Przepis na ciasteczka amoniaczki
Przepis na tradycyjne ciasteczka amoniaczki
Przygotuj razem ze mną świetne chrupiące ciasteczka na amoniaku takie jak robiły nasze babcie. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, a po upieczeniu są fajnie puchate i jednocześnie chrupiące. Świetnie smakują posypane po wierzchu cukrem, albo kolorowymi posypkami. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciastka na amoniaku.
Spis treści
Przepis na ciastka amoniaczki krok po kroku
Jeśli lubisz proste i fajnie chrupiące ciasteczka, to koniecznie wypróbuj przepis na te tradycyjne polskie ciasteczka świąteczne.
Ciasteczka amoniaczki przepis
Składniki
składniki na ciasteczka amoniaczki
- 100 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- 1 opakowanie cukru waniliowego (- taki około 16 g)
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 500 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka amoniaku
Instrukcja
Jak zrobić ciastka amoniaczki
- Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste.100 g masła, 150 g cukru pudru
- Amoniak wymieszaj z mlekiem.1 łyżeczka amoniaku, 120 ml mleka
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.2 jajka, 500 g mąki pszennej
- Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem – miksuj na niskich obrotach.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź przez około godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwie porcje, rozwałkuj jedną – na grubość około pół cm, wytnij ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj drugą porcję, wytnij ciastka.
- Resztki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij ciastka.
- Posmaruj ciastka z wierzchu odrobiną mleka i posyp cukrem – ja używałam cukier kryształ, cukier w perełkach, a także kolorową posypkę.
- Piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut – aż będą lekko rumiane na obrzeżach.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są ciasteczka amoniaczki?
Amoniaczki, czyli tradycyjne polskie ciastka zrobione na amoniaku.
Amoniak spożywczy jest jednym z rodzajów proszków do pieczenia, zapewniającym puszystość ciast i chrupkość ciasteczek.
Amoniak znacząco wpływa na wygląd naszych ciast i ciasteczek, które – jeśli użyjemy odpowiedniej ilości amoniaku i zachowamy właściwe proporcje reszty składników – powinny być dobrze wyrośnięte oraz pulchne. Po ugryzieniu ciasta zrobionego z wykorzystaniem amoniaku powinniśmy zauważyć, że jego środek pełen jest niewielkich bąbelków. Oznaczać to będzie, że nasz amoniak zrobił swoje.
Przy wyrobie ciasteczek koniecznie powinniśmy użyć amoniaku. To on nadaje im niezbędną chrupkość (źródło Wikipedia).
Te ciasteczka są najbardziej popularne na Mazowszu i są nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych. Ciasteczka są zwykle nieduże, rumiane, posypane po wierzchu cukrem i lekko porowate w przekroju. Dzięki prostocie i szybkości wykonania, każdy jest w stanie je upiec.
Pamiętajcie, że amoniak w dużej ilości jest szkodliwy, ale do wypieków używamy go bardzo mało – nie należy się więc go obawiać. Dodany do tych ciastek amoniaczków sprawia, że są one puszyste i ładnie wyrośnięte.
Jak zrobić ciastka amoniaczki – wskazówki
Aby zrobić te tradycyjne ciasteczka musisz amoniak rozpuścić w mleku. Masło utrzyj z cukrem, a następnie z jajkami. Dodaj mąkę pszenną i mleko ciągle wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na godzinę (może być dłużej) aby się dobrze schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz podzielić je na mniejsze porcje) i wytnij ciasteczka, które ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
Jak piec ciastka amoniaczki?
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie termoobiegu, lub 190 stopni w trybie góra dół) przez około 7 minut – aż będą ładnie rumiane. Zaraz po upieczeniu amoniaczki są bardziej miękkie, a im dłużej leżą tym są bardziej chrupiące (wtedy idealnie nadają się do maczania w mleku, herbacie lub kawie). Mojej córce ciasteczka amoniaczki bardzo zasmakowały – zrobiłam szczególnie dla niej część ciasteczek z kolorową posypką na wierzchu.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.
Ps.
Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na ciasteczka, ale również na proste ciasta, babeczki i torty. Gorąco polecam!
Polecane przepisy na kruche ciasteczka na święta
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciastka idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciastka amoniaczki stary przepis
Dziś zapraszam na przepis na ciastka z amoniakiem. Tutaj zamiast proszku do pieczenia, czy też sody do ciasta na ciasteczka dodajemy amoniak, który powoduje, że ciastka lekko rosną podczas pieczenia i tworzą się w nich pęcherzyki powietrza. Jednocześnie ciasteczka po upieczeniu są fajnie chrupiące. Takie ciastka z amoniakiem piekły nasze babcie. Teraz przepis jest trochę zapomniany, a myślę że warto go zapamiętać. Samo przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste i nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych.
Jak zrobić ciasteczka z amoniakiem?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na ciasteczka amoniaczki i zobaczcie jakie to proste. Gotowe ciasto z amoniakiem należy schłodzić w lodówce, a potem rozwałkować i wyciąć foremkami ciasteczka. Możecie wyciąć dowolne kształty ciasteczek. Wycięte ciasteczka ułóżcie na dużej blaszce z piekarnika i posmarujcie po wierzchu odrobiną mleka - polecam tu pędzelek. Na koniec posypcie wierzch ciasteczek z amoniakiem cukrem - może być cukier kryształ, albo cukier perłowy, albo nawet kolorowe posypki i upieczcie. Ciasteczka z kolorową posypką na pewno spodobają się przede wszystkim dzieciom :) Gotowe, ostudzone ciastka na amoniaku przechowajcie w szczelnym pojemniku. Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasteczka - na pewno znajdziecie tu przepisy idealne dla siebie.