Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej
Przepis na dekadencki tort bezowy z masłem orzechowym
Zapraszam dziś na niezwykle apetyczny czekoladowy tort bezowy z kremem orzechowym zrobionym z kremowym masłem orzechowym i czekoladowymi chrupiącymi bezami. Dodaj do niego posolone orzeszki ziemne, aby uzyskać pyszny słodko-słony smak. Taki dekadencki tort bezowy na pewno zasmakuje każdemu!
Spis treści
Czekoladowy tort bezowy przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz bezy, to koniecznie przygotuj ten torcik bezowy z masłem orzechowym.
Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej przepis
Składniki
składniki na czekoladowe bezy
- 300 ml białek (- z około 8 jajek)
- 440 g cukru (- 2 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej )
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
składniki na orzechowy krem do tortu bezowego
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki (- użyłam 30% – mocno schłodzonej)
dodatkowo to czekoladowego tortu bezowego
- sos toffi
- 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe bezy do tortu bezowego
- Zmiksuj białka na lekką pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.300 ml białek, 440 g cukru
- Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżeczkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.1 łyżeczka gorzkiego kakao, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Dodaj czekoladę i pozostałe kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką.50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
- Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 30 minut (termoobieg)
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez 2 godziny i 45 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
Jak zrobić orzechowy krem do bezy czekoladowej
- Zimny serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem pudrem.250 g serka mascarpone, 3 łyżki kremowego masła orzechowego, 2 czubate łyżki cukru pudru
- Dodaj zimną kremówkę i miksuj aż masa będzie puszysta.250 ml śmietany kremówki
- Krem nałóż na jedną bezę, polej sosem karmelowym i posyp orzeszkami, przykryj drugą bezą.sos toffi, 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
- Torcik przechowuj w lodówce.
Prywatne
Czekoladowa beza z masłem orzechowym – uwagi
Jakiś czas temu na Kwestii smaku pojawił się przepis na dekadencki bezowy tort i z miejsca zakochałam się w zdjęciu dołączonym do przepisu :)
Oprócz zdjęcia, zachwyciło mnie też połączenie czekoladowej bezy i kremu z dodatkiem masła orzechowego i sosu karmelowego.
Od dłuższego czasu zbierały się mi powoli białka i wreszcie nazbierałam tyle, aby upiec ten torcik :)
Torcik faktycznie jest dekadencki i rozpustny – krucha beza, w niej kawałki czekolady. Do tego masa kremu, który przy lekkim naciśnięciu widelcem chce wypływać, pyszne toffi i w tym wszystkim solone orzeszki :)
Można się zakochać :)
Bezy tradycyjnie najlepiej upiec dzień, albo dwa dni wcześniej – wtedy wszystko wam szybciej pójdzie :)
Koniecznie zajrzyjcie również do moich innych przepisów na pyszne bezy i ciasta bezowe – mniam :D
Polecane przepisy na torty bezowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne torty bezowe idealne na specjalne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy: