Czekoladowy tort z bezą
Przepis na tort czekoladowy z kremem i bezą
Przygotuj dziś ze mną niezwykle pyszny i mocno czekoladowy tort z bezą w środku. Ten tort to mocno czekoladowe ciasto zrobione na czekoladzie, do tego mocno czekoladowy krem i słodka, chrupiąca beza. Sprawdź mój przepis krok po kroku na tort czekoladowy i upiecz go dla kogoś wyjątkowego!
Spis treści
Czekoladowy tort z bezą przepis krok po kroku
Jeśli chcesz sprawić niespodziankę komuś uwielbiającymi ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekoladowy tort z bezą przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na bezę do tortu
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 100 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki octu
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
składniki na ciasto czekoladowe do tortu
- 60 gorzkiej czekolady (posiekanej )
- 60 g masła
- 200 g cukru ((użyłam trzcinowy) – 1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 110 ml kwaśnej śmietany
- 110 ml wrzącej wody
składniki na krem czekoladowy do tortu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g miękkiego masła
dodatkowe składniki do dekoracji tortu
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić bezę do tortu
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy okręg o średnicy około 20-22 cm.
- Białka ubij lekko ze szczyptą soli.2 białka, 1 szczypta soli
- Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca100 g drobnego cukru
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.0,5 łyżeczki octu, 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
- Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.60 gorzkiej czekolady
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.60 g masła, 200 g cukru
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.2 jajka
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli
- Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.110 ml kwaśnej śmietany
- Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.110 ml wrzącej wody
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
- Czekoladę posiekaj.200 g gorzkiej czekolady
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.150 ml śmietany kremówki
- Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
- Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.100 g miękkiego masła
- Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Tort czekoladowy z bezą – złożenie
- Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
- Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
- Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
- Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
- Oblej tort rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.100 g mlecznej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
Notatki
Prywatne
Mocno czekoladowy tort z bezą – uwagi
Ten czekoladowy tort z bezą nie jest dla osób liczących kalorie – chyba że akurat mają dyspensę ;)
Coś tak pysznego musi mieć milion kalorii i już!
Tak więc mamy tu ciasto czekoladowe (upieczone z użyciem gorzkiej czekolady), przełożone intensywnie czekoladowym kremem (z gorzkiej czekolady) i blatem bezowym. Na koniec tort udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i rozetkami z kremu czekoladowego.
Mniam :)
Myślę, że zachęciłam Was wystarczająco :)
Dobrze jest bezę upiec wcześniej (ja robię tak, że piekę hurtowo i przechowuję w szczelnym pojemniku – potem mogę sobie wykorzystać w każdej chwili).
Jeśli macie mało czasu, to możecie zrezygnować z bezowego środka i przygotować samo ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem – też będzie pyszne :)
Ps.
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe – na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.
Polecane przepisy na torty na różne okazje
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne torty świetne na różne okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: