Ciasteczka orzechowe z miodem
Przepis na bezglutenowe ciastka orzechowe z miodem
Zapraszam na pyszne ciasteczka orzechowe z miodem, to ciasteczka z mielonych orzechów bez mąki. Zrobione zupełnie bez glutenu i bez dodanego białego cukru będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko. Pełne smaku i proste do zrobienia zachwycą wszystkich. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasteczka orzechowe z miodem przepis krok po kroku
Koniecznie upieczcie te mocno orzechowe ciastka bez glutenu i białego cukru. Będziecie zachwyceni ich smakiem.
Ciasteczka orzechowe z miodem przepis
Składniki
składniki na ciasteczka orzechowe z miodem
- 225 g orzechów (drobno zmielonych – dowolnych)
- 2 jajka ( użyłam rozmiar L)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy – można zastąpić 0,5 łyżeczki sody)
- 7 łyżek miodu ( lub innego substytutu cukru – np. syropu z agawy)
- 1 szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej )
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka orzechowe z miodem
- Zmieszaj razem mielone orzechy, jajka, olej, proszek do pieczenia, miód, cynamon i sól.225 g orzechów, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 łyżek miodu, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj mniej więcej połowę posiekanej czekolady i wymieszaj.50 g gorzkiej czekolady
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Nakładaj porcje ciasta (ja to robiłam łyżką do lodów).
- Wierzch ciasteczek posyp pozostałą czekoladą.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut – nie piecz za długo, bo będą twardsze.
- Po upieczeniu ciasteczka są miękkie więc poczekaj aż chwilę ostygną.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowe ciastka orzechowe – uwagi
Zapraszam na mega pyszne ciasteczka orzechowe z miodem.
W zasadzie to można powiedzieć nawet, że to są po prostu orzechy.
Bezglutenowe ciastka zrobione są ze zmielonych orzeszków ziemnych zmieszanych z miodem, jajkami i czekoladą – tak w wielkim skrócie ;)
Trzeba przyznać, że mają trochę kalorii, ale za to są bardzo sycące.
Ja zjadłam jedno i się nim zapchałam.
Myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo.
Te ciastka będą też idealne dla osób z różnymi nietolerancjami – są bez glutenu i białego cukru, a zamiast mielonych orzeszków ziemnych możecie użyć inne mielone orzechy lub migdały.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.
Przepis znalazłam u Madame Edith.
Polecane przepisy na ciasteczka orzechowe
Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na ciasteczka orzechowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasteczka orzechowe z miodem
Przepis na bezglutenowe ciastka orzechowe bez białego cukru to świetny przepis nie tylko dla osób na diecie bez glutenu, ale dla każdego! Bo te orzechowe ciasteczka z miodem są tak pyszne, że zasmakują każdemu. Pełne zdrowych roślinnych tłuszczy, na miodzie z odrobiną cynamonu. Te zdrowe ciastka z orzechami możecie spakować dzieciom do szkoły, zjeść w przerwie w pracy, albo przed treningiem. Takie ciasteczko dostarczy sporo energii przed każdym wysiłkiem.
Bezglutenowe ciastka przepis
Zobaczcie mój przepis na ciastka bezglutenowe z orzechami i miodem i sprawdźcie jak zrobić ciastka bez glutenu w domu. Nie musicie posiadać tu specjalnych mąk bezglutenowych. Wystarczą porządnie zmielone orzechy. Możecie użyć dowolne orzechy, a zmieniając je możecie otrzymać zupełnie różne ciastka. Bo orzechy mają bardzo różny smak. Inaczej będą smakowały ciastka orzechowe z orzechami laskowymi, a jeszcze inaczej z orzechami włoskimi, albo z orzeszkami ziemnymi. Jeśli lubicie takie proste i szybkie ciastka orzechowe, to wypróbujcie również mój przepis na ciasteczka peanut butter z czekoladą.