Czekoladowe ciasto z burakami
Przepis na czekoladowe ciasto z buraków bez jajek
Przygotuj dziś ze mną niezwykłe ciasto czekoladowe. Niezwykłe, bo upieczone z tartymi gotowanymi burakami. To ciasto z burakami jest wilgotne i bardziej z tych „ciężkich” ciast – podobnie jak ciasto brownie. Do tego to czekoladowe ciasto bez jajek i łatwo możecie zrobić z niego wegańskie ciasto czekoladowe z burakami.
Spis treści
Czekoladowe ciasto z burakami przepis z filmem
Jeśli lubisz mocno czekoladowe i mało słodkie ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekoladowe ciasto z burakami przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę około 20-22 cm średnicy.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z burakami
- 175 g buraków ((po odsączeniu) ugotowanych (nie w occie))
- 100 ml oleju
- 200 g jogurtu naturalnego (- w wersji wegańskiej użyj jogurt kokosowy)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka – ciasto jest mało słodkie, więc można dać więcej cukru – tak do 300 g – 1,5 szklanki – lub do smaku)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 łyżka proszku do pieczenia (- czubata ŁYŻKA)
- 50 g gorzkiego kakao (- 1/2 szklanki)
- mleko (opcjonalnie – do konsystencji)
składniki na polewę czekoladową do ciasta
- 50 ml śmietany kremówki (- w wersji wegańskiej użyj mleko roślinne)
- 100 g czekolady mlecznej
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z buraków
- Buraki zmiksuj lub ugnieć na puree (możesz też je zetrzeć na tarce do ziemniaków – wtedy użyj około 200 g buraków, bo część z nich zostanie na tarce).175 g buraków
- Do puree z buraków dodaj mąkę.200 g mąki pszennej
- Wsyp proszek do pieczenia.1 łyżka proszku do pieczenia
- Dodaj cukier i ekstrakt z wanilii – jeśli go nie masz to możesz dodać cukier waniliowy.200 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodaj kakao, olej i jogurt naturalny.100 ml oleju, 50 g gorzkiego kakao, 200 g jogurtu naturalnego
- Wymieszaj dokładnie ciasto – możesz to zrobić łyżką albo mikserem. Ciasto będzie gęste – jeśli masz problem z jego wymieszaniem, bo możesz dodać trochę mleka.mleko
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki – ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto z burakami wystudź.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.50 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady mlecznej
- Czekoladę lekko przestudź, a gdy zgęstnieje posmaruj nią ciasto.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezjajeczne ciasto z gotowanymi burakami – uwagi
Już od dłuższego czasu chciałam upiec czekoladowe ciasto z burakami, ale ciągle coś mnie odciągało i rozpraszało.
Ostatnio się już zawzięłam i specjalnie przygotowałam wcześniej buraki, abym nie miała wymówek :)
Przepis w sieci na ciasto z burakami jest wiele, ale postanowiłam wypróbować przepis z pierwszego numeru pisma BBC „Good food” (swoją drogą jest tam na prawdę sporo przepisów na które mam chęć.
Jak zrobić ciasto z burakami – wskazówki
Do tego ciasta będziecie potrzebować ugotowane wcześniej buraki (możecie wykorzystać buraki kupione, tylko nie mogą one być w zalewie octowej – ja kupiłam w Lidlu ugotowane całe buraki). Aby je dodać do ciasta musicie je wcześniej dokładnie przetrzeć lub zmiksować. Możecie to zrobić drobną tarką jak do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane (wtedy użyjcie trochę więcej buraków, bo część z nich zostanie między ząbkami tarki), możecie je zmiksować blenderem, albo bardzo dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków.
To ciasto zrobione jest bez jajek – więc ich brak w przepisie nie jest przypadkowy i błędny!
Ciasto po zmieszaniu wszystkich składników jest gęste – jeśli macie problem z wymieszaniem ciasta, to dodajcie do niego trochę mleka – dolewajcie je stopniowo w trakcie mieszania.
Ciasto należy do ciast ciężkich i zwartych, ale nie wychodzi z zakalcem – mi nigdy nie wyszedł w nim zakalec. Ważne, aby dać do niego lekko czubatą łyżkę proszku do pieczenia.
Po upieczeniu warto polać ciasto polewą z mlecznej czekolady, bo samo ciasto jest mało słodkie – ja dałam do niego niepełną szklankę cukru. Jeśli lubicie słodsze ciasta, to oczywiście możecie dać trochę więcej cukru.
Jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe z burakami?
Aby ciasto było w pełni wegańskie nie wystarczy w nim brak samych jajek. Musicie jeszcze dodane do ciasta nabiałowe produkty zamienić na produkty roślinne.
Dlatego zamiast jogurtu naturalnego polecam jogurt kokosowy.
Polewę czekoladową możecie za to zrobić na mleku roślinnym i pamiętajcie też tu o użyciu wegańskiej czekolady.
Jak zrobić wegańską polewę czekoladową na ciasto?
Jeśli nie macie wegańskiej czekolady, to możecie zrobić wegańską polewę czekoladową „od zera”.
Wystarczy podgrzać razem w rondelku 100g margaryny roślinnej, 3 łyżki gorzkiego kakao, 50 g cukru i około 4 łyżki mleka roślinnego. Tak przygotowaną polewę lekko studzicie i gdy zgęstnieje polewacie nią ciasto z burakami.
Mam nadzieję, że to ciasto buraczkowe z polewą czekoladową Wam zasmakuje i będziecie często korzystać z przepisu.
A powiem Wam, że mój synek jest wielbicielem ciast czekoladowych i zjadł jego kilka kawałków (oczywiście nawet się nie zorientował, że są tam buraki).
Jeśli lubicie takie połączenia, albo chcecie przemycić dzieciom więcej warzyw, to zajrzyjcie do kategorii ciasta z warzywami, gdzie jest już trochę przepisów na takie niekonwencjonalne wykorzystanie warzyw :)
A dla wielbicieli buraczanych smaków polecam sernik buraczkowy :)
A tu poniżej moje zdjęcia czekoladowego ciasta z burakami, gdy piekłam je pierwszy raz w 2015 roku.
Polecane przepisy na ciasta z warzywami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z dodatkiem warzyw. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto z burakami przepis
Przepis na niezwykłe czekoladowe ciasto buraczkowe. To czekoladowe ciasto zrobione jest z dodatkiem gotowanych buraków i smakuje wyśmienicie! Okazuje się, że połączenie buraków i czekolady jest rewelacyjne! Buraki w cieście dodają mu wilgotności oraz delikatnego smaku. Ale nie bójcie się - nikt się nie zorientuje, że w cieście są buraki. Moje dzieci jadły to ciasto z burakami i się nie zorientowały. A dodam, że bardzo im smakowało i zjedli po kilka kawałków.
Przepis na ciasto z burakami
Ciasto z buraków możecie zabrać do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Będziecie mieć pewność, że zjedzą coś dobrego i pożywnego. Czekoladowe ciasto z buraków na pewno im będzie smakowało. Zajrzyjcie więc do mojego przepisu i zobaczcie jak zrobić ciasto z buraka i kakao. To ciasto z buraka warto po upieczeniu polać polewą czekoladową będzie jeszcze lepsze! Sami się przekonajcie.
Polecam wam również inne moje wypieki z burakami - polecam wam sernik z burakiem albo drożdżowe ciasto z burakiem.