Dziś mam dla Was coś orzeźwiającego, pachnącego limonką i miętą, z odrobiną rumu i brązowego cukru.

Inspiracją do niego jest drink mojito – rewelacyjny na upały.

Oryginalnie przepis jest na babeczki, ale ja postanowiłam upiec z niego zwykłe ciasto. Zrobiłam go w foremce 22/22 cm i wyszedł mi fajny placek.

Możecie upiec około 12 babeczek, albo placek jak ja :)

mohitocake2

mohitocake1

mohitocake3

 

 

ciasto mohito

Ciasto mojito

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki świeżej posiekanej mięty (myślę, że można spokojnie dać więcej)
  • skórka starta z dwóch limonek
  • 3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu (można dać trochę więcej ;))
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcja
 

  • Zmieszaj w garnku mleko i rozdrobnioną miętę (ja odłożyłam odrobinę na później) i podgotuj lekko, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie przecedź mleko przez sitko i odstaw do ostudzenia.
  • W dużej misce połącz cukier i skórkę z limonki, lekko ucierając całość. Do mleka dodaj sok z limonki, zamieszaj i dodaj płyn do cukru. Dodaj olej i rum. Całość zmiksuj mikserem.
  • Połącz razem suche składniki. Dodaj partiami do płynnej części i lekko zmiksuj - ja dodałam tutaj pozostawioną świeżą miętę.
  • Przełóż ciasto do foremki lub papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Udekoruj ciasto śmietaną kremówką i skórką startą z limonki.

Notatki

Brak jajek w przepisie nie jest przypadkowy - faktycznie ich nie używamy :) Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!