Czekoladowe banoffee przepis
Przepis na czekoladowe banoffee, czyli tartę czekoladową z bananami
Ciasto Banoffee to słodki deser dla miłośników bananów i karmelu. To połączenie kawałków banana, kruchego spodu i gęstego karmelowego sosu z gorzką czekoladą, które tworzy doskonałą symfonię smaku. To deser, który rozpływa się w ustach i zachwyca każdy kęs. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe banoffee przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie ciasta z czekoladą i nie masz czasu na pieczenie ciasta, to przygotuj to ciasto bez pieczenia!
Czekoladowe ciasto banoffee przepis
Wyposażenie
- Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto banoffee
- 225 g czekoladowych markiz ((użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem))
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 2-3 banany ((nie za miękkie))
- 200 g czekolady (gorzkiej )
- 300 g masy kajmakowej
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
- gorzkie kakao ( do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto banoffee
- Ciasteczka zmiksuj (razem z kremem) lub dokładnie pokrusz, dodaj rozpuszczone masło i zmieszaj.225 g czekoladowych markiz, 50 g masła
- Wyłóż ciasteczkami dno i boki foremki (boki do wysokości około 2 cm).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gorącą dodaj do masy kajmakowej – zmiksuj do połączenia składników.200 g czekolady, 300 g masy kajmakowej
- Wyłóż masę na spód z ciasteczek.
- Banany pokrój w plastry i ułóż na masie czekoladowej.2-3 banany
- Śmietanę kremówkę ubij, w trakcie dodaj cukier puder.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Gdy śmietana będzie już gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.250 g serka mascarpone
- Wyłóż krem na banany i posyp po wierzchu gorzkim kakao.gorzkie kakao
- Schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
Prywatne
Co to jest ciasto banoffee?
Banoffee pie to bardzo popularne w Anglii ciasto zrobione z bananów, kremówki i dużej ilości toffi – stąd połączenie w nazwie bananów i toffi. Swoją popularność zawdzięcza smakowi, łatwości wykonania i oczywiście temu, że nie wymaga pieczenia.
Jak zrobić ciasto banoffee – wskazówki
Zbierałam się już od jakiegoś czasu do wykonania tego ciasta, ale obawiałam się, że taka ilość słodkiego może mnie jednak zabić. Ostatecznie zdecydowałam się na przełamanie słodyczy gorzką czekoladą i tak powstało moje czekoladowe banoffee. Myślę, że w takiej wersji jest idealne – nie za słodkie, z mocną nutą czekolady (która świetnie się komponuje z bananami) i ogromną czapą z kremu z bitej śmietany i serka mascarpone (mascarpone pomaga śmietanie utrzymać zwartą konsystencję i dodatkowo poprawia jej smak). To czekoladowe ciasto bez pieczenia najlepiej przygotować w tortownicy lub w foremce z luźnym dnem, aby łatwiej je wyjąć (będziecie potrzebować foremkę o średnicy 22 cm). Na spód z ciasteczek użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem – możecie użyć dowolne czekoladowe markizy.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na słodkie tarty.
Inspirowałam się tym przepisem.
Polecane przepisy na desery banoffee
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste desery i wypieki inspirowane tradycyjnym ciastem banoffee. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto banoffee
Tarta banoffee to bardzo popularne ciasto bez pieczenia w USA i Anglii. Ta tarta z bananami jest niezmiernie słodka, nie tylko za sprawą bananów, ale także, a pewnie przede wszystkim przez masę kajmakową. Bo do tego ciasta z bananami dodaje się sporo masy kajmakowej. Nie ma się co dziwić, że tarta banoffee jest niezmiernie słodka. Dlatego ja zrobiłam moją własną wersję tego popularnego ciasta i dodałam do masy kajmakowej gorzką czekoladę. Tak powstało moje czekoladowe banoffee i powiem wam, że wyszło przepyszne! Słodkie, ale nie za słodkie. Z dużą ilością bitej śmietany z mascarpone i gorzkim kakao na wierzchu.
Tarta banoffee z bananami przepis
Jeśli lubicie słodkie ciasta bez pieczenia, to koniecznie przygotujcie tą tartę banoffee z kajmakiem i bananami. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i do tego szybkie. Ciasto jest bez pieczenia, więc sprawdzi się idealnie w gorące dni. A jeśli smakuje wam takie połączenie bananów i kajmaku, to wypróbujcie również mój przepis na bezę banoffee, przepis na banoffee w szklankach, babeczki banoffee albo drożdżówkę z karmelizowanymi bananami.