Dyniowe pots de creme
Przepis na krem czekoladowo-dyniowy
Zapraszam dziś na pyszny jesienny deser – dyniowe pots de creme. Pots de creme to pyszny francuski deser czekoladowy o konsystencji budyniu. Tu do kremu czekoladowego dodana jest dynia i korzenne przyprawy, aby uzyskać rewelacyjny jesienny deser. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Dyniowe pots de creme przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i jednocześnie wyrafinowane desery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Dyniowe pots de creme przepis z filmem
Wyposażenie
- 4 kokilki lub nieduże miseczki żaroodporne
- większa szczelna foremka do pieczenia
Składniki
składniki na dyniowe pots de creme
- 180 ml śmietany kremówki
- 60 ml mleka
- ok 110 g puree z dyni (- 0,5 szklanki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
- 60 g czekolady gorzkiej (posiekanej)
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe pots de creme
- Do rondelka przelej śmietanę kremówkę i mleko, dodaj cukier trzcinowy i przyprawę do piernika.180 ml śmietany kremówki, 60 ml mleka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
- Dodaj puree z dyni i wymieszaj dokładnie razem – podgrzewaj całość aż do zagotowania.ok 110 g puree z dyni
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego posiekaną czekoladę – mieszaj aż czekolada się rozpuści.60 g czekolady gorzkiej
- Żółtka wymieszaj trzepaczką.2 żółtka
- Wlej powoli i po trochu gorącą masę czekoladowo-dyniową – mieszaj w trakcie.
- Przelej masę przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych większych kawałków dyni.
- Na dno większej szczelnej foremki połóż kawałek ręcznika papierowego i ustaw kokilki – tak aby się nie dotykały.
- Przelej do kokilek masę czekoladowo-dyniową.
- Wlej do dużej foremki gorącą wodę – mniej więcej do połowy wysokości kokilek.
- Przykryj foremkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (góra/dół) i piecz przez około 30 minut – ja pod koniec zdjęłam folię i podpiekłam deser przez jeszcze około 5 minut.
- Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Przed podaniem możesz krem udekorować dodatkowo bitą śmietaną albo czekoladą.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Krem czekoladowo-dyniowy – uwagi
Jesień to idealna pora na pyszne, rozgrzewające desery i comfort food. Mi się zawsze ta pora kojarzy z aromatycznym cynamonem i korzennymi przyprawami. Gorącą czekoladą i pachnącą szarlotką.
Od kilku lat piekę jesienią różne ciasta dyniowe, dziś mam dla Ciebie przepis na pyszny deser dyniowy, a dokładnie na krem czekoladowo-dyniowy we francuskim stylu.
Ten przepis na pots de creme wypatrzyłam na blogu Love & Olive Oil i tak mi się spodobał, że resztki mojego puree z dyni, które zostały mi po upieczeniu najlepszego ciasta dyniowego wykorzystałam do tego właśnie deseru.
Co to jest „pots de creme”?
Pots de creme, to w dosłownym tłumaczeniu „garnki z kremem/śmietanką”. To tradycyjny francuski deser czekoladowy o konsystencji budyniu. Tylko tu krem czekoladowy jest zapiekany w kąpieli wodnej i po upieczeniu schładzany w lodówce.
Lista składników i zamienników do deseru dyniowego
W tej jesiennej wersji deseru do masy czekoladowej dodane jest puree z dyni i korzenna przyprawa do piernika.
Poza tym mamy tu zwykłe i bardzo podstawowe składniki:
- śmietana kremówka – ja tu użyłam śmietanę 30% z kartonika – może też być śmietana 36% – tylko wtedy deser będzie miał trochę większą kaloryczność.
- mleko – u mnie mleko krowie 1,5% – w sumie mleko i śmietanka mają mieć pojemność jednej szklanki
- czekolada – oryginalnie jest tu użyta gorzka czekolada dobrej jakości i ja też użyłam gorzką czekoladę, bo lubię jej głęboki smak w deserach.
- cukier trzcinowy – tu użyłam jedynie 2 łyżki cukru – jeśli lubisz bardziej słodkie desery, to dodaj odrobinę więcej cukru (deser jest mało słodki), albo część czekolady zastąp słodszą mleczną czekoladą
- puree z dyni – polecam puree z dyni hokkaido, które zwykle jest dość gęste i mało wodniste, zobacz mój wpis o puree z dyni, gdzie znajdziesz również krótki filmik, z przygotowań takiego puree.
- przyprawa do piernika – do deseru dodałam trochę przyprawy, aby nadać mu głębszego smaku, pamiętaj o użyciu przyprawy dobrej jakości – sprawdź czy Twoja przyprawa nie ma w składzie mąki! Ja polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika i używanie jej wszędzie tam, gdzie jest potrzebna.
Jak zrobić krem czekoladowo-dyniowy – wskazówki
Samo przygotowanie deseru dyniowego nie jest bardzo trudne, ani czasochłonne.
Trzeba najpierw podgrzać razem kremówkę, mleko, cukier, przyprawę i puree z dyni i gdy będą gorące dodać posiekaną czekoladę.
Gorącą masą zalewamy roztrzepane żółtka i przelewamy całość przez gęste sito.
Deser pieczemy w kąpieli wodnej, więc kokilki należy ustawić w większej i szczelnej foremce, do której nalewamy gorącą wodę – do poziomu około 1/2 wysokości kokilek. Tak formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy.
Deser jest gotowy, gdy krem wygląda na ścięty, ale środek jest jeszcze troszkę „ruchomy”. Dyniowe pots de creme studzimy i chowamy do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziły.
Ja swój deser po schłodzeniu udekorowałam bitą śmietaną, czekoladową posypką oraz świeżymi owocami. W takiej postaci ten deser dyniowy tak pięknie się prezentował, że mógłby być ozdobą każdego słodkiego stołu!
Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj znać w komentarzu jak Ci smakował taki jesienny deser dyniowy.
Polecane przepisy na francuskie desery
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne francuskie desery i słodkości. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowy deser dyniowy
Zapraszam na przepyszny, prosty i jednocześnie zachwycający deser będący połączeniem kuchni francuskiej i amerykańskiej. Tu tradycyjny francuski deser czekoladowy - pots de creme połączony jest z popularną w Stanach Zjednoczonych dynią i przyprawą do piernika. To razem tworzy niezwykle apetyczny deser idealny na jesienne dni. Deser pięknie się prezentuje, a głęboki i mocno czekoladowy smak zachwyci każdego wielbiciela czekolady. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku oraz ze zdjęciami z przygotowania i filmem. Z moimi wskazówkami przygotowanie deseru z dyni uda się bez żadnych problemów!