Brownie z białej czekolady
Przepis na czekoladowe ciasto z białą czekoladą i mlekiem skondensowanym
Rozkoszuj się wyjątkowym smakiem ciasta brownie z białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować delikatne, wilgotne i intensywnie czekoladowe brownie, które rozpływa się w ustach. Zrobione ze słodkiej białej czekolady, która nadaje mu wyjątkowego smaku, a słodzone mleko skondensowane sprawia, że jest niezwykle kremowe i aromatyczne. Gotowe w krótkim czasie, to ciasto będzie idealnym deserem na każdą okazję, który zachwyci Twoich gości swoim smakiem i konsystencją. Spróbuj tego przepisu już dziś i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem ciasta brownie!
Spis treści
- Ciasto brownie z białej czekolady przepis krok po kroku
- Czym jest brownie z białą czekoladą?
- Składniki potrzebne do przygotowania brownie z białą czekoladą
- Jak zrobić ciasto brownie z białej czekolady – wskazówki
- Dodatki do brownie z białą czekoladą
- Przechowywanie i mrożenie brownie z białą czekoladą
- Ile kcal ma brownie z czekoladą?
- Polecane przepisy na ciasta z białą czekoladą
Ciasto brownie z białej czekolady przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i bardzo proste do przygotowania ciasta z użyciem białej czekolady, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto brownie z białej czekolady przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/20 cm lub odrobinę większa.
Składniki
składniki na brownie z białej czekolady
- 110 g masła (miękkiego)
- 170 g białej czekolady (lub szklanka groszków z białej czekolady)
- ok 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 jajko (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić brownie z białej czekolady
- Masło i posiekaną czekoladę umieść w misce i podgrzej w mikrofalówce przez około 1 minutę.110 g masła, 170 g białej czekolady
- Dokładnie wymieszaj razem rozpuszczone masło z czekoladą – jeśli czekolada się nie rozpuściła w całości, to podgrzej całość jeszcze chwilkę.
- Dodaj do masy czekoladowej mleko skondensowane i wymieszaj.ok 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- Dodaj jajko, sól i wanilię – wymieszaj.1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia.225 g mąki pszennej
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
- Piecz brownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut (ciasto może być jeszcze lekko lepkie w środku).
- Wyjmij foremkę z piekarnika i ostudź na kratce.
- Przed podaniem możesz brownie dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czym jest brownie z białą czekoladą?
Mój dzisiejszy przepis wypatrzyłam niedawno u jednej z moich bardzo lubianych blogerek – Sarah z bloga Broma Bakery. Bardzo lubię jej przepisy za ich prostotę wykonania i wspaniały smak wypieków. Teraz zobaczyłam jej krótką rolką z tymi brownie z białą czekoladą i postanowiłam je wypróbować – szczególnie, że moja córka nie przepada za tradycyjnymi brownie, a uwielbia białą czekoladą. A tu mamy właśnie brownie, ale przygotowane z białą czekoladą zamiast z gorzkiej.
Różnice między tradycyjnym brownie, brownie z białą czekoladą a blondie
Jaka jest różnica między brownie i blondie i dlaczego to ciasto nie jest blondie? Otóż tradycyjnie ciasto brownie zrobione jest z gorzkim kakao albo gorzką czekoladą rozpuszczoną i dodaną bezpośrednio do ciasta. Często można też dodać do ciasta dodatkowo posiekaną czekoladę. Ale podstawą jest czekolada lub kakao w samym cieście. Ciasto blondie to krewny brownie. Tu nie dodaje się gorzkiej czekolady, a czasami nawet nie dodaje się nawet białej czekolady. Ciasto blondie jest zwykle plackiem, o gęstej teksturze, często też pieczonym bez dodatku proszku do pieczenia czy też sody. Dlatego to dzisiejsze ciasto nie jest tradycyjnym blondie. Za to brownie z białej czekolady przygotowane jest jak zwykłe brownie z białą czekoladą rozpuszczoną i dodaną bezpośrednio do samego ciasta.
