Ciasto orzechowe – Torta di Noci

Zaktualizowany: 2025 6 kwietnia
ciasto orzechowe torta di noci z orzechami włoskimi

Przepis na włoskie ciasto orzechowe z orzechami włoskimi

Torta di Noci to tradycyjne włoskie ciasto orzechowe o bogatym, głębokim smaku i cudownie wilgotnej konsystencji. Proste składniki, aromatyczne orzechy i delikatna słodycz sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta. To ciasto idealne do filiżanki kawy – upiecz je i poczuj smak włoskiej tradycji w swojej kuchni! Sprawdź mój dokładnie opisany przepis i upiecz to ciasto dla swoich bliskich.

wloskie ciasto orzechowe 2

Orzechowe ciasto Torta di Noci przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste ciasta czekoladowe z orzechami, które sprawdzą się na różne okazje, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

włoskie ciasto orzechowe z orzechami włoskimi i czekoladą ukrojony kawałek ciasta na talerzyku deserowym

Włoskie ciasto orzechowe Torta di Noci przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na proste, szybkie i aromatyczne ciasto z mielonymi orzechami włoskimi i czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 12
Kalorie 437 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 23 cm.
Składniki

składniki na włoskie ciasto orzechowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto orzechowe Torta di Noci krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą – możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
    • Orzechy włoskie zmiel – mogą pozostać w nich również nieco większe kawałeczki, które dodadzą chrupkości.
      140 g orzechów włoskich
      zmiksowane orzechy włoskie
    • Czekoladę rozpuść (np. w kąpieli wodnej) i ostudź.
      100 g czekolady
      rozpuszczona czekolada do ciasta orzechowego

    Krok 2 – przygotowanie ciasta orzechowego

    • Żółtka przełóż do misy razem z cukrem i zmiksuj je na wysokich obrotach miksera, aż staną się blade i puszyste.
      3 żółtka, 150 g cukru
      miksowanie żółtek z cukrem na ciasto włoskie
    • Wlej do żółtek olej i krótko zmiksuj.
      100 g oleju
      dodawanie oleju do zmiksowanych jajek
    • Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
      100 g czekolady
      dodawanie ostudzonej rozpuszczonej czekolady do ciasta
    • Mąkę zmieszaj razem z proszkiem.
      100 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      mąka pszenna zmieszana z proszkiem do pieczenia
    • Wsyp mąkę do miski z ciastem i zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
      dodawanie mąki do ciasta orzechowego
    • Dodaj zmielone orzechy i krótko zmiksuj – masa będzie gęsta.
      miksowanie składników na ciasto włoskie

    Krok 3 – przygotowanie białek

    • Białka zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą, białą i stabilną pianę.
      3 białka
      ubijanie białek na pianę do ciasta
    • Dodaj do ciasta około połowę piany i delikatnie wymieszaj łyżką.
      mieszanie ciasta czekoladowo-orzechowego z ubitymi białkami
    • Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj.

    Krok 4 – pieczenie ciasta

    • Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika – piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
      wykładanie ciasta orzechowego do formy do pieczenia
    • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do składników, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 437kcalWeglowodany: 39gBiałko: 8gTłuszcz: 29g
    Słowo kluczowe ciasto czekoladowo-orzechowe, ciasto z orzechami włoskimi
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok od góry na ciasto czekoladowo-orzechowe z orzechami włoskimi

    Włoskie ciasto orzechowe – uwagi

    Uwielbiam orzechy włoskie i gorzką czekoladę, więc gdy zobaczyłam przepis na włoskie ciasto Torta di Noci z tymi składnikami, wiedziałam, że muszę je upiec :) Sam przepis jest niezwykle prosty i szybki do zrobienia, a do tego ciasto krótko się piecze, więc w niespełna godzinę możesz mieć gotowe, aromatyczne ciasto z orzechami idealne do kawy!

    A jeśli lubisz włoskie ciasta i desery, to koniecznie upiecz również ciasto z ricottą – pyszne i świetne nawet na śniadanie!

    widok na ciasto leżące na drewnianej paterze

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia orzechowego ciasta?

    Aby przygotować ciasto Torta di Noci potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • orzechy włoskie – możesz je zastąpić również orzechami laskowymi – je również dobrze zmiel przed dodaniem ich do ciasta
    • czekolada – ja użyłam gorzką czekoladę i ciasto nie było zbyt słodkie, jeśli wolisz słodsze ciasta, to możesz użyć czekoladę mleczną
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć inny olej i delikatnym smaku
    • mąka pszenna – dobra będzie każda mąka w przedziale 450-550
    widok od boku na ułożone na drewnianej paterze ciasto orzechowo-czekoladowe

    Jak rozpuścić czekoladę do ciasta?

    Czekoladę do ciasta możesz rozpuścić w na dwa sposoby – ja ją rozpuściłam w kąpieli wodnej, ale możesz też mikrofalówce.

    Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

    Aby rozpuścić tak czekoladę potrzebujesz mniejszy garnek oraz odporną na gorąco miskę (np. metalową) – miska musi być takiej wielkości, aby nie wpadła do środka garnka, tylko wisiała na jego brzegach.

    Do garnka wlej na dno trochę wody – tak około 2-3 cm i zagotuj ją. Na górze garnka ułóż miskę z połamaną czekoladą w środku. Podgrzewaj tak czekoladę (będzie się ogrzewać od pary wodnej) aż zupełnie się rozpuści. Wtedy zdejmij miskę i odstaw ją na chwilę do ostygnięcia.

    orzechowe ciasto z czekoladą widok na kawałek ciasta od góry

    Jak rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?

    Czekoladę połam i przełóż do miseczki, możesz do niej dodać trochę oleju (tego używanego w przepisie). Podgrzej w mikrofali przez minutę – wyjmij i przemieszaj. Jeśli są jeszcze nierozpuszczone kawałki, to podgrzej przez kolejne 30 sekund i znowu wymieszaj. Jeśli trzeba, to podgrzej przez kolejne 30 sekund. Rozpuszczoną czekoladę przestudź przed dodaniem do ciasta.

    wloskie ciasto orzechowe 7

    Ile kcal ma ciasto orzechowe z czekoladą?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta, za to jak pokroisz je na 12 mniej więcej podobnych kawałków, to każdy z nich będzie miało koło 291 kcal (węglowodany – 26 g, białka – 5 g, tłuszcze – 19 g).

    orzechowe ciasto z czekoladą ukrojony kawałek na talerzu deserowym udekorowany czekoladowymi jajeczkami

    Jak przechowywać włoskie ciasto Torta di Noci?

    Ciasto orzechowe najlepiej po ostudzeniu przykryć kloszem albo przełożyć całe ciasto do szczelnego pojemnika z pokrywką. Zapewni mu to dłużej świeżość i sprawi, że ciasto będzie mniej obsychało. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy – a tam łatwo je sobie zapisać na później :)

    italian walnut cake with chocolate

    Polecane przepisy na ciasta orzechowe

    Jeśli lubisz ciasta z orzechami, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2025 7 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Orzechowe ciasto z czekoladą przepis

    Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto z mielonymi orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. To z wyglądu niepozorne i rustykalne w swoim charakterze włoskie ciasto smakuje wyjątkowo w towarzystwie filiżanki ulubionej kawy. Tradycyjne włoskie ciasto Torta di Noci dzięki swojej prostocie i ujmującemu smakowi, może być idealnym pomysłem na ciasto na Wielkanoc, albo dla niespodziewanych gości. Koniecznie zobacz mój bardzo dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także z filmem z przygotowania ciasta. Ze mną upieczenie takiego orzechowego ciasta będzie niezwykle proste i przyjemne!