Czekoladowa babka z jagodami

Zaktualizowany: 2025 7 sierpnia
czekoladowa babka z jagodami i czekoladową polewą

Przepis na wilgotną babkę czekoladową z jagodami

Moja dzisiejsza czekoladowa babka z jagodami to idealne połączenie intensywnego, kakaowego smaku i owocowej świeżości. Jest prosta do przygotowania, wyjątkowo wilgotna i mocno czekoladowa – dzięki gorzkiemu kakao i czekoladowej polewie smakuje obłędnie! Soczyste jagody dodają jej lekkości i przełamują słodycz. Koniecznie wypróbuj ten przepis – to idealna babka na każdą okazję!

babka z gorzkim kakao i jagodami

Czekoladowa babka z jagodami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbuj tej babki pieczonej z jagodami.

babka czekoladowa pieczona z jagodami

Czekoladowa babka z jagodami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i szybką czekoladową babkę z gorzkim kakao i jogodami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 12
Kalorie 267 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem – moja ma średnicę u góry około 24 cm.
Składniki

składniki na czekoladową babkę z jagodami

  • 375 g mąki pszennej (2½ szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g gorzkiego kakao (¾ szklanki)
  • 400 g cukru (2 szklanki – mimo dużej ilości cukru, ciasto nie jest za słodkie)
  • 250 ml oleju (1 szklanka)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 3 jajka (rozmiar L – najlepiej w temp. pok.)
  • 120 ml gorącej wody (½ szklanki)
  • ok. 160 g jagód (1 szklanka)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladową babkę z jagodami krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia babki dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą (możesz też zrobić specjalne smarowidło do foremek – zobacz w uwagach pod przepisem).
      foremka do pieczenia babki
    • Piekarnik rozgrzej do 180℃ w trybie góra/dół lub do 170℃ w termoobiegu.
    • Włącz do grzania wodę.

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na bakę

    • Zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
      375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 65 g gorzkiego kakao
      mieszanie suchych składników na babkę
    • W drugiej misce zmieszaj krótko rózgą kuchenną jajka.
      3 jajka
      mieszanie jajek
    • Dodaj do nich olej, mleko oraz cukier.
      400 g cukru, 250 ml oleju, 250 ml mleka
      dodawanie mleka do mokrych składników na babkę
    • Połącz mokre składniki z suchymi – wymieszaj je łyżką albo rózgą kuchenną.
      dodawanie mąki z kakao do ciasta na babkę
    • Wlej gorącą wodę i zmieszaj – ciasto będzie dość rzadkie.
      120 ml gorącej wody
      dodawanie gorącej wody do ciasta na babkę

    Krok 3 – pieczenie babki czekoladowej

    • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
      wylewanie ciasta czekoladowego na babkę do przygotowanej foremki
    • Na górę babki wysyp jagody – opadną one w środek ciasta w trakcie pieczenia.
      ok. 160 g jagód
      dodawanie jagód do babki czekoladowej
    • Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu postaw formę z babką na kratce i przestudź ją przez około 15 minut.
    • Ostrożnie delikatnie wyjmij babkę z formy – jeśli jest taka potrzeba, to delikatnie ją wcześniej obkrój nożem, aby łatwiej odeszła od boków formy.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 267kcalWeglowodany: 26gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
    Słowo kluczowe babka z kakao i jagodami, ciasto z jagodami
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    kakaowa babka pieczona z jagodami i oblana polewą czekoladową

    Wilgotna babka czekoladowa z jagodami – uwagi

    Na nasz rodzinny wyjazd nad mazurskie jezioro potrzebowałam jakieś proste ciasta z owocami, które długo zachowają świeżość i nie będą obsychać. Upiekłam więc dwa proste ciasta – jedno ciasto z czerwonymi porzeczkami, które pokazywałam już wcześniej, oraz tą babkę z kakao i jagodami. Babka jest super czekoladowa dzięki dużej ilości gorzkiego kakao oraz fajnie wilgotna dzięki olejowi, mleku i dodanym do ciasta jagodom. Gorąco polecam taką babkę nie tylko na deser do kawy ale również na specjalne okazje.

    babka z kakao i jagodami

    Jakie składniki są potrzebne do upieczenia babki z jagodami?

