Ciasto mojito

Zaktualizowany: 2023 29 maja
mohito cake

Przepis na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe

Zapraszam dziś na pyszne i fajnie wilgotne ciasto mojito inspirowane słynnym drinkiem. To ciasto jest aromatyzowane miętą i sokiem z limonki oraz odrobiną rumu. Ciasto podane z bitą śmietaną wygląda i smakuje doskonale i może być również jedzone przez dzieci, gdyż alkohol odparowuje w trakcie pieczenia. Polecam ciasto z limonką i miętą na przyjęcia w ogrodzie, grilla, czy na weekendowy deser.

ciasto mojito

Miętowe ciasto mojito przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli orzeźwiających i miętowych smaków zachęcam, do upieczenia tego niezwykłego ciasta. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu!

ciasto mojito

Ciasto mojito z miętą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne ciasto limonkowo-miętowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm albo forma na 12 babeczek.
Składniki

składniki na miętowe ciasto mojito

  • 240 ml mleka
  • 0,5 szklanki mięty (świeżej posiekanej (myślę, że można spokojnie dać więcej))
  • skórka (starta z dwóch limonek)
  • 3/4 szklanki cukru ((użyłam trzcinowego) – 150 g)
  • 2 łyżki soku z limonki (świeżo wyciśniętego )
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu ((można dać trochę więcej ;)) )
  • 190 g mąki pszennej (- 1 i 1/4 szklanki )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić miętowe ciasto mojito

  • Zmieszaj w garnku mleko i rozdrobnioną miętę (ja odłożyłam odrobinę na później) i podgotuj krótko.
    240 ml mleka, 0,5 szklanki mięty
  • Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie przecedź mleko przez sitko i odstaw do ostudzenia.
  • W dużej misce połącz cukier i skórkę z limonki, lekko ucierając całość.
    3/4 szklanki cukru, skórka
  • Do mleka dodaj sok z limonki, zamieszaj i dodaj płyn do cukru.
    2 łyżki soku z limonki
  • Dodaj olej i rum.
    80 ml oleju, 2 łyżeczki ciemnego rumu
  • Całość zmiksuj mikserem.
  • Połącz razem suche składniki.
    190 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli
  • Dodaj partiami do płynnej części i lekko zmiksuj – ja dodałam tutaj pozostawioną świeżą miętę.
  • Przełóż ciasto do foremki lub papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Udekoruj ciasto ubitą śmietaną kremówką i skórką startą z limonki.
Notatki
Brak jajek w przepisie nie jest przypadkowy – faktycznie ich nie używamy :) Smacznego :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto miętowe, ciasto z limonkami, ciasto z miętą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Miętowe ciasto z limonkami – uwagi

Dziś mam dla Was coś orzeźwiającego, pachnącego limonką i miętą, z odrobiną rumu i brązowego cukru.

Inspiracją do niego jest drink mojito – rewelacyjny na upały.

Oryginalnie przepis jest na babeczki, ale ja postanowiłam upiec z niego zwykłe ciasto.

Zrobiłam go w foremce 22/22 cm i wyszedł mi fajny placek.

Zapraszam na wilgotne ciasto limonkowo-miętowe.

Możecie upiec około 12 babeczek, albo placek jak ja :)

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na ciasto z limonkami oraz przepisu na meksykańskie ciasto czekoladowe.


mojito cake

Polecane przepisy na ciasta z limonkami

Zobaczcie również inne moje propozycje na słodkości zrobione z dodatkiem soku i skórki z limonki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 22 maja