Składniki potrzebne do przygotowania brownie z białą czekoladą
Do przygotowania tego ciasta brownie będziesz potrzebować zaledwie siedmiu składników, które są łatwo dostępne. Zapewne większość masz już w domu, albo dostaniesz bez problemu w sklepie – a już na pewno w dyskontach typu Biedronka czy Lidl.
Wybór białej czekolady: gramatura i jakość
Biała czekolada jest podstawą tego ciasta, więc postaraj się tu wybrać dobrej jakości czekoladę. W przepisie użyłam 170 g białej czekolady połamanej na kawałki. Więksi producenci czekolady ostatnio mocno zmniejszają gramaturę opakowań i najczęściej spotykane to już 90 g albo nawet 80 g. Jeśli kupisz takie, to użyj je w całości – w pierwszym przypadku będziesz mieć odrobinę więcej czekolady, w drugim odrobinę mniej. To nie stanowi problemu. Możesz też użyć kropelki z białej czekolady – dobrze aby były dobrej jakości.
Pozostałe składniki do ciasta brownie
Poza czekoladą drugim ważnym składnikiem jest skondensowane mleko słodzone, które dodaje brownie niezwykłego smaku. Przyznaję, że ciasto jest z tych bardziej słodkich, ale trudno żeby takie nie było gdy tyle w nim cukru. Ja tu użyłam mleko w puszcze z Gostynia. Takie mleko kupisz w większych marketach, a także w dyskontach. Mleko słodzone z Gostynia ma 530 g – do brownie używamy ok 400 g, więc trochę mleka ci zostanie. Jeśli nie wiesz co zrobić z tą resztką i nie chcesz go marnować, to możesz zużyć całe opakowanie – wtedy dodaj do ciasta jeszcze około 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki).
Pozostałe składniki to masło, mąka pszenna (ja użyłam typ 450, ale może też być 500, lub 550), jedno jajko o rozmiarze L, a także wanilia dla dodania ciastu smaku. Możesz też użyć tu trochę aromatu waniliowego, pastę waniliową, lub ostatecznie cukier waniliowy (chociaż to doda słodyczy). Do ciasta dodana jest też łyżeczka soli – sól podkreśla smak ciasta i delikatnie równoważy słodycz.
Jak zrobić ciasto brownie z białej czekolady – wskazówki
Aby zrobić ciasto brownie przygotuj wcześniej składniki tak aby miały pokojową temperaturę – dotyczy to szczególnie masła i jajka. Jeśli zapomnisz wyjąć wcześniej jajko, to ułóż je na sitku i przelej gorącą wodą. Możesz je też włożyć do miseczki, wlać gorącą wodę i potrzymać je w nim przez kilka minut.
Samo przygotowanie ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga nawet użycia miksera. Wystarczy duża miska, rózga albo łyżka do mieszania składników. Zacznij od rozpuszczenia masła z połamaną czekoladą. Ja je rozpuściłam razem w mikrofalówce – wystarczyła jedna minuta grzania. Jeśli rozpuszczasz czekoladę w mikrofalówce, to dobrze jest to robić etapami – np. po 30 sekund. Po każdym lekko mieszasz, aż czekolada cała się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko skondensowane, aby obniżyć jej temperaturę przed dodaniem jajka. Wtedy dodajesz pozostałe składniki i mieszasz krótko – tylko do połączenia składników. Nie mieszaj za długo! Zobacz mój krótki film video z przygotowania ciasta brownie i przekonaj się jakie to proste!
Jak upiec idealne brownie z białą czekoladą?
Gotowe ciasto przelej do formy do pieczenia o wielkości około 20/20 cm (może też być trochę większa – wtedy brownie będzie niższe) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie góra/dół (możesz też piec na termoobiegu i temperaturze 170 stopni). Brownie z białą czekoladą piecz przez około 30 minut – jeśli używasz większą formę, to skróć czas pieczenia. Brownie po upieczeniu ostudź w foremce, będzie tam jeszcze lekko „dochodzić”. Ale tak jak brownie, to to ciasto jest w środku lekko lepkie i klejące – tak ma być.
