Ciasto z batatów
Przepis na wilgotne ciasto z batatów
Przepis na wilgotne ciasto pieczone z dużą ilością batatów to przepis idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Bataty nadają temu ciastu nie tylko wyjątkowej wilgotności, ale również delikatnej słodyczy. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tego ciasta jest łatwe, a rezultat to pyszny i zdrowy wypiek. Odkryj nowy wymiar smaku, łącząc oryginalność batatów z klasycznym komfortem wilgotnego ciasta.
Spis treści
Ciasto z batatów przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z warzywami i szukasz przepisu na ciasto bez glutenu i bez laktozy, to wypróbuj ten przepis.
Ciasto z batatów przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto z batatami
- 1 kg batatów ((waga ze skórką))
- 300 ml mleczka kokosowego ( w puszce – dobrego tłustego )
- 130 g cukru trzcinowego
- 3 jajka (u mnie rozmiar L)
- 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu
- skórka ( otarta z jednej limonki – może też być z cytryny)
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej ( – opcjonalnie, ale polecam :))
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe ciasto z batatów
- Bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości.1 kg batatów
- Wodę z batatów zlej i poczekaj aż bataty ostygną.
- Zmiksuj je blenderem, dodaj jajka, cukier, cynamon, dobrze wymieszane mleczko, skórkę z limonki oraz mąkę kokosową – zblenduj razem całość.300 ml mleczka kokosowego, 130 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu, skórka, 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- Przelej ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
- Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez około 80-90 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu ostudź.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Wilgotne ciasto batatowe – uwagi
Pierwszy raz miałam okazję piec i jeść ciasto z batatów. Pewnie jesteście ciekawi jak smakuje? Jak dla mnie – bardzo podobnie do ciasta dyniowego. Jeśli więc lubicie ciasta z dynią, to ciasto z batatami też będzie Wam smakowało. Dodam, że ciasto jest bezglutenowe i nie ma w nim laktozy – i w ogóle składa się z zaledwie kilku składników.
Niezbędne składniki do ciasta z batatami
Podstawą są oczywiście bataty, do nich dodajemy prawie całą puszkę mleka kokosowego, trochę cukru, jajka, cynamon i koniec. Nie dość, że nie ma w cieście glutenu, to na dodatek kalorie też sobie gdzieś poszły – Madame Edith podaje, że kawałek ciasta to zaledwie 170 kalorii – w takiej sytuacji mój kawałek będzie mniej więcej ćwiartką ciasta ;) Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i delikatne – można go normalnie kroić, ale w konsystencji bardziej przypomina pudding, czy flan niż tradycyjne ciasto. Dlatego myślę, że jeśli będę go jeszcze kiedyś robić, to dodam do niego ze dwie czubate łyżki mąki kokosowej – ciasto będzie dalej zdrowe, bezglutenowe, za to na pewno będzie „stabilniejsze”. Przepis na ciasto z batatów wypatrzyłam u Madame Edith i inni w komentarzach pod ciastem również pisali, że ciasto wyszło im bardzo wilgotne, lub wręcz nie udało się – to tym bardziej zachęca mnie do dodania mąki kokosowej.
Wypróbujcie też inne ciasta z warzywami :)
Polecane przepisy na bezglutenowe wypieki
Zobacz również inne moje przepisy na słodkości bezglutenowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wilgotne ciasto z batatów
Przepis na proste bezglutenowe ciasto z batatów. Do tego również to ciasto bez nabiału - bo zrobione na mleczku kokosowym. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i soczyste. Do tego ma niewiele kalorii - około 170 kalorii w 100 g. Jeśli jeszcze nie jedliście ciasta z batatami to wypróbujcie ten przepis.
Ciasto z batatami
Przepis na bezglutenowe ciasto z batatami przyda się wszystkim osobom na diecie bezglutenowej oraz na diecie bez nabiałowej. Wypróbujcie również inne moje przepisy wegańskie.
Polecam wam między innymi wegańskie ciasteczka czekoladowe, wegańskie lody kokosowe, wegańskie ciasto z malinami, bezglutenowe placuszki a także bezglutenowe ciasteczka orzechowe.