Burgery z halloumi
Przepis na burgery z halloumi na bułeczkach z żurawiną
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszne domowe burgery zrobione na pełnoziarnistych bułeczkach pieczonych z dodatkiem suszonej żurawiny i podane z grillowanym serem halloumi. Takie burgery to świetny pomysł na lunch albo obiad, a także na świetnego grilla. Gorąco polecam!
Spis treści
Burgery z halloumi przepis krok po kroku
Przygotuj pyszne pełnoziarniste bułki z żurawiną i podaj je z grillowanym serem halloumi i zdrowymi dodatkami.
Burgery z halloumi przepis
Składniki
składniki na bułeczki pełnoziarniste do burgerów
- 200 g mąki pełnoziarnistej ((1 i 1/4 szklanki) – użyłam pszenną)
- około 100 ml mleka (ciepłego )
- 15 g świeżych drożdży ((lub opakowanie suszonych))
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 g jogurtu naturalnego (- w temperaturze pokojowej)
- 40 g suszonej żurawiny ((mniejsza garść) )
dodatkowe składniki do burgerów
- około 400 g sera halloumi
- czerwona cebula (- drobno pokrojona)
- rukola ( lub inna sałata)
- Żurawina ( Premium Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić pełnoziarniste bułki do burgerów
- Drożdże na bułeczki rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj połowę mleka – dokładnie wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 100 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól, jogurt naturalny i olej, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.200 g mąki pełnoziarnistej, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki soli, 120 g jogurtu naturalnego
- W razie konieczności dodaj w trakcie resztę mleka.
- Na koniec dodaj żurawiny i dokładnie wymieszaj.40 g suszonej żurawiny
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyjmij na posypany mąką blat i podziel na 4 porcje.
- Utocz w dłoniach bułeczki (ciasto jest dość lepkie), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz.
- Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Wstaw napuszone bułeczki do piekarnika i piecz przez około 15-18 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Ser halloumi ugrilluj z obydwu stron.około 400 g sera halloumi
- Bułeczki przekrój, połóż na nich listki rukoli oraz pokrojoną cebulę, na wierzchu ułóż ser, a na nim żurawinę Stovit.czerwona cebula, rukola, Żurawina
- Jedz na ciepło :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pełnoziarniste burgery z halloumi – uwagi
Ciepła i słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania i spędzania czasu na świeżym powietrzu.
Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to „sport” narodowy Polaków :D
Uwielbiamy jedzonko z rusztu, a nasze menu już dawno odeszło od nieśmiertelnej kiełbasy i kaszanki.
Teraz grillowanie to niezłe pole do popisu – robimy rybki, różne mięsa, warzywa a nawet pizze z grilla.
Moje chłopaki uwielbiają hamburgery, a ja ostatnio zaproponowałam im wersję bezmięsną – burgery z halloumi.
Podane w pysznych, domowych bułeczkach pełnoziarnistych z dodatkiem żurawiny.
Takie burgery możecie zrobić nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również po prostu w domu – wystarczy ser halloumi usmażyć na patelni grillowej :)
Spróbujcie koniecznie takiego burgera halloumi – smakiem niczym nie ustępuje takiemu z mięskiem, a nawet muszę powiedzieć, że dla mnie był smaczniejszy :)
I koniecznie pamiętajcie aby dodać do sera solidną porcję żurawiny – ja wam polecam Żurawinę Premium do mięs i serów firmy Stovit – idealnie komponuje się z serem. Zresztą nie tylko z serem – świetnie podkreśla smak mięs – więc również świetnie się sprawdzi przy np. grillowanej piersi z kurczaka :)
Ps. Polecam wam również przygotować na grilla pysznego pstrąga, sałatkę ziemniaczaną albo cevapcici.
Polecane przepisy na bułki do hamburgerów
Hamburgery i burgery możecie również podać w innych bułkach. Tutaj polecam między innymi takie przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit