Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami

Zaktualizowany: 2023 19 września
biszkopt królowej wiktorii

Przepis na biszkopt królowej Wiktorii z kremem czekoladowym

Zapraszam dziś na wyjątkowo apetyczny torcik przygotowany z pysznego i puszystego tłuszczowego biszkopta przygotowanego na maśle. Do tego lekki i cudnie słodki krem z białej czekolady oraz dużo gruszek pieczonych z dodatkiem miodu. Spróbuj koniecznie takiego biszkoptu królowej Wiktorii z kremem.

biszkopt królowej wiktorii2

Maślany biszkopt królowej Wiktorii przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste ciasta przekładane kremem i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

biszkopt

Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki maślany biszkopt przekładany kremem i gruszkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours 20 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm. – najlepiej dwie takie tortownice
Składniki

składniki na maślany biszkopt królowej Wiktorii

składniki na krem z białej czekolady

składniki na pieczone gruszki:

Instrukcja
 

Jak zrobić krem z białej czekolady

  • Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
    500 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
  • Masę schłodź przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
  • Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.

Jak zrobić maślany biszkopt królowej Wiktorii

  • Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).
    4 jajka
  • Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić pieczone gruszki do biszkopta

  • Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
    6 gruszek
  • Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.
    masło
  • Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.
    miód
  • Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze :)
  • Piecz gruszki przez około 40 minut.
  • Gotowe gruszki przestudź.

Biszkopt królowej Wiktorii z kremem – wykończenie:

  • Połóż na paterze jeden z biszkoptów – jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
  • Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
  • Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
  • Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.
Prywatne
Słowa kluczowe biszkopt maślany, biszkopt z gruszkami, torcik z kremem z białej czekolady
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkopt królowej wiktorii6

Victoria Sponge Cake – biszkopt maślany – uwagi

Jeśli chcecie zrobić komuś niespodziankę, albo zachwycić wypiekiem, to biszkopt Królowej Wiktorii w tym wydaniu będzie strzałem w dziesiątkę :)

Sam biszkopt robiony jest na dużej ilości masła – według polskich standardów, to to już nie jest biszkopt, ale ciasto ucierane. Za to dzięki temu masłu ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt i tak na prawdę nie wymaga specjalnego nasączania.

No cóż – ja nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła „jak należy”, więc oczywiście temu biszkoptowi również nie poskąpiłam nasączenia – tym razem wybrałam wersję dla dorosłych i ciasto nasączyłam mocnym syropem z kawy – cukier rozpuściłam z odrobiną wody i kawą rozpuszczalną.

Do przełożenia wykorzystałam krem ze śmietany kremówki i białej czekolady (wyszedł obłędny), a całości dopełniły pieczone w miodzie gruszki.

Czy to za dużo jak na jedno ciasto? Skądże – wszystkie smaki świetnie się razem komponują :)

Biszkopt tak podany może stać koło najlepszych tortów :)

Spróbujcie sami :)

Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy (maksymalnie 24 cm).

ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

biszkopt królowej wiktorii5

Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe

Jeśli lubisz lekkie biszkopty z kremem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te apetyczne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 28 listopada

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. Cytrynowy tort komunijny - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 27 maja w 06:44- Odpowiedz

    […] biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon […]

  2. Czekoladowy biszkopt Wiktorii - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 22 marca w 14:22- Odpowiedz

    […] niedawno robiłam biszkopt Wiktorii z wersji „białej”, a dziś zapraszam na czekoladowy biszkopt Wiktorii z bitą […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na Victoria Sponge Cake

Dziś zapraszam na przepis na biszkopt królowej Wiktorii, czyli tłuszczowy biszkopt przełożony kremem ze śmietany kremówki. Ja do swojego kremu dodałam jeszcze białą czekoladę, aby był bardziej bogaty w smak i słodycz czekolady. Poza kremem biszkopt Wiktorii przełożyłam pysznymi pieczonymi w miodzie gruszkami i posypałam tartą czekoladą. Tak powstał przepyszny i do tego piękny tort z białą czekoladą i gruszkami. Biszkopt maślany ma bardziej zwartą teksturę i idealnie nadaje się do tortów z cięższymi dodatkami. Na pewno nie "rozjedzie się" on pod ich ciężarem. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić biszkopt królowej Wiktorii, to koniecznie zobacz mój przepis!