Ciasto bananowo-dyniowe
Przepis na wegańskie ciasto dyniowe z bananami
Zapraszam dziś na pyszne jesienne ciasto bananowo-dyniowe. To ciasto zrobione z puree z dyni oraz dojrzałymi bananami nie wymaga użycia jajek oraz nabiału. Potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników i zdrowe, pyszne ciasto z dynią jest gotowe. Do tego to ciasto przygotujesz bez użycia miksera! Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić ciasto dyniowe bez nabiału i jajek.
Spis treści
Wegańskie ciasto bananowo-dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na ciasto dyniowe idealne dla osób z nietolerancją laktozy lub ograniczających spożywanie nabiału i jajek, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!
Ciasto bananowo-dyniowe bez nabiału przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do o wielkości około 27/10 cm. Może też być kwadratowa forma o wielkości około 20/20 cm.
Składniki
składniki na ciasto dyniowe z bananami
- ok 170 g bananów (dojrzałych – 2 mniejsze – waga obranych)
- 250 g puree z dyni (gęstego – 1 szklanka)
- 80 ml oleju
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni (sprawdź w notatkach)
- 100 g cukru (0,5 szklanki – lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bananowo-dyniowe
Krok 1 – przygotowania
- Jeśli nie masz puree z dyni, to przygotuj je wcześniej – ja lubię dynię upiec w piekarniku – jeśli nie wiesz jak to zrobić, to przeczytaj uwagi pod przepisem.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół).
Krok 2 – przygotowanie ciasta
- Banany przełóż do miski i rozgnieć porządnie widelcem.ok 170 g bananów
- Dodaj do nich puree z dyni oraz olej – wymieszaj dokładnie.250 g puree z dyni, 80 ml oleju
- Do większej miski przesyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawę do dyni – wymieszaj łyżką.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do dyni, 100 g cukru
- Przełóż mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj – ciasto będzie gęste.
- Jeśli masz problem z wymieszaniem ciasta, to możesz dodać trochę więcej oleju albo dodać wody lub mleka (roślinnego dla wegan).
Krok 3 – pieczenie ciasta dyniowego
- Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Jeśli pieczesz ciasto w podłużnej formie keksowej to piecz je przez około 50 minut – do suchego patyczka. Jeśli pieczesz w kwadratowej formie, to czas pieczenia zmniejsz do około 35-40 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegańskie ciasto dyniowe z bananami – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto dyniowe zrobione jest bez jajek i nabiału, więc idealnie sprawdzi się dla wegan oraz dla osób eliminujących w swojej diecie produkty mleczne oraz jajka. Ale oczywiście zjeść je może każdy, bo ciasto jest pyszne! Przepis na nie wypatrzyłam na instagramie i postanowiłam je upiec na nasz wyjazd do Pragi. Postawiłam tu jednak na wyższe ciasto pieczone w formie keksowej, a nie niższe i bardziej płaskie ciasto pieczone w większej formie. Ty możesz wybrać, która opcja bardziej ci odpowiada :)
Jak zrobić puree z dyni?
Jeśli nie wiesz jak zrobić puree z dyni, to powiem ci, że to nic trudnego! Po pierwsze najbardziej polecam tu użycie dyni hokkaido – bez problemu kupisz ją teraz w każdym sklepie i dyskoncie. Ta dynia ma zwarty i mało wodnisty miąższ, a do tego mocny, pomarańczowy kolor. Dzięki temu idealnie nadaje się do słodkich jesiennych wypieków. Kup niedużą dynię i przekrój ją na pół, wyjmij z niej pestki i „farfocle”. Ułóż dynię przecięciem do dołu na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz dynię przez około 40 minut – aż będzie miękka. Po upieczeniu ostudź ją, obierz ze skórki i rozgnieć porządnie lub zmiksuj na puree. Możesz też zobaczyć mój wpis o puree z dyni, gdzie jest również krótki filmik (tam dynię kroję na mniejsze kawałki, ale nie jest to potrzebne).
Jak zrobić przyprawę do dyni?
Aby przygotować przyprawę do dyni potrzebować będziesz kilku podstawowych przypraw. Zmieszaj razem:
- 4 łyżki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonych goździków
Przyprawę do dyni przechowuj w słoiczku. Możesz dodawać ją do wszelkich wypieków dyniowych, albo używać nawet jako zamiennik przyprawy do piernika. Przepis na tą przyprawę wypatrzyłam kiedyś na blogu Filozofia Smaku i od tamtej pory przygotowuję ją co roku jesienią.
Ile kcal ma wegańskie ciasto dyniowe?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta – przy produktach, które ja użyłam. Wg mnie ciasto jest do podzielenia na 10 porcji – wtedy każda porcja będzie miała około 235 kcal (węglowodany – 34 g, białko – 4 g, tłuszcze – 9 g). Przy samym posypaniu cukrem pudrem ciasto nie zwiększy jakoś specjalnie swojej kaloryczności.
Jak podać ciasto bananowo-dyniowe?
Ciasto bananowo-dyniowe możesz też podać z kremem twarożkowym albo z polewą czekoladową. Aby zrobić krem twarożkowy wystarczy lekki twarożek (nawet taki na serniki, albo mascarpone) zmiksować z cukrem pudrem albo rozpuszczoną białą czekoladą – oczywiście ta wersja nie będzie już dobra dla wegan i osób z dietą eliminacyjną. Polewę czekoladową przygotujesz przez rozpuszczenie czekolady np. z dodatkiem niedużej ilości mleka lub śmietanki.
Polecane przepisy na ciasta dyniowe
Jeśli lubisz ciasta dyniowe, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te smakowite jesienne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wegańskie ciasto dyniowe przepis
Zapraszam dziś na przepis na szybkie i bardzo proste ciasto dyniowe do przygotowania bez użycia miksera. To ciasto dyniowe zrobione z dojrzałymi bananami przygotowane jest bez użycia nabiału oraz jajek. Do tego dzięki dodatkowi bananów ma ograniczoną ilość cukru. Proste w przygotowaniu ciasto z dynią zrobisz dosłownie w mgnieniu oka. Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku a także krótkim filmem z przygotowań i upiecz to dyniowe ciasto dla wegan tej jesieni.