Dodatki do brownie z białą czekoladą
Jeśli masz ochotę na wzbogacenie tego ciasta różnymi dodatkami, to oczywiście możesz to zrobić. Ja upiekłam je samo bez dodatków, ale następnym razem mogę się pokusić o dodanie czegoś do niego. Co można dodać do brownie, aby było jeszcze smaczniejsze?
Brownie z białą czekoladą i malinami
Przy tym słodkim brownie fajnie się sprawdzą dodatki, które będą równoważyć słodycz ciasta. Dlatego lekko kwaśne maliny spiszą się doskonale! Do tego ich kolor będzie pięknie kontrastował z jasnym ciastem. Jak zrobić brownie z białą czekoladą i malinami? Ciasto przygotuj wg przepisu, a na koniec po przełożeniu ciasta do foremki na wierzchu ułóż maliny. Możesz tu użyć zarówno świeże maliny jak i mrożone.
Inne popularne dodatki do brownie
Poza malinami możesz użyć tu inne drobne owoce – np. porzeczki, borówki czy też jagody. Fajnie się tu sprawdzą również orzechy, które są bardzo tradycyjnym dodatkiem do ciast brownie. Aby były bardziej aromatyczne możesz je wcześniej podprażyć krótko na patelni, a następnie lekko posiekać. Orzechy możesz wmieszać bezpośrednio do samego ciasta, albo posypać je po wierzchu brownie przez pieczeniem.
Przechowywanie i mrożenie brownie z białą czekoladą
Brownie z tego przepisu pieczemy w dość małej foremce, więc nie wychodzi go jakoś specjalnie dużo. Sądzę więc, że ciasto zniknie szybko. Ale co zrobić gdy nie zostało zjedzone w całości?
Jak przechowywać brownie z białą czekoladą?
Ciasto najlepiej przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką. To ciasto brownie nie musi być przechowywane w lodówce. W zupełności wystarczy pudełko i kuchenny blat. W takich warunkach może spokojnie postać nawet tydzień. Dzięki pojemnikowi z przykrywką ciasto nie będzie obsychać i długo zachowa świeżość.
Czy można mrozić brownie z białą czekoladą?
Tak, to ciasto brownie możesz również zamrozić. Pokrój je na kawałki i przełóż do grubszego woreczka na mrożonki. Dzięki pokrojeniu na kawałki możesz wyciągać go w porcjach z zamrażarki. Ciasto może być zamrożone przez około 3 miesiące.
Ile kcal ma brownie z czekoladą?
Pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta brownie z białej czekolady i wynosi ona prawie 410 kcal. Ale przy podzieleniu ciasta na 16 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 254 kcal (węglowodany – 31 g, białka – 5 g, tłuszcze 12 g). A to już nie wygląda tak przerażająco ;)
Jeśli skorzystasz z tego przepisu, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na ciasta z białą czekoladą
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i słodkie ciasta przygotowane z dodatkiem białej czekolady. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na brownie z białą czekoladą
Upiecz wyjątkowe ciasto brownie, które zachwyci Twoje podniebienie swoim niezwykłym smakiem i aromatem. Ten przepis na ciasto brownie z białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego to połączenie delikatnej białej czekolady, podkreślone nutą słodyczy słodzonego mleka skondensowanego. To idealny deser na każdą okazję, który zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Wilgotne, mięsiste i niezwykle aromatyczne, brownie jest nieodłącznym elementem spotkań rodzinnych, imprez okolicznościowych czy popołudniowych herbat. Wyczaruj to niebiańskie ciasto już dziś i delektuj się jego wyjątkowym smakiem w towarzystwie swoich bliskich! Wypróbuj mój przepis na brownie, które przygotujesz w kilka minut i to bez użycia miksera! Sprawdź mój prosty i dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań i krótkim filmem wideo. Upiecz to pyszne brownie, a potem wypróbuj inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, którymi zachwycisz wszystkich!