Domowe nachos

Zaktualizowany: 2023 24 maja
domowe nachos

Przepis na domowe nachosy i sos guacamole

Nic nie pobije tego pysznego i prostego przepisu na szybką przekąskę, który każdy może przygotować w domu! Aby zrobić swoje własne nachos, potrzebujesz tylko kilku prostych składników – przede wszystkim mąki kukurydzianej, oliwy z oliwek oraz przypraw. Upieczone nachosy podaje z guacamole, kwaśną śmietaną lub sosem salsa, aby nadać im jeszcze więcej smaku. Zobacz mój przepis i przygotuj je na wieczorne oglądanie ulubionych seriali. Teraz możesz cieszyć się pysznymi i chrupiącymi nachos z domowego piekarnika.

nachos

Domowe nachosy przepis krok po kroku

domowe nachos

Domowe nachos przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe nachosy z mąki kukurydzianej. To świetna przekąska idealna na różne okazje.
4.42 z 77 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na ciasto na nachos:

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml wody (ciepłej )
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • chilli (, kolendra itp. – ewentualnie przyprawy do posypania)

składniki na sos guacamole:

  • 1 awokado (miękkie i dojrzałe)
  • 1 limonka
  • sól (, pieprz, chilli do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić domowe nachos krok po kroku

  • Ze wszystkich składników zagnieć ciasto – możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
    120 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej, 120 ml wody, 45 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, chilli
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
  • Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek – mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
  • Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach (termoobieg)
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić sos gaucamole:

  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
    1 awokado
  • Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
  • Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie – owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
    1 limonka
  • Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
  • Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
    sól
Prywatne
Słowa kluczowe domowe nachos
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
nachos

Domowe nachosy – wskazówki

Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” :)

Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).

Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej).

Wychodzi z niego mnóstwo nachosów – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Jak zrobić nachos?

Z mąki pszennej i kukurydzianej, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy je bardzo cienko i tniemy na kawałki.

Potem już nam zostaje pieczenie :)

Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli.

Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.

Z czym podać nachosy?

Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole oraz z hummusem, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)

Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.

Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.42 z 77 ocen
Postaw mi kawę

nachos
nachos

 

Polecane przepisy na przekąski

Jeśli lubicie w domu coś sobie przegryźć przed telewizorem, albo urządzacie właśnie jakąś imprezę, to wypróbujcie również inne moje przepisy na proste i pyszne przekąski. Ja polecam między innymi takie:

Opublikowano: 2015 15 kwietnia

Podziel się przepisem

29 komentarzy

  1. d92826750df8e9ccc02be081ab8bdbf0?s=54&d=mm&r=g
    Lelum polelum 2021 31 grudnia w 14:03- Odpowiedz

    Jesteśmy w trakcie pieczenia.Pozdrawiamy wszystkich czytelników.Napewno wyjdą pyszne.Bajo

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 31 grudnia w 14:37- Odpowiedz

      smacznego i szczęśliwego Nowego Roku :)

  2. 44d6617db8932b6f76cc78ae1de7833e?s=54&d=mm&r=g
    Mateo 2020 9 grudnia w 21:33- Odpowiedz

    Proszę trzymać za mnie kciuki, mam zamiar to zrobić w weekend. Wpadłem na ten szalony pomysł jedząc paczkę kupnych naczos. Zrobię swoje.
    Czy jest jakiś pomysł jak otrzymać ciekawy smak samych suchych naczosów? Np jakaś serowa hmm, posypka? Pozdrawiam wszystkich czytelników i autorkę, bajo!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 10 grudnia w 09:17- Odpowiedz

      Możesz oczywiście posypać je różnymi przyprawami.

  3. ba272e7b1fdd4e66b15ca7c2f0d8191d?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2020 9 listopada w 18:13- Odpowiedz

    Przepyszne!!! Jeszcze z warzywnym sosem a’la serowym, sztos totalny❤️

  4. 05c01311227355ac435fe15075e5ffd7?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2020 11 stycznia w 10:54- Odpowiedz

    Czy można dodać bezpośrednio do ciasta ostrą paprykę?

