Budyniowe ciasto ze śliwkami

Przepis na proste i szybkie ciasto śliwkowe ze skyrem i budyniem
Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego wypieku na każdą okazję, budyniowe ciasto ze śliwkami i skyrem będzie strzałem w dziesiątkę! To puszyste, delikatne ciasto z owocami zachwyca swoim aromatem, a do tego jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. W przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku, dzięki czemu zrobisz je bez stresu – nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. Śliwki nadają mu lekko kwaskowego, orzeźwiającego smaku, który idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta. Spróbuj koniecznie!
Spis treści

Proste budyniowe ciasto ze śliwkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe ciasta ze śliwkami, to koniecznie wypróbuj przepis na to szybkie ciasto ze skyrem i budyniem.
Budyniowe ciasto ze śliwkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na budyniowe ciasto ze śliwkami
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 0,5 litra mleka – proszek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 250 g skyru
- ok 400-500 g śliwek
Instrukcja
Jak zrobić budyniowe ciasto ze śliwkami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo mąką (możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia).
- Rozgrzej piekarnik do 170℃ w trybie termoobiegu lub 180℃ w trybie góra/dół.
- Przesiej razem przez sitko mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Krok 2 – przygotowanie budyniowego ciasta
- Jajka i cukier umieść w większej misie i miksuj na wysokich obrotach miksera.3 jajka, 200 g cukru
- Miksuj aż masa nabierze gęstości, większy objętość i stanie się jasna.
- Wtedy dodaj około połowę przesianej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
- Dodaj skyr i zmiksuj krótko – do połączenia.250 g skyru
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
- Przełóż ciasto przygotowanej foremki.
- Ułóż gęsto na cieście śliwki skórką do dołu.ok 400-500 g śliwek
Krok 3 – jak piec budyniowe ciasto ze śliwkami
- Wstaw formę z ciastem do grzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ciasto śliwkowe ze skyrem – uwagi
Wykorzystując pyszne i soczyste polskie śliwki postanowiłam upiec z nich jakieś ciacho. Ale nie byłabym sobą, gdybym przy okazji czegoś nie kombinowała. I tym sposobem upiekłam takie budyniowe ciasto ze śliwkami i skyrem. Tylko gdzie ten budyń? Otóż dodałam go do samego ciasta zastępując proszkiem budyniowym część mąki. Dzięki temu ciasto śliwkowe nabrało niezwykłego aromatu, a gdy się piekło po całym domu rozchodził się waniliowy zapach. To ciekawa i smakowita propozycja na jesienne i późnoletnie ciasto. Zapisz sobie ten łatwy przepis na ciasto ze śliwkami i skyrem na później – możesz to łatwo zrobić na moim instagramie, gdzie również znajdziesz ten przepis a także inne moje przepisy.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciasto na skyrach ze śliwkami?
Aby przygotować to łatwe ciasto śliwkowe potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników, które albo już masz, albo bardzo łatwo kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyła oraz ewentualnych zamienników.
- budyń – polecam budyń waniliowy bez cukru – potrzebujesz dwa opakowania takiego budyniu – każdy z nich na pół litra mleka, nie gotujesz tu budyniu, tylko dodajesz do ciasta budyń w proszku
- skyr – najbardziej polecam skyr waniliowy, aby jeszcze bardziej pokreślić waniliowy smak ciasta, ale jeśli nie możesz nigdzie dostać skyru waniliowego, to użyj skyr naturalny, albo ostatecznie jogurt grecki
- mąka pszenna – dobra będzie każda mąką z przedziału 450-550
- śliwki – wybierz swoje ulubione śliwki, moje po usunięciu pestek ważyły 400 g, pamiętaj tylko, żeby układać je skórką dołem do ciasta, tak aby sok ze śliwek nie moczył dodatkowo ciasta
Ile kcal ma budyniowe ciasto ze śliwkami i skyrem?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta, jeśli ciasto podzielisz na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał około 208 kcal. Węglowodany – 40 g, tłuszcze – 2 g, białka – 6 g. Podaję tu kaloryczność, przy produktach, które ja użyłam.
Jak przechowywać ciasto ze śliwkami i skyrem?
Upieczone i ostudzone ciasto ze skyrem i śliwkami warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, albo przykryć kloszem. Ochroni to ciasto przed nadmiernym obsychaniem. Jeśli jest bardzo gorąco po 1-2 dniach możesz ciasto schować do lodówki, aby soczyste śliwki w cieście nie zaczęły się psuć. Ciasto śliwkowe możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta i inne wypieki pieczone ze śliwkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Śliwkowe ciasto ze skyrem przepis
Odkryj przepis na puszyste i aromatyczne budyniowe ciasto ze śliwkami i skyrem, które zawsze się udaje! Budyń w proszku dodaje mu delikatności i lekko waniliowego smaku, a soczyste, lekko kwaskowe śliwki tworzą idealny kontrast z jego słodyczą. To prosty, domowy wypiek, który przygotujesz szybko i bez skomplikowanych składników. Dzięki zdjęciom krok po kroku oraz filmowi z przygotowań upieczesz je bez stresu – nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. Idealne na jesienne popołudnia, do kawy, herbaty czy na rodzinne spotkania.