Ciasto maślane z palonym masłem – przepis krok po kroku

Zaktualizowany: 2025 13 listopada
francuskie ciasto z masłem palonym i cukrem

Przepis na proste francuskie ciasto maślane z palonym masłem


Jeśli kochasz klasyczne francuskie wypieki, ten przepis na francuskie ciasto maślane z palonym masłem z pewnością skradnie Twoje serce. Maślany aromat, lekko orzechowy posmak palonego masła i miękka, wilgotna struktura sprawiają, że to ciasto jest absolutnie wyjątkowe. Idealne do popołudniowej kawy, na weekendowy deser albo jako elegancki dodatek do spotkań z przyjaciółmi. Przygotowanie jest proste, a efekt – zachwycający. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z palonym masłem i poczuj odrobinę francuskiego smaku we własnej kuchni!

francuskie ciasto maślane z palonym masłem

Ciasto maślane z palonym masłem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i jednocześnie wyjątkowe ciasta o maślanym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

francuskie ciasto z masłem palonym

Francuskie ciasto maślane z palonym masłem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste, wilgotne i puszyste ciasto przygotowane z palonym masłem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 12
Kalorie 344 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto z masłem palonym

  • 220 g masła
  • 200 g cukru (1 szklank)
  • ok 1 łyżeczka wanilii
  • 4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 ml jogurtu naturalnego (gęstego – w temp. pokojowej)
  • ok 50 g cukru (na wierzch ciasta )
Instrukcja
 

Jak zrobić maślane ciasto z masłem palonym krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
      forma do pieczenia przygotowana
    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
    • Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj aż się rozpuści i pojawią się w nim brązowe kropeczki.
      220 g masła
      jak zrobić palone masło
    • Przesiej przez sito mąkę z proszkiem i solą.
      150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
      przesiewanie mąki przez sitko

    Krok 2 – przygotowanie ciasta z masłem palonym

    • Przelej masło do misy miksera, dodaj do niego cukier i wanilię – zmiksuj do połączenia.
      200 g cukru, ok 1 łyżeczka wanilii
      dodawanie cukru do palonego masła
    • Dodaj do masy pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
      4 jajka
      dodawanie jajek do ciasta maślanego
    • Wsyp około połowę przesianej mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
      dodawanie części mąki do ciasta
    • Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
      120 ml jogurtu naturalnego
      dodawanie śmietany do ciasta
    • Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko do połączenia.
      dodawanie przesianej mąki do ciasta
    • Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
      ciasto w formie do pieczenia
    • Posyp wierzch ciasta cukrem.
      ok 50 g cukru
      posypywanie wierzchu ciasta cukrem przed jego pieczeniem

    Krok 3 – pieczenie ciasta

    • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto przestudź i możesz je podać jeszcze na ciepło.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 344kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
    Słowo kluczowe ciasto francuskie, ciasto z masłem, palone masło
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    puszyste i wilgotne ciasto z masłem palonym

    Dlaczego warto upiec to ciasto z palonym masłem?

    Moje dzisiejsze ciasto wypatrzyłam na pinterest i chociaż grafika wygląda jak stworzona przez AI to mnie przepis zainteresował (tutaj podaję moją lekko zmienioną wersję). Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, więc sądzę, że poradzi sobie z nim każdy – nawet osoby o małym doświadczeniu w pieczeniu. Do tego ciasto wychodzi delikatnie orzechowe (dzięki palonemu masłu), puszyste i wilgotne. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do kawy lub herbaty.

    ucierane ciasto maślane z palnym masłem

    Czym jest palone masło i jak je przygotować?

    Palone masło to nic innego jak mocno podgrzane masło. Aby je zrobić należy masło extra przełożyć do rondelka i ciągle podgrzewać. W trakcie pojawi się piana, a masło nabierze bardziej bursztynowej barwy z widocznymi w środku brązowymi kropeczkami. Dodatkowo masło nabierze orzechowego aromatu. Tak przygotowane masło nada wypiekom pysznego smaku oraz nieco ciemniejszej barwy.

    burnt butter cake

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia francuskiego ciasta maślanego?

    Aby zrobić to ciasto potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników, poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki:

    • masło – jak na kuchnię francuską przystało – musi to być masło extra, nie zamieniaj go na masło roślinne, za to możesz też użyć solone masło – wtedy nie dodawaj soli do mąki pszennej
    • jogurt naturalny – ja użyłam jogurt grecki, możesz użyć zwykły jogurt o gęstej konsystencji, albo dodaj kwaśną śmietanę 18%
    • mąka pszenna – dobra będzie każda pomiędzy 450-550
    francuskie ucierane ciasto z palnym masłem

    Wskazówki i triki – jak uzyskać idealne ciasto z masłem palonym

    Aby twoje francuskie ciasto z orzechowym aromatem dobrze wyszło ważne jest aby składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego kilka godzin wcześniej wyjmij z lodówki jajka i jogurt lub śmietanę. Jeśli o tym zapomnisz, to możesz jajka przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą z czajnika i zostawić tak na około 15 minut. Jogurt albo śmietanę możesz krótko podgrzać w mikrofali.

    ciasto maślane z sosem waniliowym

    Jak podawać francuskie ciasto maślane?

    To ciasto z masłem palonym wyśmienicie smakuje samo z siebie, ale jeśli chcesz dodatkowo podkręcić jego smak, to możesz jeszcze ciepłe ciasto podać z odrobiną waniliowego kremu angielskiego – ten krem wspaniale uzupełnia lekko orzechowy aromat ciasta. Wystudzone ciasto również będzie pyszne z tym sosem, ale również świetnie się tu sprawdzi odrobina bitej śmietany i np. jakieś owoce – jak borówki, albo prażone jabłka :)

    szybkie i łatwe ciasto z palonym masłem przepis krok po kroku

    Ile kcal ma maślane ciasto z masłem palonym?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Jeśli je pokroisz na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miało około 287 kcal (węglowodany – 25 g, tłuszcze – 19 g, białka – 5 g).

    Jak przechowywać maślane ciasto?

    Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu najlepiej przykryć, albo przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. Dzięki temu ciasto długo zachowa świeżość – w temperaturze pokojowej może postać nawet i tydzień czasu. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że ten mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto z palonym masłem przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie wracać do przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz potem komentarz pod przepisem :)

    proste maślane ciasto z palonym masłem

    Przepisy na wypieki z palonym masłem

    Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta przygotowane z masłem palonym. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2025 14 listopada

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Maślane ciasto z palonym masłem przepis

    Poznaj przepis na francuskie ciasto maślane z palonym masłem, które zachwyca swoją prostotą i elegancją. To klasyczny deser o wyjątkowym aromacie, w którym główną rolę gra palone masło – nadaje ciastu głęboki, orzechowy smak i niezwykłą lekkość. W tym wpisie znajdziesz dokładny przepis krok po kroku, bogato ilustrowany zdjęciami z przygotowań oraz filmem wideo, który pomoże Ci idealnie odtworzyć każdy etap. To ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje – do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub jako elegancki deser w stylu francuskim. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak niewiele trzeba, by w Twojej kuchni zagościł prawdziwy smak Francji!