Bułeczki gryczane

Zaktualizowany: 2024 6 lutego
bułeczki z mąki gryczanej

Przepis na domowe bułeczki gryczane

Przepis na domowe bułeczki gryczane to propozycja dla tych, którzy szukają zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych bułek. Wykorzystując mąkę gryczaną, te bułeczki są bogate w błonnik i mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do różnych dań, zwłaszcza tych wytrawnych, dodając im nuty ziarnistego smaku. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i aromatem. To doskonała propozycja na śniadanie lub przekąskę na co dzień. Spróbuj koniecznie!

bułeczki gryczane

Bułeczki gryczane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i szukasz przepisu z wykorzystaniem mąki gryczanej, to koniecznie upiecz takie bułki.

bułeczki z mąki gryczanej

Bułeczki gryczane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki na mące gryczanej.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 25 minut
Porcje 5
Składniki

składniki na bułki gryczane

Instrukcja
 

Jak zrobić bułki gryczane

  • Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem i rozmieszaj.
    10 g świeżych drożdży, 60 ml mleka
  • W misie miksera umieść obydwie mąki, sól, olej i miód.
    1 łyżka miodu, 0,5 łyżeczki soli, 150 g mąki gryczanej, 100 g mąki pszennej, 1 łyżka oleju
  • Wlej rozmieszane drożdże oraz letnią wodę.
    około 100 ml wody
  • Wyrób ciasto – jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej letniej wody.
  • Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni – ciasto szybciej wyrośnie).
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i krótko wyrób.
  • Podziel na bułeczki, uformuj ich kształt i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryj i odstaw na około 30 minut, aby się lekko napuszyły.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra/dół) i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Jeśli chcecie otrzymać bezglutenowe bułeczki, to mąkę pszenną zastąpcie mąką bezglutenową – najlepiej mieszanką
Prywatne
Słowa kluczowe bułki z mąki gryczanej
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułki gryczane

Gryczane bułki – uwagi

Bułeczki gryczane upiekłam specjalnie jako podstawę do kanapki z pulled pork. Chciałam podać wieprzowinę z jakimiś fajnymi i zdrowymi bułkami. Dlatego bułki na zdjęciach są bardziej płaskie – za to o sporej średnicy (jakieś 12 cm). Jeśli szukacie bułeczek idealnych na kanapki, to właśnie takie będą super, ale jeśli wolicie puszyste pieczywo, to bułeczek nie spłaszczajcie przed pieczeniem, tylko zróbcie je bardziej okrągłe.

Nie robiłam wcześniej nic na mące gryczanej i się zastanawiałam, czy bułki będą smakować jak kasza gryczana (którą niezbyt lubię – to znaczy kaszy w wersji prażonej). Na szczęście gryczane bułeczki wyszły bardzo smaczne, trochę jakby karmelowe w smaku, ze słodkawą i delikatną nutą – super! Już planuję usmażyć sobie naleśniki z tą mąką.

Z podanej porcji zrobiłam 4 takie spore bułki, jeśli podzielicie ciasto na mniejsze kawałki, to spokojnie wyjdzie Wam 5 puszystych bułeczek.

Polecam Wam też przepis na ekspresowe bułki – będą idealne na śniadanie :)

bułki z mąki gryczanej
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 5 ocen
Postaw mi kawę
kanapka z wieprzowiną

Inspirowałam się przepisem na bułki grahamki.

Polecane przepisy na domowe bułki idealne na kanapki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na domowe pieczywo. Na blogu jest sporo przepisów na różne bułki, rogale czy też bagietki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 19 marca