Ciasto czekoladowe z kremem tiramisu
Przepis na czekoladowe ciasto tiramisu
Wszystkich wielbicieli włoskich deserów, kawy i czekolady zapraszam dziś na wyjątkowe ciasto czekoladowe z kremem tiramisu. To ciasto inspirowane włoskim deserem tiramisu jest proste od przygotowania, a efekt jest wręcz oszołamiający! To warstwowe ciasto składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego z kawą, namoczonych w kawie biszkoptów oraz kremu tiramisu przygotowanego z serka mascarpone. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis i sprawdź jak zrobić czekoladowe ciasto tiramisu.
Spis treści
Ciasto czekoladowe z kremem tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasto, które zachwyci wszystkich smakiem i swoim wyglądem, to koniecznie przygotuj to ciasto tiramisu.
Czekoladowe ciasto z kremem tiramisu przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 21-22 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe z kawą
- 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g gorzkiego kakao (2 lekko czubate łyżki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 70 ml oleju
- 30 ml espresso (przestudzonego)
składniki na warstwę biszkoptów
- ok 10 sztuk biszkoptów (do tiramisu)
- ok 300 ml kawy (lekko osłodzonej i wystudzonej)
składniki na krem mascarpone
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 200 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 50 g cukru pudru (1/3 szklanki lub do smaku)
- gorzkie kakao (do oprószenia )
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kremem tiramisu krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
- Przesiej razem przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao.75 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g gorzkiego kakao
Krok 2 – przygotuj ciasto czekoladowe
- Jajka i cukier umieść w mice i zmiksuj mikserem.2 jajka, 100 g cukru
- Miksuj je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż uzyskasz bardzo gęstą, jasną i puszystą masę, a kryształki cukru nie będą wyczuwane w strukturze.
- Zmniejsz obroty miksera na minimalne i wsyp około połowę mąki z kakao – zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
- Wlej do ciasta olej i krótko zmiksuj na niskich obrotach.70 ml oleju
- Wlej kawę i krótko zmiksuj.30 ml espresso
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – ja kończę miksować, gdy jeszcze widać resztki mąki. Wtedy ciasto jeszcze tylko krótko mieszam łyżką.
Krok 3 – upiecz ciasto czekoladowe
- Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź zupełnie.
Krok 4 – przygotuj krem mascarpone
- Do dużej miski przełóż mascarpone, kremówkę i cukier puder – zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż otrzymasz gęsty krem.250 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru
Krok 5 – wykończ ciasto
- Na ciasto (najlepiej z nałożonym rantem) nałóż odrobinę kremu i posmaruj cienką warstwą.
- Biszkopty porządnie namocz w kawie (obróć je kilka razy, tak aby dobrze nasiąkły kawą).ok 10 sztuk biszkoptów, ok 300 ml kawy
- Ułóż biszkopty na wierzchu ciasta.
- Wyłóż pozostały krem mascarpone na biszkopty.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, tak aby biszkopty dodatkowo jeszcze zmiękły od kremu.
- Przed podaniem posyp ciasto gorzkim kakao.gorzkie kakao
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z kremem tiramisu – uwagi
Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam tiramisu i kawowe desery. Całkiem niedawno robiłam nam pyszne tiramisu pistacjowe wykorzystując resztki kremu pistacjowego. A teraz przygotowałam swojej rodzinie to spektakularne ciasto tiramisu z kremem mascarpone. Samo ciasto zachwyciło mnie swym smakiem i wilgotnością, a że jest przy nim niewiele pracy, to tym bardziej mogę je polecić każdemu! Jeśli lubisz kawowe ciasta, a także ciasta z kremem, to koniecznie sprawdź ten przepis! Przygotuj najpierw nie za słodkie wilgotne ciasto czekoladowe na oleju i kawie espresso, a potem dodaj do niego namoczone w kawie biszkopty do tiramisu oraz lekki i puszysty krem tiramisu z serka mascarpone.
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasta tiramisu?
Do przygotowania tego ciasta z kremem mascarpone będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- kakao – do samego ciasta, jak i później do dekoracji ciasta będziesz potrzebować gorzkie kakao, może być takie odtłuszczone lub tradycyjne. Nie może to być napój kakaowy instant z cukrem!
- mascarpone – ten serek również nie może być za bardzo zastąpiony niczym innym, ale dostaniesz go bez problemu w każdej Biedronce, Lidlu i większym markecie
- śmietana kremówka – ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę w kartoniku, moja miała 30% tłuszczu. Możesz też użyć śmietankę 36% – krem będzie jeszcze bardziej stabilny, ale również bardziej kaloryczny ;)
- biszkopty – najlepsze tu będą podłużne biszkopty przeznaczone do tiramisu – kupisz je w Biedronce i Lidlu. Ostatecznie jeśli nigdzie ich nie dostaniesz możesz użyć zwykłe okrągłe biszkopciki.
- kawa – możesz użyć kawę z ekspresu, albo nawet rozpuszczalną – wtedy kawę do ciasta przygotuj na 1 łyżeczce kawy rozpuszczalnej, a kawę do moczenia biszkoptów na 2-3 łyżeczkach
Czy ciasto z kremem tiramisu można podać od razu?
Jeśli porządnie namoczysz biszkopty w kawie, tak że będziesz widzieć, że są miękkie, to wtedy po nałożeniu kremu możesz podać ciasto od razu. Wilgotne biszkopty nie będą stawiały oporu podczas krojenia. Jeśli jednak biszkopty nie są miękkie, to lepiej je chociaż z godzinę potrzymać w lodówce z nałożonym kremem, aby zmiękły i ciasto dało się łatwiej kroić.
Jak można udekorować czekoladowe ciasto tiramisu?
Ciasto tiramisu posypane samym gorzkim kakao już prezentuje się bardzo ładnie i może być ozdobą każdego słodkiego stołu. Jeśli jednak chcesz zrobić jeszcze większe wrażenie, to zamiast kakao możesz posypać wierzch ciasta tartą gorzką czekoladą, albo czekoladowymi wiórkami. Możesz też posypać je niedużą ilością takich maluteńkich biszkopcików.
Ile kcal ma ciasto czekoladowe z kremem tiramisu?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta – to mniej więcej 13 porcji. Moim zdaniem ciasto najlepiej pokroić na 12 porcji. Wtedy jeden kawałek ciasta będzie miał około 302 kcal (węglowodany – 24 g, tłuszcze – 21 , białko – 4 g). Podaję tu oczywiście kaloryczność przy produktach, które ja użyłam.
Mam nadzieję, że to niezwykłe ciasto kawowe z kremem zasmakuje tobie i twoim bliskim. Koniecznie napisz w komentarzu jak ci smakowało!
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie możesz łatwo sobie zapisać moje przepisy na później.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Na blogu jest ich już ogromny wybór. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wilgotne ciasto tiramisu przepis
Zobacz mój przepis na pyszne, czekoladowe wilgotne ciasto na oleju, które po upieczeniu ostudzeniu przełożyłam namoczonymi w kawie biszkoptami oraz lekkim kremem tiramisu zrobionym na bazie serka mascarpone. To pyszne i piękne ciasto nie wymaga dużo pracy, ani zbytnich umiejętności, a zaskakuje swoim smakiem i wyglądem. Zobacz mój przepis opisany bardzo dokładnie krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowania ciasta i obejrzyj krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem tiramisu. Z moimi wskazówkami przygotowanie ciasta tiramisu będzie bardzo proste i przyjemne!