Ciasteczka orzechowe z mascarpone
Przepis na ciastka z mascarpone i orzechami
Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na moje pyszne i proste ciasteczka orzechowe z mascarpone i orzechami włoskimi! To połączenie chrupiących ciasteczek z kremowym serem mascarpone i orzechową nutą to absolutny hit w mojej kuchni. Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników.
Ciasteczka te są idealne na słodki poczęstunek dla gości, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej herbaty lub kawy. Są one łatwe i szybkie do przygotowania, a ich smak z pewnością zachwyci każdego łasucha. Polecam spróbować!
Spis treści
Ciastka orzechowe z mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, chrupiące domowe ciasteczka, które dodatkowo zrobisz szybko, to koniecznie upiecz dziś te rewelacyjne ciastka z orzechami włoskimi i kremowym serkiem mascarpone.
Ciasteczka orzechowe z mascarpone przepis
Składniki
składniki na ciasteczka z mascarpone i orzechami
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 230 g masła (miękkiego )
- 100 g mascarpone (lub tłustego sera na serniki – najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g orzechów włoskich (podprażonych na patelni, grubo posiekanych )
- 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka orzechowe z mascarpone
- Masło zmiksuj z mascarpone na białą masę, dodaj cukier, wanilię i miksuj przez kilka minut.230 g masła, 100 g mascarpone, 100 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Mąkę zmieszaj z solą i dodaj partami do masy maślanej – krótko zmiksuj.300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj posiekane uprażone orzechy (100 g) i wymieszaj łyżką.100 g orzechów włoskich
- Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, lekko zagnieć, podziel na dwie części i każdą uformuj w walec o średnicy około 3-5 cm.
- Wytnij kawałek papieru do pieczenia, posyp wierzch połową drobno posiekanych orzechów.50 g orzechów włoskich
- Połóż ciasto i delikatnie obtocz je w orzechach.
- Zawiń papier z ciastem tworząc rulon.
- To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
- Rulony schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę (możesz je schładzać nawet przez noc).
- Po schłodzeniu odwiń ciasto z papieru i ostrym nożem krój plasterki ciasta.
- Układaj je na blaszce (ciasto się nie rozpływa, więc nie musisz zostawiać dużych odstępów), jeśli ciastka są grube to możesz je dodatkowo trochę spłaszczyć dłonią.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 18-20 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Ciastka orzechowe z mascarpone – uwagi
Mam dla Was fajny przepis na ciasteczka orzechowe z mascarpone.
Ja użyłam mascarpone, ale równie dobrze możecie zastąpić go serem twarogowym na serniki :)
Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i mało słodkie (jeśli lubicie słodkości, to użyjcie więcej cukru).
Przygotowuje się je dość szybko i nie trzeba zbyt wielkich umiejętności cukierniczych :)
Orzechowe ciasteczka świetnie pasują do kawy, herbaty albo gorącego kakao i sprawdzą się również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc.
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek (około 40 sztuk).
Przepis Marthy Stewart.
Ps. Spróbujcie też moich ulubionych ciasteczek orzechowych, albo ciasteczek z orzechów leśnych przekładnych dżemem – yum!
Polecane przepisy na orzechowe ciastka
Jeśli lubicie pyszne orzechowe ciasteczka, to koniecznie zobaczcie również moje inne przepisy na ciastka z orzechami. Na blogu znajdziecie ich kilka, a tu przedstawiam trzy z nich:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasteczka orzechowe z mascarpone
Przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z mascarpone to idealny przepis na ciasteczka na Wielkanoc i nie tylko. Proste w przygotowaniu ciasteczka nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami. Tutaj robimy z ciasta gruby wałek i kroimy ciasteczka nożem :) Dodatek mascarpone w kruchych ciasteczkach nadaje im niezwykłego smaku. Koniecznie wypróbujcie przepis na ciasteczka Marthy Stewart.
Przepis na orzechowe ciastka z mascarpone
Zobaczcie mój prosty przepis na ciasteczka orzechowe i sprawdźcie jak zrobić ciasteczka bez wałkowania. Te orzechowe ciasteczka z orzechami włoskimi są przepyszne! Wspaniale chrupiące orzechy w środku i na zewnątrz wynoszą te ciastka na niebywały poziom smaku. Ja osobiście uwielbiam orzechy włoskie i te ciasteczka z orzechami włoskimi smakowały mi niezmiernie. Zajrzycie również do innych moich przepisów na ciasteczka.