Bułeczki kokosowe Pani Popo
Przepis na niezwykłe drożdżowe bułeczki kokosowe Pani Popo
Przepis na drożdżowe bułeczki kokosowe to zaproszenie do świata delikatnych i puszystych wypieków o egzotycznym smaku. Te aromatyczne bułeczki, wzbogacone kokosowym twistem, zachwycają zarówno konsystencją, jak i intensywnym, tropikalnym aromatem. Idealne na śniadanie czy podwieczorek, te bułeczki sprawią, że każdy moment dnia stanie się wyjątkowy. Odkryj tę prostą recepturę na bułeczki, by rozkoszować się smakiem kokosa w każdym kęsie!
Spis treści
Bułeczki kokosowe Pani Popo przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i puszyste drożdżówki o słodkim aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Bułeczki kokosowe Pani Popo przepis
Składniki
składniki na kokosowe bułeczki drożdżowe
- 15 g świeżych drożdży ((lub 7 g instant))
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 250 ml wody (ciepłej )
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 40 g oleju kokosowego ( lub zwykłego)
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki cukru ( – do mleczka)
Instrukcja
Jak zrobić kokosowe bułeczki drożdżowe
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zmieszaj z ciepłą wodą – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 1 łyżeczka mąki pszennej
- W misie miksera umieść mąkę, jajko, rozpuszczony olej kokosowy, sól oraz resztę cukru.50 g cukru, 1 szczypta soli, 1 jajko, 450 g mąki pszennej, 40 g oleju kokosowego
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – tak aby ciasto wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posmarowany lekko olejem blat i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na 8 części, każdą uformuj w bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na posmarowanej olejem foremce – takiej aby nie przeciekała ;).
- Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Mleczko dokładnie wymieszaj (jeśli u góry utworzyła się gęsta masa, to pogrzej krótko puszkę z mleczkiem w garnku z gorącą wodą – pozwoli to na szybsze i dokładniejsze połączenie gęstej śmietany z wodą znajdującą się pod spodem).400 ml mleczka kokosowego
- Mleczko wymieszaj z cukrem.2 łyżki cukru
- Wylej mleko pomiędzy bułeczki.
- Piecz bułeczki kokosowe w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (w trybie góra/dół) przez około 25 minut.
- Po upieczeniu lekko studź.
- Możesz podawać już na ciepło.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki kokosowe – uwagi
Bułeczki kokosowe Pani Popo, to bardzo popularny wypiek z Samoa (chociaż widziałam też w internecie, że niektórzy przypisują je Hawajom). To nic innego jak delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe – za to upieczone są w nadzwyczajny sposób. Otóż tuż przed pieczeniem między wyrośnięte bułeczki wlewa się mleczko kokosowe, które podczas pieczenia wsiąka w drożdżówki.
Ja upiekłam je z samym mleczkiem z odrobiną cukru, ale widziałam też przepis, gdzie mleczko kokosowe było w połowie zmieszane z wodą, a potem z cukrem (i tego cukru było sporo – na 200 ml mleczka i 200 ml wody było około 100 g cukru). Myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te bułeczki właśnie w tej wersji i dam wam znać, jak mi wyszły). Pewnie bułeczki w wersji z dodatkiem wody są jeszcze wilgotniejsze i delikatniejsze.
Mojego męża zaskoczyła za to ich sprężystość – faktycznie dawno już nie upiekłam bułeczek, które byłyby tak sprężyste! Bułeczki jadłam jeszcze na ciepło i polałam je nadmiarowym mleczkiem (nie całe zmieściło mi się foremki) i bardzo mi smakowały. Mąż wziął je też na drugi dzień do pracy i mówił, że były pyszne. To kto się skusi na taką słodziutką bułeczkę kokosową prosto z tropikalnej wyspy?
Zapraszam również na inne kokosowe przepisy – np. na babeczki kokosowe, albo na ciasto kokosowe z budyniem. Zajrzyjcie także do przepisów na ciasta drożdżowe.
Inspiracja – Madame Edith
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i słodkie drożdżówki o różnych smakach i pieczonych z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: