Czekoladowa tarta z awokado
Przepis na bezglutenową tartę czekoladową z awokado
Czekoladowa tarta z awokado to zaskakująca symfonia smaków. Ta bezglutenowa i wegańska tarta swoją kremową konsystencję zawdzięcza awokado, a intensywny czekoladowy smak gorzkiemu kakao. Ten deser łączy w sobie doskonałą równowagę pomiędzy smakami i korzyściami dla zdrowia. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Czekoladowa tarta z awokado przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na wegańskie i do tego bezglutenowe ciasto, to koniecznie zrób tą wegańską tartę czekoladową.
Czekoladowa tarta z awokado przepis
Wyposażenie
- Forma do tarty – ja użyłam podłużną – 10/30 cm.
Składniki
składniki na daktylowy spód do tarty
- 1 szklanka daktyli ( bez pestek – około 130 g)
- 80 g migdałów (- pół szklanki )
- 60 g oleju kokosowego
- 1/4 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych lub innych płatków bezglutenowych – około 20 g (można pominąć))
składniki na wegański krem czekoladowy do tarty
- 2 awokado (dojrzałe – każde około 180 g)
- 2 banany (duże – około 400 g (waga ze skórką))
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao ((około 80 g))
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (- może być np. kokosowe – 60 ml)
- ksylitol (lub erytrol, syrop z agawy – do smaku (ja dałam 3 łyżki ksylitolu i krem był tylko delikatnie słodki))
Instrukcja
Jak zrobić spód daktylowy do tarty
- Migdały, daktyle i płatki owsiane zmiksuj razem aż będą drobne i miałkie.1 szklanka daktyli, 80 g migdałów, 1/4 szklanki płatków owsianych
- Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj.80 g migdałów
- Wyklej masą spód i boki formy o średnicy około 25 cm lub prostokątnej foremki 10/30.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić wegański krem czekoladowy do tarty
- Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, dodaj pokrojonego banana – rozgnieć wszystko razem widelcem.2 awokado, 2 banany
- Kakao zmieszaj z mlekiem (ostatecznie z wodą) i ksylitolem lub miodem.3/4 szklanki gorzkiego kakao, 1/4 szklanki mleka roślinnego, ksylitol
- Dodaj kakao do awokado – wszystko zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę – w razie konieczności dosłodź.
- Wyłóż krem na spód daktylowy.
- Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Bezglutenowa wegańska tarta czekoladowa – uwagi
Dziś mam dla Was przepis eksperyment – czekoladowa tarta z awokado i bananami na daktylowym spodzie.
Pyszna, aksamitna, zaskakująca smakiem, zdrowa, wegańska i bezglutenowa.
Czy trzeba pisać więcej?
Ok – pewnie zauważyliście to awokado, co?
To nie przypadek – do masy czekoladowej dodajemy awokado – w smaku w ogóle go nie czuć, za to nadaje on kremowi super gładkość i aksamitność – mmmm.
Spróbujcie koniecznie, bo ta bezglutenowa tarta czekoladowa warta jest zrobienia.
Mam jeszcze dla Was jedną fajną podpowiedź dotyczącą awokado – aby krem był gładziutki i satynowy awokado musi być dojrzałe i miękkie. Jeśli Wasze awokado takie nie jest, to jest na to sposób (sama wypróbowałam) – zawińcie go w folię aluminiową i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 100 stopni – przez tak około 10 minut – jeśli dalej będzie twardawe, to wydłużcie trochę czas pieczenia.
Przepis podaję na foremkę około 25 cm średnicy lub długą 10/30 cm.
Sprawdź również inne moje przepisy z awokado, a także moje przepisy bez glutenu.
Pomysł na krem czekoladowy z awokado znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na słodkie desery z awokado
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na słodkości zrobione z dodatkiem awokado. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wegańska tarta czekoladowa z awokado przepis
Zapraszam na niezwykłą i pyszną czekoladową tartę zrobioną z awokado i bananami. Ta bezglutenowa tarta zrobiona jest na spodzie z mielonych daktyli i migdałów, a krem czekoladowy zrobiony jest z gorzkiego kakao zmieszanego z dojrzałym awokado i bananami. W ten sposób powstała ta nieziemska wegańska tarta czekoladowa.
Przepis na czekoladowe ciasto z awokado
Zobaczcie mój przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe i sprawdźcie jak zrobić ciasto czekoladowe dla wegan. Ciasto czekoladowe z awokado jest zaskakująco pyszne, a ten krem czekoladowy z awokado ma niezwykle aksamitną konsystencję - niebo w gębie. Takie czekoladowe ciasto z awokado pokochają nie tylko weganie. Każdy powinien go spróbować, bo jest pyszne! Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów wegańskich. Znajdziecie ich tu już całkiem pokaźną ilość :)