Ciasteczka toffi
Przepis na proste i szybkie ciastka toffi
Przepis na ciasteczka toffi zrobione z krówkami to doskonałe połączenie słodkiego i karmelowego smaku z chrupkością kruchego ciasteczka. Te delikatne i aromatyczne ciasteczka są wykonane z kruchego ciasta, które jest wypełnione miękkimi kawałkami krówek. Ich słodki i delikatny smak sprawia, że są idealne na słodkie popołudnie lub jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowanie ich jest proste, a efekt zachwycający. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się smakiem karmelowego raju!
Spis treści
Ciasteczka toffi przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie ciasteczka, które do tego są super proste i szybkie do zrobienia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasteczka toffi przepis
Składniki
składniki na ciasteczka toffi
- 180 g masła (miękkiego )
- 140 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki)
- 2 żółtka
- 50 g migdałów (mielonych )
- 150 g krówek (rozdrobnionych )
- 220 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka sody
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka toffi z krówkami
- Masło utrzyj z cukrem, następnie pojedynczo dodaj żółtka i dalej miksuj.180 g masła, 140 g cukru trzcinowego, 2 żółtka
- Mąkę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.50 g migdałów, 220 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody
- Do masy maślanej dodaj mąkę i krówki i wymieszaj całość łyżką, a następnie zagnieć rękoma (ciasto będzie bardzo kleiste ale się tym nie przejmujcie).150 g krówek
- Uformuj z ciasta kulki i układaj je na przygotowanej blaszce w odstępach – ciastka podczas pieczenia się rozpłyną tworząc placuszki.
- Piecz ciastka w 170 stopniach (termoobieg) przez około 17 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu pozostaw je przez chwilę na blaszce, będą bardzo miękkie.
- Potem możesz je ostudzić na kratce.
Prywatne
Szybkie ciastka z krówkami – uwagi
Dawno nie piekłam żadnych ciasteczek i puszki świecą pustkami. Dlatego dziś będzie przepis na ciasteczka toffi, chociaż gwarantuję, że za długo to one nie poleżą. Są słodkie, z niespodzianką w środku – nieźle wciągają i zmuszają do żucia. Przepis na te ciastka karmelowe znalazłam w Małej Cukierni troszkę go jednak zmodyfikowałam. Przede wszystkim zrezygnowałam z suszonych moreli, bo inaczej moje dzieciaki by ich nie ruszyły, za to dałam więcej krówek. Użyłam też mniej mielonych migdałów – ale tylko dlatego, że mi się skończyły :(
Z przepisu otrzymacie około 18 dużych ciasteczek :)
Polecam wam również inne moje przepisy na ciasteczka.
Polecane przepisy na proste ciasteczka
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na szybkie i proste ciasteczka, które nie wymagają wałkowania i wycinania. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasteczka toffi
Przepis na proste i szybkie ciastka toffi z posiekanymi krówkami i mielonymi migdałami to idealne ciasteczka dla wszystkich łasuchów. Te karmelowe ciasteczka zrobicie bardzo szybko, a do tego ciasta nie musicie schładzać ani wałkować. Musicie jedynie utoczyć kulki z ciasta, ułożyć je na blaszce, a następnie upiec. Ciasteczka karmelowe po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku - to zasługa kawałków krówek.
Ciastka z krówkami przepis
Kruche ciastka z krówkami to słodkie i proste ciasteczka bez wałowania i wycinania. Dlatego przygotujcie je bardzo szybko. Takie ekspresowe ciasteczka karmelowe możecie mieć gotowe w trochę ponad 30 minut. Podajcie je do weekendowej kawy, albo herbaty. Możecie je także spakować dzieciom do szkoły.
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasteczka, wiele z nich jest równie proste jak te ciasteczka toffi.