  5. Domowy hummus - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 4 stycznia w 06:31- Odpowiedz

    […] podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami […]

  6. 5f6bf9c44d4efe36b0ed0558309f3c76?s=54&d=mm&r=g
    Elżbieta Drezno 2016 26 września w 21:42- Odpowiedz

    Pyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne

  7. b2bfb7c6632935640f5a6688216ab2f1?s=54&d=mm&r=g
    Stefania Wilk 2016 4 maja w 17:30- Odpowiedz

    Można bez mąki kukurydzianej i bez ryżowej??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 4 maja w 17:42- Odpowiedz

      Możesz spróbować na mące pszennej – na pewno nie będą wtedy miały takie żółtego koloru i będą trochę inaczej smakować, ale w sumie mogą się udać :) Daj znać jak poszło :)

    • 4f64c9f81bb0d4ee969aaf7b4a5a6f40?s=54&d=mm&r=g
      Name 2018 4 czerwca w 11:40- Odpowiedz

      To wtedy wyjdzie maca

  8. 8a9cb12b3c21250d16f8effa7e85d6d5?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2016 27 kwietnia w 13:12- Odpowiedz

    Nachosy super! :) właśnie robie po raz kolejny :) Wszystkim smakuja i sa banalne w przygotowaniu.
    Mniam; )

  9. 9a46d11de9c1d42b0d020e9b3ffc05de?s=54&d=mm&r=g
    johoelo 2016 3 kwietnia w 12:58- Odpowiedz

    Jako fan naczosow stwierdzam ze to nie sa naczosy! Ciasto super jako podklad do tarty z naczosami nie ma nic wspolnego…

  10. 653ed53c62283a795c74cff289ea74e6?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2016 29 lutego w 16:26- Odpowiedz

    Przepis jest słaby, za dużo mąki przennej, to nie ma nic wspólnego z prawdziwymi nachosami

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 29 lutego w 19:09- Odpowiedz

      Każdy gust jest inny. Mi smakowały :)

  11. 11c82433a86f4a6cc06a287e6dda7137?s=54&d=mm&r=g
    Ania1234 2016 27 stycznia w 23:00- Odpowiedz

    Może być coś w zamian oliwy z oliwek? . ☺

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 28 stycznia w 06:32- Odpowiedz

      możesz użyć innego oleju (np rzepakowego czy też słonecznikowego)

  12. d4310ced74126a9e227b141ed784d89e?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2016 8 stycznia w 19:24- Odpowiedz

    A czy na drugi dzień są tak samo smaczne czy jednak troszeczkę tracą chrupkości? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 8 stycznia w 19:34- Odpowiedz

      Jeżeli nie będziesz ich zamykać w pudełku z czymś wilgotym to będzie ok :)

  13. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 stycznia w 07:31- Odpowiedz

    […] Domowe nachos […]

  14. 8a9cb12b3c21250d16f8effa7e85d6d5?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2016 6 stycznia w 18:33- Odpowiedz

    Hej bede robic nachosy wg Twojego przepisu ale powiedz mi czy 160 st i pieczesz gora dol czy w termoobiegu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 6 stycznia w 18:54- Odpowiedz

      Cześć Sylwia, piekłam na góra-dół :)

  15. 12a56a5d67f06016e1510077eeacc8f0?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2016 3 stycznia w 00:04- Odpowiedz

    Dziękuję za przepis! Nachos wyszły idealnie (doprawiłam je ostrą papryką). Wcześniej próbowałam innego przepisu ze smażeniem i nie było aż tak dobrze.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 4 stycznia w 08:47- Odpowiedz

      Super, bardzo się cieszę :)

  16. Pizza z sosem z awokado - Wypieki Beaty - Fotografia kulinarna i sprawdzone przepisy 2015 24 sierpnia w 07:38- Odpowiedz

    […] je często (najczęściej po prostu kroję go do sałatki zabieranej do pracy, albo robię sobie guacamole – świetnie się sprawdza do domowych tortilli […]

  17. ?s=54&d=mm&r=g
    Radek Polit 2016 30 lipca w 08:06- Odpowiedz

    so cool

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy