Ciasteczka amaretti z matcha
Przepis na ciastka amaretti z matcha
Przepis na ciasteczka amaretti z matcha to połączenie klasycznej włoskiej słodyczy z delikatnym, zielonym akcentem matcha. Te małe ciasteczka charakteryzują się intensywnym smakiem migdałów, który doskonale współgra z aromatem matcha. Ich chrupiąca skorupka na zewnątrz ukrywa miękkie, wilgotne wnętrze, co sprawia, że są one prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Ciastka amaretti z matcha doskonale sprawdzą się jako wyjątkowa przekąska do kawy, herbaty lub jako elegancki dodatek do deserów. Odkryj harmonię smaków włoskiego tradycyjnego smakołyka wraz z nutą orientalnej herbaty matcha.
Spis treści
Ciasteczka amaretti z matcha przepis krok po kroku
Jeśli lubisz matcha i szukasz ciekawych sposób na jej wykorzystanie w swojej kuchni, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasteczka amaretti z matcha przepis
Składniki
składniki na ciasteczka amaretti
- 200 g migdałów (mielonych (około 2 i 1/4 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka proszku matcha
- 2 białka ( z jajek rozmiar L)
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- około 50 g cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka amaretti z matchą
- Zmieszaj razem mielone migdały, cukier (zwykły), sól oraz matcha.200 g migdałów, 200 g cukru, 1 szczypta soli, 1 łyżka proszku matcha
- Białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny.2 białka, 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- Dodaj białka do suchych składników i wymieszaj.
- Nabieraj łyżeczką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki (o średnicy około 2 cm), każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze.około 50 g cukru pudru
- Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciasteczkami.
- Piecz ciasteczka amaretti w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (tryb góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowe ciastka amaretti z matchą – uwagi
Ciasteczka amaretti to popularne we Włoszech ciasteczka zrobione z białek i mielonych migdałów (taki kuzyn makaroników). Amaretti są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące (takie lekko klejące) w środku. Nieziemsko smakują migdałami. A do tego są bardzo proste do zrobienia (na blogu jest przepis na tradycyjne ciasteczka amaretti z przepisu Jamiego Olivera). Teraz zrobiłam wersję lekko odmienioną – bo z dodatkiem proszku matcha.
Matcha to japońska zielona herbata w sproszkowanej postaci, która jest podobno najbardziej zdrowa ze wszystkich odmian zielonej herbaty. Matcha w amaretti nadała im fajny zielony kolor oraz leciutko zmieniła ich smak.
Spróbujcie koniecznie upiec ciasteczka amaretti z matcha, a jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to część ciasteczek możecie wykorzystać do deseru trifle :)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasteczka migdałowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pysze domowe ciastka i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy na ciasteczka przygotowane z migdałami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciastka z matcha
Przygotuj dziś razem ze mną wyjątkowo pyszne i do tego proste ciasteczka we włoskim stylu przygotowane w fuzji z zieloną herbatą matcha. To połączenie smaków daje niezwykle apetyczne i do tego fajnie wyglądające ciasteczka, którymi zachwycicie wszystkich! Sprawdźcie mój przepis krok po kroku na migdałowe ciasteczka amaretti przygotowane ze sproszkowaną herbatą matcha i przygotujcie je na deser już dziś!