Czekoladowe ciasto wiśniowe – proste i pyszne :)

czekoladowe ciasto z wiśniami

Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni.

Część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych (przepis już wkrótce), a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam w na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).

Ciasto jest moim zdaniem świetne!

Jak zrobić czekoladowe ciasto wiśniowe?

Wystarczy łyżka i miska do jego przygotowania – wszystko mieszacie kilka minut i do piekarnika.

Ciasto po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).

Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.

Wielbicieli wiśni zapraszam na blog po inne wiśniowe przepisy.

ciasto z wiśniami

ciasto czekoladowe z wiśniami

A tu moje wcześniejsze zdjęcia tego ciasta :)

ciasto czekoladowe z wiśniami

ciasto z wiśniami

przepyszne ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami – przepis do druku

Czekoladowe ciasto z wiśniami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Cake
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka wiśni (może być 1,5)
Wykonanie
  1. Wiśnie wydryluj.
  2. W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  3. Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).
  4. Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minutach patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
  7. Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 250 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 44 g Białka: 5 g