    Aby zrobić taką babkę z kakao będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które albo już masz w domu, albo bez problemu kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • kakao – użyj gorzkie kakao do wypieków – może być zwykłe lub odtłuszczone, nie możesz go zastąpić słodkim kakao do picia!
    • olej – u mnie to olej rzepakowy – użyłam jedną szklankę – możesz użyć dowolny inny olej o lekkim smaku – np. słonecznikowy, ale dobrze się też sprawdzi oliwa z oliwek
    • mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz użyć mleko innej zawartości tłuszczu, albo nawet mleko roślinne
    chocolate bundt cake with blueberries

    Czy mogę dodać do babki mrożone jagody?

    Tak, możesz użyć mrożone jagody do babki czekoladowej. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać.

    widok od góry na ukrojony kawałek

    Czy mogę zastąpić jagody innymi owocami?

    Tak, możesz użyć inne drobne owoce – świetnie się tu sprawdzą maliny albo borówki. Ze względu na to, że ciasto jest bardzo rzadkie, nie polecam cięższych owoców, bo od razu opadną na dno i ciasto może być potem niedopieczone.

    czekoladowe ciasto z jagodami i polewą czekoladową

    Jak zrobić smarowidło do foremek?

    Takie proste smarowidło zrobisz szybko z zaledwie trzech składników – miękkiej margaryny, oleju i mąki. Wystarczy je zmiksować razem w równych porcjach. Możesz zobaczyć na filmie, jak ja to robię.

    Jak zrobić polewą czekoladową na babkę z jagodami?

    Jeśli chcesz swoją babkę oblać polewą czekoladową, to podgrzej w rondelku 50 ml śmietany kremówki (np. 30%) i gdy będzie gorąca dodaj do niej 100 g połamanej czekolady mlecznej. Wymieszaj dokładnie, aż otrzymasz gładką polewę. Ostudź ją i gdy zacznie gęstnieć polej nią wierzch babki czekoladowej.

    widok na ukrojony kawałek czekoladowego ciasta z jagodami

    Jak przechowywać czekoladową babkę z jagodami?

    Jeśli babka będzie zjedzona dość szybko – w przeciągu 1-2 dni, to możesz ją trzymać na kuchennym blacie – polecam przykrycie jej kloszem albo przełożenie do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby babka nie obsychała. Jeśli ciasto ma postać dłużej, albo jest bardzo gorąco, to warto schować ją do lodówki, bo przez owoce dodane do środka, po kilku dniach babka może się zacząć psuć.

    Czekoladowa babka z jagodami może być również zamrożona na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że ta babka czekoladowa z jagodami zagości również na twoimi stole. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    czekoladowa babka z jagodami i czekoladową polewą

    Ps. Gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz ten przepis, a także inne moje przepisy, a łatwo je tam zapisać sobie na później.

    Polecane przepisy na ciasta z jagodami

    Jeśli lubisz słodkie wypieki z jagodami i nie ograniczasz się tylko do jagodzianek, to koniecznie wypróbuj również te przepisy. Tutaj podaję trzy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 8 sierpnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Babka czekoladowa z jagodami przepis

    Szukasz sprawdzonego przepisu na wilgotne, aromatyczne ciasto czekoladowe? Wypróbuj mój przepis na czekoladową babkę z jagodami – to pyszna, intensywnie kakaowa babka, która zawsze się udaje! Dodatek świeżych lub mrożonych jagód sprawia, że ciasto nabiera owocowej lekkości i wyjątkowego smaku, ale z powodzeniem możesz też przygotować ją bez owoców lub zamienić jagody na inne drobne owoce, np. maliny, borówki czy porzeczki.

    Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, zawiera praktyczne wskazówki, zdjęcia z przygotowań oraz krótki film, dzięki któremu bez problemu upieczesz to ciasto nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Babka świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na święta czy rodzinne spotkania. Spróbuj koniecznie – to jeden z tych przepisów, do których z chęcią się wraca!