Ciasteczka amaretti
Przepis na włoskie migdałowe ciasteczka amaretti
Włoskie migdałowe ciasteczka amaretti to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te małe, chrupiące ciasteczka doskonale komponują się z aromatyczną kawą lub herbatą, stanowiąc idealną przekąskę na każdą okazję. Prosty w przygotowaniu przepis na ciasteczka amaretti pozwoli Ci stworzyć domową wersję tych klasycznych włoskich smakołyków, które zachwycą Twoich gości i dodadzą uroku każdemu spotkaniu.
Spis treści
Migdałowe ciasteczka amaretti przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasteczka o wyjątkowym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasteczka amaretti przepis
Składniki
składniki na ciasteczka amaretti
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 175 g cukru (zwykłego kryształu)
- 175 g migdałów (mielonych )
- 15 ml likieru amaretto ((opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego))
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka amaretti
- Białka zmiksuj aż będą sztywne i puszyste.2 białka
- Cukier zmieszaj w misce razem z mielonymi migdałami.175 g cukru, 175 g migdałów
- Dodaj do cukru i migdałów zmiksowane białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj likier i wymieszaj.15 ml likieru amaretto
- Małą łyżeczką, albo za pomocą worka cukierniczego nakładaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – zostaw około 2 cm wolnej przestrzeni wokół każdego ciastka, bo będą się rozlewać w trakcie pieczenia.
- Ciastka amaretti piecz od razu (w przeciwieństwie do makaroników) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni – przez około 10-15 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu pozostaw je na blaszce do ostygnięcia, w tym czasie lekko stwardnieją i nabiorą kruchości.
- Przechowuj ciastka w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Migdałowe ciastka amaretti – uwagi
Ciasteczka amaretti to chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie w życiu upiekłam :) Na prawdę, nie przesadzam – robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, do tego szybko piecze, a jeszcze szybciej znikają z blachy! Spróbujcie sami, a się przekonacie.
Ja wcześniej nie miałam jakoś specjalnego parcia na upieczenie własnych ciasteczek amaretti – kupiłam sobie we Włoszech sporą paczkę tych ciasteczek i jak mnie naszło, to sobie podjadałam, albo dodawałam do ciast – jak np. do sernika cappuccino. Jednak zostałam poproszona przez jedną dziewczynę na facebooku o przepis na amaretti i tym sposobem w końcu upiekłam te pyszne migdałowe ciasteczka.
Aby mieć pewność, że przepis będzie idealny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera – zmniejszyłam tylko ilość o połowę, a i tak otrzymałam dwie blachy ciasteczek migdałowych :)
Przepis jest jak już mówiłam wcześniej genialnie prosty, a ciasteczka są po prostu przepyszne – nie za słodkie (te kupne są o wiele słodsze i jakby bardziej „perfumowane”), idealnie migdałowe, kruche i jednocześnie lekko ciągnące i lepkie w środku – jak dla mnie ideał :D Na pewno jeszcze nie raz będę piec te ciasteczka, bo podjadam je sobie po 1-2 do kawki i już znikają.
A dla wielbicieli włoskich ciasteczek polecam jeszcze przepis na kruche migdałowe cantucci, których swoją drogą też już dawno nie piekłam i czuję, że trzeba to naprawić :)
Polecane przepisy na desery z kuchni włoskiej
Jeśli lubisz kuchnię włoską, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne włoskie desery i słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciastka amaretti przepis
Przepis na pyszne włoskie ciasteczka migdałowe z amaretto to prawdziwy hit. Bardzo proste i szybkie do zrobienia, wymagające jedynie kilku podstawowych składników. Jeśli macie wszystkie składniki, to te ciasteczka możecie mieć gotowe w jakieś trzydzieści minut! A migdałowe ciasteczka amaretti wychodzą rewelacyjne! Nie za słodkie, chrupiące i lekko ciągnące w środku. Wyraźnie migdałowe w smaku. Koniecznie spróbujcie mój przepis krok po kroku.
Przepis na amaretti
Takie kruche włoskie ciasteczka migdałowe smakują jak wspomnienie lata. Jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie przepisy, to te ciastka amaretti z migdałami i amaretto bardzo wam zasmakują. Te migdałowe ciasteczka możecie przygotować na weekend, ale również na święta! One prezentują się i smakują tak wybornie, że będą ozdobą każdego stołu.