Ciasto orzechowe – Torta di Noci

Przepis na włoskie ciasto orzechowe z orzechami włoskimi
Torta di Noci to tradycyjne włoskie ciasto orzechowe o bogatym, głębokim smaku i cudownie wilgotnej konsystencji. Proste składniki, aromatyczne orzechy i delikatna słodycz sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta. To ciasto idealne do filiżanki kawy – upiecz je i poczuj smak włoskiej tradycji w swojej kuchni! Sprawdź mój dokładnie opisany przepis i upiecz to ciasto dla swoich bliskich.
Spis treści
Orzechowe ciasto Torta di Noci przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste ciasta czekoladowe z orzechami, które sprawdzą się na różne okazje, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Włoskie ciasto orzechowe Torta di Noci przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 23 cm.
Składniki
składniki na włoskie ciasto orzechowe
- 3 żółtka ( z jajek L)
- 3 białka
- 150 g cukru (¾ szklanki – lub do smaku)
- 100 g oleju (½ szklanki)
- 100 g czekolady (gorzkiej – rozpuszczonej)
- 100 g mąki pszennej (⅔ szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g orzechów włoskich (zmielonych – 1⅓ szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto orzechowe Torta di Noci krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą – możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
- Orzechy włoskie zmiel – mogą pozostać w nich również nieco większe kawałeczki, które dodadzą chrupkości.140 g orzechów włoskich
- Czekoladę rozpuść (np. w kąpieli wodnej) i ostudź.100 g czekolady
Krok 2 – przygotowanie ciasta orzechowego
- Żółtka przełóż do misy razem z cukrem i zmiksuj je na wysokich obrotach miksera, aż staną się blade i puszyste.3 żółtka, 150 g cukru
- Wlej do żółtek olej i krótko zmiksuj.100 g oleju
- Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.100 g czekolady
- Mąkę zmieszaj razem z proszkiem.100 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wsyp mąkę do miski z ciastem i zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
- Dodaj zmielone orzechy i krótko zmiksuj – masa będzie gęsta.
Krok 3 – przygotowanie białek
- Białka zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą, białą i stabilną pianę.3 białka
- Dodaj do ciasta około połowę piany i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj.
Krok 4 – pieczenie ciasta
- Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika – piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Włoskie ciasto orzechowe – uwagi
Uwielbiam orzechy włoskie i gorzką czekoladę, więc gdy zobaczyłam przepis na włoskie ciasto Torta di Noci z tymi składnikami, wiedziałam, że muszę je upiec :) Sam przepis jest niezwykle prosty i szybki do zrobienia, a do tego ciasto krótko się piecze, więc w niespełna godzinę możesz mieć gotowe, aromatyczne ciasto z orzechami idealne do kawy!
A jeśli lubisz włoskie ciasta i desery, to koniecznie upiecz również ciasto z ricottą – pyszne i świetne nawet na śniadanie!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia orzechowego ciasta?
Aby przygotować ciasto Torta di Noci potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- orzechy włoskie – możesz je zastąpić również orzechami laskowymi – je również dobrze zmiel przed dodaniem ich do ciasta
- czekolada – ja użyłam gorzką czekoladę i ciasto nie było zbyt słodkie, jeśli wolisz słodsze ciasta, to możesz użyć czekoladę mleczną
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć inny olej i delikatnym smaku
- mąka pszenna – dobra będzie każda mąka w przedziale 450-550
Jak rozpuścić czekoladę do ciasta?
Czekoladę do ciasta możesz rozpuścić w na dwa sposoby – ja ją rozpuściłam w kąpieli wodnej, ale możesz też mikrofalówce.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Aby rozpuścić tak czekoladę potrzebujesz mniejszy garnek oraz odporną na gorąco miskę (np. metalową) – miska musi być takiej wielkości, aby nie wpadła do środka garnka, tylko wisiała na jego brzegach.
Do garnka wlej na dno trochę wody – tak około 2-3 cm i zagotuj ją. Na górze garnka ułóż miskę z połamaną czekoladą w środku. Podgrzewaj tak czekoladę (będzie się ogrzewać od pary wodnej) aż zupełnie się rozpuści. Wtedy zdejmij miskę i odstaw ją na chwilę do ostygnięcia.
Jak rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?
Czekoladę połam i przełóż do miseczki, możesz do niej dodać trochę oleju (tego używanego w przepisie). Podgrzej w mikrofali przez minutę – wyjmij i przemieszaj. Jeśli są jeszcze nierozpuszczone kawałki, to podgrzej przez kolejne 30 sekund i znowu wymieszaj. Jeśli trzeba, to podgrzej przez kolejne 30 sekund. Rozpuszczoną czekoladę przestudź przed dodaniem do ciasta.
Ile kcal ma ciasto orzechowe z czekoladą?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta, za to jak pokroisz je na 12 mniej więcej podobnych kawałków, to każdy z nich będzie miało koło 291 kcal (węglowodany – 26 g, białka – 5 g, tłuszcze – 19 g).
Jak przechowywać włoskie ciasto Torta di Noci?
Ciasto orzechowe najlepiej po ostudzeniu przykryć kloszem albo przełożyć całe ciasto do szczelnego pojemnika z pokrywką. Zapewni mu to dłużej świeżość i sprawi, że ciasto będzie mniej obsychało. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy – a tam łatwo je sobie zapisać na później :)
Polecane przepisy na ciasta orzechowe
Jeśli lubisz ciasta z orzechami, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Orzechowe ciasto z czekoladą przepis
Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto z mielonymi orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. To z wyglądu niepozorne i rustykalne w swoim charakterze włoskie ciasto smakuje wyjątkowo w towarzystwie filiżanki ulubionej kawy. Tradycyjne włoskie ciasto Torta di Noci dzięki swojej prostocie i ujmującemu smakowi, może być idealnym pomysłem na ciasto na Wielkanoc, albo dla niespodziewanych gości. Koniecznie zobacz mój bardzo dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także z filmem z przygotowania ciasta. Ze mną upieczenie takiego orzechowego ciasta będzie niezwykle proste i przyjemne!