Ciasto z gotowaną pomarańczą
Przepis na czekoladowe ciasto z całą pomarańczą
Czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą to prawdziwa uczta dla podniebienia. To wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto, w którym wykorzystujemy całą pomarańczę – razem ze skórką, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat. To doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady i świeżości pomarańczy w jednym prostym cieście. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta z połączeniu z aromatycznymi owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto z gotowaną pomarańczą przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości około 25-27 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z pomarańczą
- 1 pomarańcza (średnia – moja ważyła 300 g)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 240 ml oleju
- 100 g czekolady (- użyłam gorzką)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g gorzkiego kakao (- 2 lekko czubate łyżki)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą
- Pomarańczę dokładnie umyj ciepłą wodą, włóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości przez około 30 minut.1 pomarańcza
- Zostaw pomarańczę do wystudzenia.
- Potnij pomarańczę na mniejsze kawałki – usuń ewentualne pestki.
- Zmiksuj owoc na gładkie puree – im gładsze tym lepiej.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – ostudź.100 g czekolady
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.3 jajka, 200 g cukru
- Do ubitych jajek wlej olej ciągle miksując.240 ml oleju
- Dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
- Dodaj puree z pomarańczy i wymieszaj łyżką.
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g gorzkiego kakao
- Dodaj mąkę do ciasta i wymieszaj łopatką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (ja ją miałam wyłożoną papierem do pieczenia).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka. Jeśli patyczek jest lepki, to wydłuż czas pieczenia.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo polewą z rozpuszczonej czekolady.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z całą pomarańczą – uwagi
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na upieczenie takiego ciasta z całą gotowaną pomarańczą i w końcu nadarzyła się mi idealna okazja.
Mój mąż wyjeżdżał właśnie na kolejny długi bieg górski – Etapowa Triada w Beskidzie, a wtedy lubię upiec jemu i jego kolegom jakieś fajne ciasto, które dostarczy im mnóstwa energii i jednocześnie będzie „łatwe w obsłudze”.
To ciasto z gotowaną pomarańczą wypatrzyłam wcześniej na blogu Marta gotuje i spodobało się mi to czekoladowo-pomarańczowe połączenie smaków.
Ciasto wyszło mega czekoladowe, wilgotne i bardzo smaczne. Jedyna moja uwaga do niego, to to że trochę się kruszy przy krojeniu, ale to mi nie przeszkadzało. Możliwe, że to kwestia samej pomarańczy – za słabo zmiksowana, albo troszkę za duża.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia czekoladowego ciasta z pomarańczą?
Do tego ciasta będziesz potrzebować jedynie podstawowe składniki – ogólnie dostępne w każdym sklepie. Ja tu użyłam następujące produkty:
- pomarańcza – najlepiej jakby była bio, ale jak nie dostaniesz takiej, to ją wcześniej dobrze umyj ciepłą wodą.
- czekolada – ja tu użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. To ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli wolisz słodsze ciasta, to możesz wykorzystać mleczną czekoladę, albo pomieszać gorzką i mleczną.
- olej – tłuszczem dodawanym do ciasta jest olej, ja użyłam rzepakowy, może też być słonecznikowy, albo rozpuszczony olej kokosowy.
- mąka pszenna – zwykła mąka typ 450 lub 500
- kakao – oprócz czekolady do ciasta dodaje się trochę kakao, musi to być gorzkie kakao – zwykłe albo odtłuszczone. Jeśli nie masz kakao, to dodaj zamiast niego więcej mąki.
Jak zrobić ciasto z całą pomarańczą – wskazówki
Przygotowanie ciasta zacznij od ugotowania pomarańczy, bo to zajmie najwięcej czasu. Dobrze jest ją gotować w niedużym, ale wysokim garnku, tak aby cała był zakryta wodą. Ja swoją pomarańczę gotowałam około 30 minut, a potem zostawiałam ją w tej wodzie, aż do wystudzenia.
Aby było łatwiej zmiksować pomarańczę proponuję pokrojenie jej na mniejsze kawałki – przy okazji możesz usunąć pestki. Pomarańczę zmiksowałam malakserem, może też być blender. Postaraj się aby szczególnie dobrze zmiksowała się skórka. Chociaż potem kawałeczki skórki zupełnie nie przeszkadzają w cieście.
Aby ciasto było ładnie puszyste dobrze jest porządnie zmiksować jajka z cukrem. Ja je miksowałam przez kilka minut, aż się mocno napuszyły i zrobiły się bardzo jasne.
Dodatkowo przesiałam mąkę przez sitko, aby ją napowietrzyć.
Swoje ciasto po upieczeniu polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą. Jak zrobić polewę z czekolady na ciasto? Wystarczy w rondelku podgrzać około 50 ml śmietany kremówki, dodać do gorącej połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia. Gdy polewa czekoladowa ostygnie i lekko zgęstnieje możesz polać nią wierzch ciasta.
Ile kalorii ma czekoladowe ciasto z pomarańczą?
Jedna porcja tego ciasta (przy 12 kawałkach) będzie miała około 390 kcal. Za to kawałek z polewą czekoladową zrobioną z 50 ml śmietany kremówki i 100 g czekolady będzie już miał około 446 kcal. Idealna kaloryczność dla osób trenujących i przed lub po dużym wysiłku fizycznym. Nerwy związane z życiem rodzinnym, też się liczą ;)
Koniecznie upiecz to czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało!
Ps.
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta czekoladowe oraz zobacz mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty”.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowo-pomarańczowe
Jeśli lubisz połączenie smaków czekolady i pomarańczy, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na takie ciasta. Tutaj polecam te trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowe ciasto z całą gotowaną pomarańczą
Zrób dziś ze mną proste, puszyste i cudownie wilgotne ciasto czekoladowe z całą pomarańczą. To ciasto przygotowane jest ze zmiksowanym puree z pomarańczy. Pomarańczę do ciasta należy ugotować razem ze skórką do miękkości, a następnie zmiksować na puree. To puree z pomarańczy dodaje się do ciasta czekoladowego zrobionego z rozpuszczoną czekoladą i razem się piecze. Pomarańcza dodana do ciasta wzbogaca smak ciasta czekoladowego oraz dodaje mu wilgotności. Takie czekoladowe ciasto z pomarańczą, to prawdziwa gratka dla wielbicieli ciast czekoladowych. Spróbuj koniecznie - zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i przeczytaj moje wskazówki, aby ciasto udało się bez żadnych problemów.