Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami
Przepis na biszkopt królowej Wiktorii z kremem czekoladowym
Zapraszam dziś na wyjątkowo apetyczny torcik przygotowany z pysznego i puszystego tłuszczowego biszkopta przygotowanego na maśle. Do tego lekki i cudnie słodki krem z białej czekolady oraz dużo gruszek pieczonych z dodatkiem miodu. Spróbuj koniecznie takiego biszkoptu królowej Wiktorii z kremem.
Spis treści
Maślany biszkopt królowej Wiktorii przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste ciasta przekładane kremem i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm. – najlepiej dwie takie tortownice
Składniki
składniki na maślany biszkopt królowej Wiktorii
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem z białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić krem z białej czekolady
- Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
- Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.500 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
- Masę schłodź przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
- Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.
Jak zrobić maślany biszkopt królowej Wiktorii
- Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).4 jajka
- Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić pieczone gruszki do biszkopta
- Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.6 gruszek
- Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.masło
- Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.miód
- Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze :)
- Piecz gruszki przez około 40 minut.
- Gotowe gruszki przestudź.
Biszkopt królowej Wiktorii z kremem – wykończenie:
- Połóż na paterze jeden z biszkoptów – jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
- Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
- Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
- Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.
Prywatne
Victoria Sponge Cake – biszkopt maślany – uwagi
Jeśli chcecie zrobić komuś niespodziankę, albo zachwycić wypiekiem, to biszkopt Królowej Wiktorii w tym wydaniu będzie strzałem w dziesiątkę :)
Sam biszkopt robiony jest na dużej ilości masła – według polskich standardów, to to już nie jest biszkopt, ale ciasto ucierane. Za to dzięki temu masłu ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt i tak na prawdę nie wymaga specjalnego nasączania.
No cóż – ja nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła „jak należy”, więc oczywiście temu biszkoptowi również nie poskąpiłam nasączenia – tym razem wybrałam wersję dla dorosłych i ciasto nasączyłam mocnym syropem z kawy – cukier rozpuściłam z odrobiną wody i kawą rozpuszczalną.
Do przełożenia wykorzystałam krem ze śmietany kremówki i białej czekolady (wyszedł obłędny), a całości dopełniły pieczone w miodzie gruszki.
Czy to za dużo jak na jedno ciasto? Skądże – wszystkie smaki świetnie się razem komponują :)
Biszkopt tak podany może stać koło najlepszych tortów :)
Spróbujcie sami :)
Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy (maksymalnie 24 cm).
ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe
Jeśli lubisz lekkie biszkopty z kremem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te apetyczne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na Victoria Sponge Cake
Dziś zapraszam na przepis na biszkopt królowej Wiktorii, czyli tłuszczowy biszkopt przełożony kremem ze śmietany kremówki. Ja do swojego kremu dodałam jeszcze białą czekoladę, aby był bardziej bogaty w smak i słodycz czekolady. Poza kremem biszkopt Wiktorii przełożyłam pysznymi pieczonymi w miodzie gruszkami i posypałam tartą czekoladą. Tak powstał przepyszny i do tego piękny tort z białą czekoladą i gruszkami. Biszkopt maślany ma bardziej zwartą teksturę i idealnie nadaje się do tortów z cięższymi dodatkami. Na pewno nie "rozjedzie się" on pod ich ciężarem. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić biszkopt królowej Wiktorii, to koniecznie zobacz mój przepis!