Ciasto kokosowa księżniczka
Przepis na kokosowe ciasto princessa bez pieczenia
Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto, które przygotujesz w kilkanaście minut! Ciasto kokosowa księżniczka, to rewelacyjne ciasto na herbatnikach przekładanych kremem kokosowym zrobionym z mascarpone, białej czekolady i słodkich wiórek kokosowych. Ciasto kokosowe przygotowane jest w dużej formie i można go podzielić na wiele porcji, dlatego sprawdzi się jako ciasto na imprezy rodzinne i nie tylko. Delikatny kokosowy smak kremu w połączeniu z białą czekoladą i kokosowymi wafelkami na wierzchu sprawia, że to ciasto zasmakuje wszystkim wielbicielom ciast kokosowych oraz słynnych wafelków kokosowych oblanych białą czekoladą :) Zobacz więc mój przepis i sprawdź jak zrobić ciasto princessa z wafelkami kokosowymi.
Spis treści
- Przepis na kokosowe ciasto princessa bez pieczenia
- Ciasto kokosowa księżniczka przepis krok po kroku
- Kokosowe ciasto princessa na zimno – uwagi
- Składniki i zamienniki do przygotowania ciasta kokosowego
- Ile kcal ma ciasto Princessa?
- Jak przechowywać kokosowe ciasto bez pieczenia?
- Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Ciasto kokosowa księżniczka przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na proste ciasto kokosowe bez pieczenia, które zrobisz szybko i bez problemów, to koniecznie przygotuj to ciasto!
Ciasto kokosowa księżniczka bez pieczenia przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm. Wyłożona papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Składniki
składniki na ciasto kokosowa księżniczka
- ok 440 g herbatników
- 200 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 100 g wiórek kokosowych
- ok 200 g kokosowych wafelków
Instrukcja
Jak zrobić kokosowe ciasto bez pieczenia krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie czekolady
- Białą czekoladę należy rozpuścić przed przygotowaniem kremu. W tym celu podgrzej w niedużym garnku trochę wody.
- Na górze garnka ułóż żaroodporną lub metalową miskę z połamaną białą czekoladą.200 g białej czekolady
- Podgrzewaj czekoladę na parze, aż się rozpuści.
- Odstaw na około 10 minut aby ostygła.
Krok 2 – przygotowanie kremu kokosowego
- Zmiksuj razem serek mascarpone i przestudzoną białą czekoladę.500 g serka mascarpone
- Dodaj do mascarpone kremówkę i zmiksuj wszystko razem na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęsty krem.500 ml śmietany kremówki
- Wsyp wiórki kokosowe do kremu i wymieszaj łyżką.100 g wiórek kokosowych
Krok 3 – złożenie ciasta
- Na dnie przygotowanej formy wyłóż warstwę herbatników – u mnie to było 20 sztuk.ok 440 g herbatników
- Wyłóż 1/4 kremu na herbatniki i dokładnie rozprowadź.
- Ułóż drugą warstwę herbatników i ponownie porcję kremu – w sumie masz otrzymać cztery warstwy herbatników i cztery warstwy kremu – kończąc wierzchnią warstwę kremem.
- Na ostatnią warstwę kremu wysyp posiekane wafelki kokosowe.ok 200 g kokosowych wafelków
Krok 4 – schładzanie ciasta kokosowego
- Formę z ciastem schowaj do lodówki, tak aby ciasto się schłodziło. Trzymaj go tam przez przynajmniej 6 godzin – chociaż najlepiej przez noc – tak aby herbatniki zmiękły od kremu.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowe ciasto princessa na zimno – uwagi
Jestem wielbicielką kokosa i ciast kokosowych i ostatnio przygotowałam takie właśnie proste i bardzo szybkie ciasto kokosowe bez pieczenia. To warstwowe ciasto z herbatników, gdzie cztery warstwy kruchych herbatników przełożyłam kokosowym kremem z mascarpone i białą czekoladą. Dodatek wiórek kokosowych w kremie nadaje mu lekko kokosowego smaku. Aby podkreślić kokosowy smak ciasta jego cały wierzch posypałam dodatkowo posiekanymi wafelkami kokosowymi w białej czekoladzie. Całość wyszła bardzo fajna, nie za mocno słodka i co ważniejsze ciasto było bardzo szybkie. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak aby herbatniki miały czas na zmięknięcie. Wtedy pokrojenie ciasta nie będzie sprawiać problemów. A jeśli lubisz takie smaki ciasta, to możesz również wypróbować mój przepis na kokosową kostkę bez pieczenia w stylu ciasta 3-bit.
Składniki i zamienniki do przygotowania ciasta kokosowego
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- herbatniki – do ciasta będziesz potrzebować około 440 g kruchych herbatników – polecam takie jasne. U mnie na warstwę wychodziło około 20-21 herbatników.
- mascarpone – ten włoski serek dostaniesz bez problemu w Biedronce, czy też w Lidlu, a także w większych sklepach
- śmietana kremówka – ja tu użyłam płynnej śmietany kremówki w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietanę 36% – tylko wtedy trochę wzrośnie kaloryczność ciasta
- biała czekolada – do kremu kokosowego będziesz potrzebować 200 g czekolady, kupując ją zwróć uwagę na gramaturę opakowania, bo większe marki czekolad zaniżają gramaturę ich opakowania. Jeśli nie znajdziesz czekolady po 100 g, to użyj mniejszych opakowań – najwyżej jeśli krem będzie dla ciebie za mało słodki, to go dodatkowo posłodź cukrem pudrem.
- wafelki kokosowe – możesz użyć dowolne wafelki – nawet takie nie oblane czekoladą. Ja tu użyłam kokosowe Pryncypałki od dr Gerarda
Ile kcal ma ciasto Princessa?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Za to jeśli swoje ciasto kokosowe pokroisz na 24 mniej więcej równe kawałki, to taki kawałek będzie miał około 339 kcal (węglowodany – 25 g, białka – 4 g, tłuszcze – 25 g). Podaję kaloryczność przy produktach, które ja użyłam.
Jak przechowywać kokosowe ciasto bez pieczenia?
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Może w niej postać spokojnie kilka dni. W razie konieczności może również postać na zewnątrz przez kilka godzin i nic nie powinno się mu stać.
Mam nadzieję, że to ciasto z wiórkami kokosowymi i mascarpone przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu do przepisu.
Ps. Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego instagrama, gdzie również zamieszczam moje przepisy i możesz je łatwo zapisać sobie na później.
Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Jeśli jak ja uwielbiasz ciasta kokosowe, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na takie słodkości. Na blogu są zarówno przepisy bez pieczenia jak i tradycyjne pieczone w piekarniku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kokosowe ciasto princessa przepis
Przygotuj dziś ze mną kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach i serku mascarpone. To ciasto będzie gotowe w kilkanaście minut! Lekko słodki krem mascarpone z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi przełożony jest chrupiącymi herbatnikami. To sprawia, że ciasto jest super proste do przygotowania i świetnie się kroi na porcje. Duża blacha ciasta kokosowego może być podzielona na wiele porcji, więc to ciasto idealne na różne imprezy rodzinne i nie tylko. Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań a także obejrzyj krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto princessa bez pieczenia. Z takim ciastem na pewno zachwycisz wszystkich!