Wiem, że lubicie ciasta czekoladowe i jestem pewna, że pokochacie to ciasto czekoladowe z malinami :)
Jest mega czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach.
Do tego to połączenie kwaskowatych malin i czekolady nieźle działa na kubki smakowe – ciężko Wam będzie poprzestać na jednym kawałku :)
W przygotowaniu ciasto jest bardzo proste, więc każdy z nim sobie poradzi – spróbujcie koniecznie.
Podaję przepis na formę o średnicy 22 cm.

Czekoladowe ciasto z malinami
Składniki
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 250 g malin
Instrukcja
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i razem rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) - u mnie to zajęło minutę (w mikrofali).
- Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj na zmianę mąkę i mleko, na koniec wlej czekoladę i krótko wymieszaj.
- Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
- Na wierzchu ułóż maliny.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!