góra-dół na 180℃ albo na termoobieg i temperaturę 170℃.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Zmieszaj razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 – ucieranie masła
- Masło przełóż do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.170 g masła, 200 g cukru pudru, 15 g cukru waniliowego
- Miksuj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości i masło będzie miało blady kolor.
Krok 3 – przygotowanie ciasta na babkę
- Do utartego masła dodaj pojedynczo po jednym jajku i łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia – zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia.3 jajka
- Gdy dodasz już wszystkie jajka wsyp około połowę pozostałej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach.
- Wlej mleko i zmiksuj krótko.120 ml mleka
- Wsyp pozostałą mąkę i zmiksuj krótko – skończ miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki na obrzeżach miski.
- Wtedy przemieszaj już tylko masę łyżką.
Krok 4 – przygotowanie karmelowego ciasta
- Do mniejszej miski odłóż około ⅓ ciasta.
- Dodaj do odłożonego ciasta masę kajmakową.100 g kajmaku
- Zmiksuj lub wymieszaj ciasto z masą kajmakową.
Krok 5 – nakładanie ciasta do foremki
- Do przygotowanej foremki nałóż na dno część ciasta waniliowego. Na niego wyłóż mniej więcej połowę ciasta karmelowego.
- Wyłóż resztę ciasta waniliowego oraz resztę ciasta karmelowego.
- Przemieszaj dodatkowo warstwy ciasta łyżką.
Krok 6 – pieczenie babki karmelowej
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę lekko ostudź i wtedy wyjmij ją z formy.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Babka z masą kajmakową – uwagi
Uwielbiam proste i szybkie ciasta o lekko słodkim smaku – takie nie za słodkie, ale w sam raz. I ta ucierana babka kajmakowa taka właśnie jest. Niby z kajmakiem, ale nie jest mocno słodka. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy, albo herbaty. Babka dzięki ucieraniu masła jest mega puszysta i lekka, a do tego długo zachowuje świeżość. Jeśli lubisz babki i takie proste ciasta, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia babki z kajmakiem?
Aby przygotować babkę waniliowo-karmelową potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- kajmak – ja użyłam gotową masę kajmakową z puszki firmy Gostyń, 100 g masy kajmakowej to około 1/3 szklanki, albo dwie takie bardzo duże łychy masy – możesz jej oczywiście użyć trochę więcej, lub trochę mniej. Ma ona nadać babce karmelowy smak i lekko karmelowy kolor.
- masło – użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, ale możesz też użyć miks masła albo nawet masło roślinne
- mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz użyć mleko o inne zawartości tłuszczu, albo nawet napój roślinny
- mąka pszenna – możesz użyć dowolną mąkę z zakresu 450-550
- cukier – ja masło lubię miksować z cukrem pudrem, bo masa jest szybko ładnie ubita i aksamitna, jeśli nie masz cukru pudru, to użyj zwykły cukier kryształ (jego daj 1 szklankę) – tylko wtedy miksowanie masła z cukrem zajmie trochę więcej czasu
Jak urozmaicić smak babki karmelowej?
Do lekkiej zmiany smaku babki możesz użyć masę kajmakową w innym smaku – np. może to być kajmak czekoladowy, albo kajmak orzechowy. Jeśli nie masz masy kajmakowej, ale masz słodzone mleko skondensowane, to możesz je wcześniej gotować przez około 2-4 godziny – wtedy mleko zamieni się kajmak :) Możesz też zamiast kajmaku użyć do babki krem czekoladowo-orzechowy, albo rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę – mleczną, albo nawet gorzką.
Dodatkowo możesz babkę po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu posmarować masą kajmakową po wierzchu, albo oblać rozpuszczoną czekoladą – wtedy polecam rozpuszczenie jej z dodatkiem śmietany kremówki, aby polewa była bardziej aksamitna.
Babka waniliowo-karmelowa przechowywanie
Jak powinna być przechowywana babka z masą kajmakową? Ja polecam przełożenie jej do szczelnego pojemnika z pokrywką, albo przykrycie kloszem. Dzięki temu babka nie będzie obsychać i długo zachowa świeżość. Babka z kajmakiem może być również zamrożona na około 3 tygodnie.
Mam nadzieję, że ta babka waniliowo-karmelowa zasmakuje tobie i twoim bliskim tak bardzo ja mi i mojej rodzinie. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w uwagach pod przepisem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam zapisać sobie na później. Zapraszam również na mojego TikToka, gdzie zamieszczam moje filmy do przepisów :)
Polecane przepisy na babki
Jeśli lubisz babki i ucierane ciasta, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na babki o przeróżnych smakach i różnych dodatkach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka z masą kajmakową przepis
Masz ochotę na coś pysznego i prostego? Wypróbuj mój przepis na puszystą babkę waniliowo-karmelową z dodatkiem kremowego kajmaku! Przepis jest dokładnie opisany, ze zdjęciami krok po kroku i filmem, który pokaże Ci, jak w łatwy sposób przygotować to wyjątkowe ciasto. Ta ucierana babka z kajmakiem jest lekka, delikatna i pełna waniliowo-karmelowego smaku — idealna na Wielkanoc, rodzinne spotkania, a nawet jako słodki deser po grillu. Z takim przepisem babka zawsze się uda! Koniecznie wypróbuj i zachwyć swoich bliskich!