Czekoladowe babeczki duchy dla dzieci
Przepis na babeczki z bezowymi duchami
Dziś mam dla was coś na Halloween. Jeśli macie dzieci, albo bierzecie udział w imprezie halloweenowej, to możecie na nią przygotować takie czekoladowe babeczki z dekoracją z bezowych duszków. Takie babeczki są proste do zrobienia, a efekt jest zachwycający. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe babeczki duchy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na fajne słodkości na halloweenowy stół, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekoladowe babeczki duchy przepis
Składniki
składniki na bezowe duszki:
- 2 białka ( z jajek rozmiar L)
- 1/3 szklanki cukru (- 70 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki na babeczki czekoladowe:
- 100 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 160 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
dodatkowe składniki do babeczek
- frużelina malinowa ( lub jakiś czerwony dżem)
Instrukcja
Jak zrobić bezowe duszki:
- Zmiksuj białka aż się napuszą.2 białka
- Dodaj porcjami cukier i po każdej miksuj przez 2-3 minuty.1/3 szklanki cukru
- Gdy białka nabiorą gęstości i będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przełóż bezę do worka cukierniczego, albo dużego mocnego woreczka, odetnij końcówkę, tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby się nie ruszał podczas pieczenia możesz spód papieru posmarować w kilku miejscach bezą i przykleić go do blaszki).
- Wyciśnij duszki.
- Susz w 90 stopniach (może być z termoobiegiem) przez 1,5-2 godziny.
- Po pieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozwól duszkom wystygnąć.
- Przechowuj je w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
Jak zrobić babeczki czekoladowe:
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.100 g masła, 150 g cukru pudru
- W misce zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.160 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej – krótko zmiksuj.2 jajka
- Dodaj porcjami mąkę – jeśli chcesz możesz też dodać jakiś aromat – np. migdałowy.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
Czekoladowe babeczki duszki – wykończenie
- Rozpuść w kąpieli wodnej odrobinę czekolady (np. rządek) z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany kremówki.
- Zmieszaj dokładnie, a następnie ostudź.
- Końcówką wykałaczki lub patyczka do szaszłyków narysuj duszkom buźki rozpuszczoną czekoladą.
- Każdą babeczkę posmaruj frużeliną malinową, a na jej wierzchu ułóż bezowego duszka.frużelina malinowa
Prywatne
Babeczki czekoladowe z duchami na Halloween – uwagi
Halloween już tuż tuż i pora na przygotowanie różnych strrrrasznych smakołyków na to święto :)
W tym przygotowałam czekoladowe babeczki z bezowymi duchami „krwawiącymi” frużeliną malinową :)
Babeczki spodobają się dzieciom, ale myślę, że również dorośli się na nie skuszą – szczególnie ci bardziej łasuchowaci :)
I dzieci i dorośli kochają bowiem czekoladowe ciasta i ciacha, a gdy dodacie do nich maliny i bezę, to znikną w mgnieniu oka – i nikt się ich na pewno nie przestraszy :)
Jak zrobić bezowe duchy na babeczki – wskazówki
Bezowe duszki możecie przygotować wcześniej (moje dzieci dobrały się do nich zanim jeszcze upiekłam babeczki – na szczęście wyszło ich więcej niż babeczek). Aby duszki były ładnie białe należy je piec w niskiej temperaturze (90 stopni), ja je piekłam przez 1,5 godziny i wyszły lekko miękkie i ciągnące w środku – w typie mordoklejki – jeśli taka konsystencja Wam nie odpowiada, to pieczcie duszki około 2 godziny.
Jeśli zdecydujecie się na frużelinę malinową, to przy przepisie na placuszki znajdziecie przepis na jej wykonanie. Frużelinę możecie też zastąpić jakimś „krwawym” dżemem – np. malinowym, wiśniowym, czy truskawkowym.
Buźki duchom zrobiłam roztopioną z dodatkiem śmietany kremówki czekoladą (musi być przestudzona, bo inaczej będzie nadtapiać duszki).
Polecane przepisy na smakołyki na Halloween
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkie przekąski na stół halloweenowy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe babeczki na Halloween
Jeśli świętujecie to amerykańskie święto, to przygotujcie razem ze mną fajne i proste babeczki czekoladowe udekorowane bezowymi duszkami. Takie babeczki nie są trudne do zrobienia, a wyglądają rewelacyjnie :) i do tego świetnie smakują. Bezowe duszki wyglądają uroczo i są przepyszne. Do tego wilgotne babeczki z kakao i frużelina malinowa. Całość tworzy idealne połączenie, które zasmakuje każdemu.
Babeczki z bezowymi duchami
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na babeczki na Halloween i przygotujcie je dla swoich dzieci lub dla siebie. Tak udekorowane babeczki będą idealne na słodki stół. Obiecuję wam - są strasznie pyszne :) A beziki jak duchy, których nie wykorzystacie na babeczki możecie ułożyć obok na paterze - na pewno każdy zje chętnie taką słodką bezę :) Zobaczcie również na inne moje przepisy idealne na Halloween, a także zobaczcie moje przepisy na bezy.