Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy
Przepis na budyń jaglany kokosowy z pomarańczami
Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to orzeźwiająca i egzotyczna propozycja dla miłośników zdrowych i smacznych deserów. Jaglana kasza w połączeniu z kremowym mleczkiem kokosowym tworzy delikatną konsystencję, a dodatek świeżej pomarańczy intensywnego i aromatycznego smaku. To danie nie tylko zaspokoi Twoje łaknienie na coś słodkiego, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną połączenia zdrowia i przyjemności smakowej w jednym deserze. Odkryj nowy wymiar smaku i ciesz się lekkością tego przepisu!
Spis treści
Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe bezglutenowe śniadanie, to koniecznie przygotuj ten budyń z kaszy jaglanej.
Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis
Składniki
składniki na bezglutenowy budyń jaglany
- 100 g kaszy jaglanej ((1/2 szklanki) )
- 500 ml mleczka kokosowego (dobrego tłustego )
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 pomarańcza (większa )
- miód do smaku ( – około 2 łyżeczki)
Instrukcja
Jak zrobić budyń jaglano-kokosowy
- Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin – najlepiej na noc.100 g kaszy jaglanej
- Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
- Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.500 ml mleczka kokosowego, 0,5 łyżeczki soli
- Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut – uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
- Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
- Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.1 pomarańcza
- Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj – tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
- Dodaj do smaku miód i wymieszaj.miód do smaku
- Przelej budyń do miseczek – na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegański bezglutenowy budyń jaglany – uwagi
Przepis na ten budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy wirusowo rozprzestrzenia się ostatnio po Instagramie. A to za sprawą Dominiki Wójcik (Jarzynova). Jej budyń, tak się spodobał, że każdy go teraz robi i każdy się nim zachwyca. W końcu ta ilość pochwał i mnie przekonała. Też sobie zrobiłam ten budyń i chociaż nie jestem ogromną wielbicielką kaszy jaglanej, to mi zasmakował. Myślę, że ogromną rolę odegrało tu mleczko kokosowe.
Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i ta kasza ugotowana na mleczku jest po prostu boska. Wciągnęłabym ją i bez tych pomarańczy!
Na blogu znajdziecie również przepis na budyń jaglany z jabłkami oraz przepis na jaglankę kokosową – zapraszam.
Ps. Do budyniu użyjcie dobre mleczko kokosowe (nie napój kokosowy), takie w puszce lub w kartoniku (ja użyłam mleczko w kartoniku Real Thai – uwielbiam go).
Jak zrobić budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy – wskazówki
W tym przepisie kasza jaglana jest moczona przez 8 godzin – zapobiega to gorzkiemu posmakowi. Jeśli nie macie na to czasu, a macie ogromną ochotę na ten budyń, to najpierw kaszę płuczcie na sicie pod bieżącą wodą, aż będzie czysta i nie będzie się pienić. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i dopiero wtedy przełóżcie do rondelka.
Dalej możecie postępować zgodnie z przepisem.
Polecane przepisy na desery bezglutenowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkości bez glutenu. Na blogu jest ich ciekawy wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na wegański budyń
Zrób dziś ze mną wegański i do tego bezglutenowy budyń zrobiony na kaszy jaglanej i mleczku kokosowym. Taki budyń z kaszy jaglanej doskonale smakuje w połączeniu ze świeżą pomarańczą. Budyń jaglany sprawdzi się idealnie zarówno na zdrowe i smakowite śniadanie jak i na deser. Sprawdź mój dokładny przepis opisany krok po kroku na wegański budyń bez glutenu i przygotuj go jak najszybciej!