Ciasto kinder pingui
Czekoladowe ciasto przekładane kremem śmietankowym i nutellą
Przygotujcie dziś ze mną pyszne ciasto kinder pingui. To wilgotne czekoladowe ciasto inspirowane słynnym batonikiem dla dzieci, ale gwarantuję, że zasmakuje również dorosłym. To ciasto to dwa blaty lekkiego czekoladowego ciasta przełożonego pysznym kremem z zatopioną w środku warstwą czekoladową. To ciasto to hit każdej imprezy i zawsze znika najszybciej. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić kinder pingui w domu.
Spis treści
Ciasto kinder pingui przepis krok po kroku
Jeśli lubisz efektowne i pyszne czekoladowe ciasta przekładane kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto kinder pingui przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy do ciasta kinder pingui
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 4 żółtka
- 70 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
- 70 g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
składniki na krem śmietankowy do przełożenia ciata
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego )
- 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 4 łyżeczki żelatyny
składniki na warstwę czekoladową w cieście kinder pingui
- około 150 g nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 200 g czekolady (użyłam mleczną)
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta pingui
- Zmiksuj białka z cukrem na gęstą i puszystą pianę.4 białka, 200 g cukru
- Obydwie mąki i kakao przesiej razem przez sito.70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorzkiego kakao
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.4 żółtka
- Dodaj mąki z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do foremki ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z foremki i ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem śmietankowy
- Aby było wygodniej pracować proponuję podzielenie składników kremu na pół i przygotowanie ich oddzielnie (albo przygotowanie kremu bez żelatyny, podzielenie go na pół i oddzielne dodanie żelatyny do obydwu porcji).
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z zimnym serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem – na gęsty i puszysty krem.500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – daj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę – i odstaw na kilka minut do napęcznienia.4 łyżeczki żelatyny
- Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (u mnie około 10 sekund), tak aby stała się płynna.
- Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i dokładnie wymieszaj.
- Wlej żelatynę do kremu i dokładnie zmiksuj.
- Jeśli masz krem podzielony na pół, to żelatynę dodaj tylko do jednej części, a drugą schowaj na razie do lodówki – resztę żelatyny dodasz potem.
Ciasto kinder pingui – złożenie
- W formie w której pieczony był biszkopt ułóż spodni blat ciasta – możesz go nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny (ja nasączałam, bo lubię wilgotne biszkopty).
- Wyłóż połowę kremu śmietankowego z żelatyną i rozprowadź na równą warstwę.
- Wstaw foremkę do lodówki na około godzinę do stężenia.
- Nutellę przełóż do miseczki i krótko podgrzej w mikrofalówce, aby była bardziej płynna – dokładnie wymieszaj.około 150 g nutelli
- Wylej nutellę na schłodzony krem i mniej więcej równo rozprowadź.
- Do drugiej porcji kremu dodaj żelatynę (przygotowaną podobnie jak w pierwszej porcji) i wyłóż krem na nutellę.
- Przykryj krem drugim blatem biszkoptu czekoladowego.
- Możesz go także nasączyć.
- Schowaj ciasto do lodówki.
Jak zrobić polewę czekoladową
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.100 ml śmietany kremówki
- Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.200 g czekolady
- Lekko ostudź polewę, a następnie polej nią wierzch ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto kinder pingui – uwagi
Ciasto kinder pingui od dłuższego już czasu krąży po „internetach” i w końcu ja również zrobiłam swoją wersję :)
Ciasto wyszło wręcz obłędne, a zawoziłam je do rodziny, więc było jedzone przez wiele osób.
Wszyscy byli nim zachwyceni. Gwarantuję, że Wy też będziecie!
Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta Pingui?
Najpierw upiekłam lekki czekoladowy biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Ja swój biszkopt przygotowałam z czterech jajek rozmiar L – każde z nich rozdzieliłam – oddzielnie białka i żółtka.
Białka zmiksowałam z cukrem aż były białe i bardzo gęste.
W czasie gdy miksowały się białka przesiałam przez sito mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i gorzkie kakao. To zapewniło napowietrzenie mąki i dodatkowo fajnie połączyło wszystkie trzy składniki.
Gdy białka były ładnie ubite dodałam do nich żółtka i zmiksowałam je na najniższych obrotach – możecie je też wymieszać łopatką.
Potem wsypałam suche składniki i delikatnie wymieszałam – tylko do połączenia składników.
Nie mieszajcie zbyt długo biszkopta kakaowego, bo piana się rozbije i potem mniej wyrośnie!
Wstawiłam biszkopt do pieczenia, a po upieczeniu i ostudzeniu przekroiłam go na dwa blaty.
Jak zrobić przełożenie do ciasta Pingui?
Przekrojony i ostudzony czekoladowy biszkopt przełożyłam prostym kremem śmietankowy z mascarpone. W przepisie jest dokładny opis przygotowania takiego kremu – jest on tak uniwersalny, że możecie go wykorzystać przy różnych innych ciastach.
Krem przekładałam nutellą, więc aby nie było za słodko użyłam do niego tylko 3 łyżki cukru pudru – dla mnie to w zupełności wystarczyło.
Aby ciasto było stabilniejsze dodałam do kremu trochę żelatyny.
Dlatego jego przygotowanie podzieliłam na dwa etapy.
Najpierw przygotowałam cały krem i podzieliłam go na dwie mniej więcej równe porcje.
Jedną z nich schowałam do lodówki.
A do drugiej dodałam połowę żelatyny, wyłożyłam na blat biszkoptowy i wstawiłam do lodówki do stężenia.
Do drugiej części kremu dodałam żelatynę dopiero, gdy wyłożyłam już nutellę na pierwszą warstwę kremu mascarpone.
Ja lubię ciasta wilgotne, więc biszkopt też nasączyłam trochę wodą z cukrem i odrobiną cytryny.
Czym zastąpić Nutellę w przepisie?
Zamiast nutelli możecie użyć inny krem czekoladowo-orzechowy. A jeśli nie macie nic w domu, to rozpuście 100 g mlecznej czekolady razem z 50 g śmietany kremówki. Tak też będzie pysznie!
Na koniec ciasto polałam polewą czekoladową.
Chyba nie muszę mówić, że ciasto kinder pingui wyszło rewelacyjne!
I wszystkim ogromnie smakowało.
Spróbujcie koniecznie!
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na czekoladowe ciasta z kremem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na przepyszne czekoladowe ciasta z różnymi kremami, które sprawdzą się idealnie na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto kinder pingui
Zapraszam dziś na przepyszne przekładane ciasto czekoladowe, które zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym i nutellą w środku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Mamy tu lekki i puszysty biszkopt kakaowy lekko nasączony osłodzoną wodą z cukrem, do tego puszysty krem mascarpone oraz słodka nutella w środku. Ciasto z kremem na dużą blachę to zawsze idealny pomysł na różne święta i rodzinne imprezy, bo podzielicie je na sporo kawałków.
Jak zrobić ciasto kinder pingui?
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i przygotujcie je na święta, urodziny, Chrzest czy też Komunię świętą. Ale to również doskonałe ciasto na weekend do kawy. Ciasto na pewno zasmakuje każdemu i dla każdego wystarczy nawet z dokładką. Spróbujcie koniecznie! Upieczcie prosty biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną i przełóżcie go pysznym kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Ten przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe - na pewno najdziecie tu coś dla siebie.