Domowe nachos
Przepis na domowe nachosy i sos guacamole
Nic nie pobije tego pysznego i prostego przepisu na szybką przekąskę, który każdy może przygotować w domu! Aby zrobić swoje własne nachos, potrzebujesz tylko kilku prostych składników – przede wszystkim mąki kukurydzianej, oliwy z oliwek oraz przypraw. Upieczone nachosy podaje z guacamole, kwaśną śmietaną lub sosem salsa, aby nadać im jeszcze więcej smaku. Zobacz mój przepis i przygotuj je na wieczorne oglądanie ulubionych seriali. Teraz możesz cieszyć się pysznymi i chrupiącymi nachos z domowego piekarnika.
Spis treści
Domowe nachosy przepis krok po kroku
Domowe nachos przepis
Składniki
składniki na ciasto na nachos:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 120 ml wody (ciepłej )
- 45 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- chilli (, kolendra itp. – ewentualnie przyprawy do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić domowe nachos krok po kroku
- Ze wszystkich składników zagnieć ciasto – możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).120 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej, 120 ml wody, 45 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, chilli
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
- Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek – mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
- Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach (termoobieg)
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić sos gaucamole:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.1 awokado
- Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
- Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie – owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.1 limonka
- Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.sól
Prywatne
Domowe nachosy – wskazówki
Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” :)
Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).
Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej).
Wychodzi z niego mnóstwo nachosów – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.
Jak zrobić nachos?
Z mąki pszennej i kukurydzianej, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy je bardzo cienko i tniemy na kawałki.
Potem już nam zostaje pieczenie :)
Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli.
Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.
Z czym podać nachosy?
Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole oraz z hummusem, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)
Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.
Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D
Polecane przepisy na przekąski
Jeśli lubicie w domu coś sobie przegryźć przed telewizorem, albo urządzacie właśnie jakąś imprezę, to wypróbujcie również inne moje przepisy na proste i pyszne przekąski. Ja polecam między innymi takie:
29 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jesteśmy w trakcie pieczenia.Pozdrawiamy wszystkich czytelników.Napewno wyjdą pyszne.Bajo
smacznego i szczęśliwego Nowego Roku :)
Proszę trzymać za mnie kciuki, mam zamiar to zrobić w weekend. Wpadłem na ten szalony pomysł jedząc paczkę kupnych naczos. Zrobię swoje.
Czy jest jakiś pomysł jak otrzymać ciekawy smak samych suchych naczosów? Np jakaś serowa hmm, posypka? Pozdrawiam wszystkich czytelników i autorkę, bajo!
Możesz oczywiście posypać je różnymi przyprawami.
Przepyszne!!! Jeszcze z warzywnym sosem a’la serowym, sztos totalny❤️
Czy można dodać bezpośrednio do ciasta ostrą paprykę?
jasne! :)
[…] podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami […]
Pyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne
Super :)
Można bez mąki kukurydzianej i bez ryżowej??
Możesz spróbować na mące pszennej – na pewno nie będą wtedy miały takie żółtego koloru i będą trochę inaczej smakować, ale w sumie mogą się udać :) Daj znać jak poszło :)
To wtedy wyjdzie maca
Nachosy super! :) właśnie robie po raz kolejny :) Wszystkim smakuja i sa banalne w przygotowaniu.
Mniam; )
super :)!
Jako fan naczosow stwierdzam ze to nie sa naczosy! Ciasto super jako podklad do tarty z naczosami nie ma nic wspolnego…
Przepis jest słaby, za dużo mąki przennej, to nie ma nic wspólnego z prawdziwymi nachosami
Każdy gust jest inny. Mi smakowały :)
Może być coś w zamian oliwy z oliwek? . ☺
możesz użyć innego oleju (np rzepakowego czy też słonecznikowego)
A czy na drugi dzień są tak samo smaczne czy jednak troszeczkę tracą chrupkości? :)
Jeżeli nie będziesz ich zamykać w pudełku z czymś wilgotym to będzie ok :)
[…] Domowe nachos […]
Hej bede robic nachosy wg Twojego przepisu ale powiedz mi czy 160 st i pieczesz gora dol czy w termoobiegu?
Cześć Sylwia, piekłam na góra-dół :)
Dziękuję za przepis! Nachos wyszły idealnie (doprawiłam je ostrą papryką). Wcześniej próbowałam innego przepisu ze smażeniem i nie było aż tak dobrze.
Super, bardzo się cieszę :)
[…] je często (najczęściej po prostu kroję go do sałatki zabieranej do pracy, albo robię sobie guacamole – świetnie się sprawdza do domowych tortilli […]
so cool