Ciasto orzechowiec
Przepis na ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi
Zapraszam dziś na pyszne ciasto warstwowe z kremem budyniowym i orzechami włoskimi w karmelu. Ten przepis pochodzi z mojego młodzieńczego zeszytu z przepisami i długo czekał na pojawienie się na blogu. Samo ciasto to lekko miodowe ciasto zrobione na sodzie, do tego warstwa zapieczonych orzechów w masie karmelowej i prosty krem budyniowy zrobiony od zera. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto orzechowiec przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z kremem i orzechami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto orzechowiec przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na masę orzechową do ciasta
- 200 g orzechów włoskich (łuskanych )
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
- 100 g cukru (pół szklanki)
składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki octu winnego
składniki na masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( lub łyżka ekstraktu waniliowego)
- 30 g mąki ziemniaczanej ((2 bardziej czubate łyżki))
- 30 g mąki pszennej ((2 bardziej czubate łyżki))
- 200 g masła (miękkiego )
Instrukcja
Jak zrobić masę orzechową do ciasta orzechowiec
- Masło rozpuść w rondelku z cukrem i miodem, dodaj orzechy włoskie (część z nich posiekaj).120 g masła, 2 łyżki miodu, 100 g cukru, 200 g orzechów włoskich
- Gotuj aż masa zgęstnieje, a następnie lekko ostudź.
Jak zrobić ciasto do ciasta orzechowca
- Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę.200 g masła, 100 g cukru, 2 łyżki miodu
- Dodaj do masła pojedynczo jajka, a następnie mąkę.2 jajka, 450 g mąki pszennej
- Sodę zmieszaj z octem i dodaj do masy – zmieszaj.2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki octu winnego
- Ciasto podziel na dwie części.
- Wylep ciastem foremkę o wielkości około 24/24 cm (foremkę wyłóż papierem do pieczenia) – najwygodniej ciasto wylepić dłońmi – mniej się lepi – w razie konieczności ciasto możesz lekko posypać mąką.
- Na pierwszą część ciasta wyłóż masę orzechową.
- Piecz całość w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto razem z papierem do pieczenia i zostaw do przestudzenia.
- Foremkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż drugą część ciasta.
- Piecz ją około 12 minut, a następnie przestudź.
Jak zrobić krem budyniowy do ciasta
- Z mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj.0,5 litra mleka
- Do odlanego mleka dodaj cukier, wanilię oraz obydwie mąki – dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 30 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej
- Mieszaj całość, aż zgęstnieje i utworzy się budyń.
- Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i mieszaj aż się rozpuści.200 g masła
- Na dno formy od pieczenia połóż ciasto bez orzechów, wyłóż na nie gorący budyń, a na nim połóż ciasto z orzechami (jeśli będziesz mieć z tym problemy, to możesz podzielić ciasto na pół i przenieść w częściach.
- Odstaw ciasto na kilka godzin do zmięknięcia – ciasto najlepsze jest następnego dnia.
- Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo sosem karmelowym :)
Prywatne
Warstwowe ciasto orzechowiec z kremem – uwagi
Ciasto orzechowiec, to jeden z moich starszych przepisów.
Wzięłam się ostatnio za przeglądanie mojego „nastoletniego” zeszytu z przepisami i muszę przyznać, że to był błąd …. ;)
Okazało się, że mam zdecydowanie za mało czasu, bo po przejrzeniu zeszytu wybrałam kilkanaście przepisów koniecznie do zrobienia.
Normalnie sama sobie kopię grób ;)
A mój mąż ma już przerażenie w oczach, bo on to wszystko potem musi upłynniać – niedługo będzie wystawał po skrzyżowaniach i oferował „towar” ;)
Dzięki Bogu jeszcze się u niego w pracy nie zaczęli odchudzać (nie wiem czemu, ale pod koniec pracy w poprzedniej firmie wszyscy się już właściwie odchudzali – zupełnie nie wiem dlaczego ;)).
Wracając do tematu – orzechowiec, to jeden z tych starych przepisów, który przeleżał lata, nim znowu wpadł mi w oko.
Powiem, tak – musiałam przy nim ćwiczyć swoją silną wolę, bo po odstaniu miałam duże problemy aby nie wziąć kolejnego kawałka.
Zresztą co mi się tu dziwić – pyszne ciasto, krem budyniowy i ta masa orzechów włoskich w karmelu ….. bajka.
Powiem Wam tylko jedną najważniejszą wskazówkę – ciasto przechowujcie w temperaturze pokojowej – wtedy będzie idealnie miękkie – trzymane w chłodzie będzie twardawe, a przez część z orzechami w karmelu łyżeczką się nie przebijecie ;)
To tyle, a teraz do pracy :D
Ps.
Przy okazji polecam moje przepisy na ciasta z kremem – na blogu jest ich spory wybór i na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta z orzechami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z orzechami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto orzechowiec przepis
Zapraszam dziś na ciasto orzechowe z orzechami włoskimi w karmelu. To ciasto to dwa blaty ciasta miodowego na sodzie oczyszczonej przełożone domowym kremem budyniowym i chrupiącymi orzechami włoskimi w karmelu. To ciasto z orzechami włoskimi na dużą blachę, wiec na pewno wystarczy go dla domowników i gości. Takie orzechowe ciasto możecie przygotować zarówno na weekend jak i na święta, czy też różne rodzinne okazje. Ciasto orzechowiec smakuje najlepiej przynajmniej po jednym dniu od przygotowania, kiedy ciasto miodowe zmięknie od kremu budyniowego. Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku i przygotuj to pyszne ciasto.