Domowe pampuchy
Przepis na domowe drożdżowe pampuchy parowańce z sosem owocowym
Dziś mam dla Was domowe pampuchy, czyli lekkie i puszyste drożdżowe bułeczki przygotowywane na parze. Takie słodkie bułeczki to świetny pomysł na słodki obiad, albo słodką przekąskę. Podajcie je z osłodzoną śmietaną albo z owocami, a na pewno Wam zasmakują!
Spis treści
Domowe pampuchy – przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pampuchy i zwykle kupujecie je w sklepie, to koniecznie spróbujcie je zrobić samodzielnie w domu. Takie domowe bułeczki są o niebo lepsze od sklepowych!
Domowe pampuchy przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić pampuchy w domu
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej mleko i zamieszaj – przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, cukier, jajka i żółtka, wlej rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.500 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru
- W trakcie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj aż dobrze się połączy, a ciasto będzie gładkie.50 g masła
- Ciasto będzie dość luźne i kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Przygotuj duży garnek – wlej do niego mniej więcej do 1/3 wodę.
- Na górze połóż pieluchę tetrową lub złożoną gazę i dokładnie przywiąż ją sznurkiem dookoła brzegu garnka, aby pielucha wisiała nad wodą, ale jej nie dotykała, zagotuj wodę.
- Przygotuj 6 pierwszych bułeczek – odrywaj nieduże kawałki ciasta – moje miały po około 70 g każda – będą się lepić, więc możesz ręce obsypać mąką.
- Zrób kulki i odłóż je na tacę, przykryj i odstaw na około 20 minut.
- Po tym czasie ostrożnie ułóż 2-3 bułeczki na pieluszce, przykryj szczelną pokrywką i paruj bułki przez 10 minut.
- W tym czasie przygotuj 3 kolejne bułeczki i odstaw je do wyrośnięcia.
- Ostrożnie zdejmij gotowe bułeczki, nałóż kolejne oraz przygotuj następne 3 bułeczki do wyrastania.
- Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowe pampuchy, czyli parowańce – uwagi
Nie wiecie tego, ale to właśnie takie domowe pampuchy zapoczątkowały moją miłość do wypieków drożdżowych :)
W dzieciństwie moja mama nie robiła ciast drożdżowych – chyba się ich bała.
Za to mama mojej koleżanki nie miała takich obiekcji i używała drożdże. Raz miałam przyjemność być, gdy właśnie robili takie pampuchy.
Byłam zafascynowana, a te ciepłe pulchne bułeczki smakowały mi jak najlepszy deser.
Namówiłam mamę i kupiłam drożdże, abyśmy też mogły zrobić je w domu. Już w drodze ze sklepu do domu dobrałam się do tych drożdży.
Myślałam, że muszą smakować obłędnie, skoro drożdżowe bułeczki są takie pyszne.
Spróbowałam więc takie świeże drożdże … jak się domyślacie – plułam dalej niż widziałam.
Na szczęście nie zniechęciło mnie to do pieczenia ciast drożdżowych. Teraz już ich tylko nie próbuję.
Zwykle kupuję pampuchy, bo brak mi czasu. Ale tym razem miałam i czas i chęci, więc przygotowałam je sama.
Wam też polecam zrobienie ich samodzielnie, bo są o niebo lepsze od tych z hermetycznej paczki.
Jak zrobić domowe pampuchy – dobre rady!
Samo ciasto drożdżowe przygotowuje się w tradycyjny sposób i nie ma tu jakichś niespodzianek.
Za to więcej uwagi trzeba poświęcić „parowaniu” bułeczek.
Przyda się tu wam duuuży garnek – ja wyciągnęłam mój ogromny – ma chyba z 15 litrów – a i tak robiłam na raz po 3 bułeczki.
Do tego będziecie potrzebować, albo pieluchę tetrową, albo duży kawałek gazy – najlepiej złożony na pół.
Porcja bułeczek paruje się tak około 10 minut, a w tym czasie reszta bułeczek rośnie.
Ciasto jest dość klejące i delikatne, więc domowe pampuchy nie mogą urosnąć za bardzo, bo potem się kiepsko uparują.
Ja sobie radziłam z tym w ten sposób, że najpierw przygotowałam 6 pampuchów i je przykryłam ściereczką. W tym czasie zagotowałam wodę w garnku.
Gdy włożyłam do parowania pierwsze 3 bułeczki, to przygotowałam następne 3. I tak za każdym razem, aż do wykorzystania całego ciasta.
Bułeczki w trakcie mogą się ze sobą połączyć, wystarczy rozdzielić je gdy już będą gotowe.
Jak podgrzać pampuchy?
Co zrobić jeśli zostały Wam po posiłku pampuchy i nie są już ciepłe i fajne? No cóż – trzeba je podgrzać.
Aby nie robić znowu całej operacji na dużym garnku z pieluchą tetrową mam szybszą i wygodniejszą metodę.
Gdy chcę podgrzać tylko kilka pampuchów, to do mniejszego garnka wlewam trochę wody, ustawiam sitko do gotowania na parze, układam bułeczki i paruję je kilka minut.
Tym sposobem znowu stają się ciepłe i bardzo puszyste!
Spróbujcie koniecznie tej metody.
Ps. Wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów :)
A do pampuchów polecam wam pieczony rabarbar oraz krótko podgrzane truskawki z małą ilością cukru :)
Polecane przepisy na obiady na słodko
Jeśli lubicie obiady na słodko to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy
Źródło przepisu – Moje wypieki