Dyniowe pots de creme

Zaktualizowany: 2023 9 października
deser czekoladowy z puree z dyni

Przepis na krem czekoladowo-dyniowy

Zapraszam dziś na pyszny jesienny deser – dyniowe pots de creme. Pots de creme to pyszny francuski deser czekoladowy o konsystencji budyniu. Tu do kremu czekoladowego dodana jest dynia i korzenne przyprawy, aby uzyskać rewelacyjny jesienny deser. Spróbuj koniecznie!

deser dyniowe pots de creme

Dyniowe pots de creme przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i jednocześnie wyrafinowane desery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

deser dyniowo-czekoladowy pots de creme

Dyniowe pots de creme przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny jesienny deser – krem czekoladowo-dyniowy o piernikowej nucie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Kalorie 276 kcal
Wyposażenie
  • 4 kokilki lub nieduże miseczki żaroodporne
  • większa szczelna foremka do pieczenia
Składniki

składniki na dyniowe pots de creme

Instrukcja
 

Jak zrobić dyniowe pots de creme

  • Do rondelka przelej śmietanę kremówkę i mleko, dodaj cukier trzcinowy i przyprawę do piernika.
    180 ml śmietany kremówki, 60 ml mleka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
    dodawanie składników na pots de creme
  • Dodaj puree z dyni i wymieszaj dokładnie razem – podgrzewaj całość aż do zagotowania.
    ok 110 g puree z dyni
    dodawania puree z dyni do śmietanki
  • Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego posiekaną czekoladę – mieszaj aż czekolada się rozpuści.
    60 g czekolady gorzkiej
    dodawanie czekolady do rozpuszczenia
  • Żółtka wymieszaj trzepaczką.
    2 żółtka
    mieszanie żółtek do deseru dyniowo-czekoladowego
  • Wlej powoli i po trochu gorącą masę czekoladowo-dyniową – mieszaj w trakcie.
    dodawanie masy czekoladowej z dynią do żółtek
  • Przelej masę przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych większych kawałków dyni.
    przecieranie masy czekoladowej przez sitko
  • Na dno większej szczelnej foremki połóż kawałek ręcznika papierowego i ustaw kokilki – tak aby się nie dotykały.
  • Przelej do kokilek masę czekoladowo-dyniową.
    przelewanie masy czekoladowej do kokilek
  • Wlej do dużej foremki gorącą wodę – mniej więcej do połowy wysokości kokilek.
    nalewanie gorącej wody do foremki z deserami czekoladowymi
  • Przykryj foremkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (góra/dół) i piecz przez około 30 minut – ja pod koniec zdjęłam folię i podpiekłam deser przez jeszcze około 5 minut.
    dyniowe pots de creme przed pieczeniem
  • Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem możesz krem udekorować dodatkowo bitą śmietaną albo czekoladą.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 276kcalWeglowodany: 17.4gTłuszcz: 20.8g
Słowa kluczowe deser czekoladowo-dyniowy, francuski deser, krem czekoladowy z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
deser czekoladowy z dynią

Krem czekoladowo-dyniowy – uwagi

Jesień to idealna pora na pyszne, rozgrzewające desery i comfort food. Mi się zawsze ta pora kojarzy z aromatycznym cynamonem i korzennymi przyprawami. Gorącą czekoladą i pachnącą szarlotką.

Od kilku lat piekę jesienią różne ciasta dyniowe, dziś mam dla Ciebie przepis na pyszny deser dyniowy, a dokładnie na krem czekoladowo-dyniowy we francuskim stylu.

Ten przepis na pots de creme wypatrzyłam na blogu Love & Olive Oil i tak mi się spodobał, że resztki mojego puree z dyni, które zostały mi po upieczeniu najlepszego ciasta dyniowego wykorzystałam do tego właśnie deseru.

Co to jest „pots de creme”?

Pots de creme, to w dosłownym tłumaczeniu „garnki z kremem/śmietanką”. To tradycyjny francuski deser czekoladowy o konsystencji budyniu. Tylko tu krem czekoladowy jest zapiekany w kąpieli wodnej i po upieczeniu schładzany w lodówce.

czekoladowy deser z dynią

Lista składników i zamienników do deseru dyniowego

W tej jesiennej wersji deseru do masy czekoladowej dodane jest puree z dyni i korzenna przyprawa do piernika.

Poza tym mamy tu zwykłe i bardzo podstawowe składniki:

  • śmietana kremówka – ja tu użyłam śmietanę 30% z kartonika – może też być śmietana 36% – tylko wtedy deser będzie miał trochę większą kaloryczność.
  • mleko – u mnie mleko krowie 1,5% – w sumie mleko i śmietanka mają mieć pojemność jednej szklanki
  • czekolada – oryginalnie jest tu użyta gorzka czekolada dobrej jakości i ja też użyłam gorzką czekoladę, bo lubię jej głęboki smak w deserach.
  • cukier trzcinowy – tu użyłam jedynie 2 łyżki cukru – jeśli lubisz bardziej słodkie desery, to dodaj odrobinę więcej cukru (deser jest mało słodki), albo część czekolady zastąp słodszą mleczną czekoladą
  • puree z dyni – polecam puree z dyni hokkaido, które zwykle jest dość gęste i mało wodniste, zobacz mój wpis o puree z dyni, gdzie znajdziesz również krótki filmik, z przygotowań takiego puree.
  • przyprawa do piernika – do deseru dodałam trochę przyprawy, aby nadać mu głębszego smaku, pamiętaj o użyciu przyprawy dobrej jakości – sprawdź czy Twoja przyprawa nie ma w składzie mąki! Ja polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika i używanie jej wszędzie tam, gdzie jest potrzebna.
krem czekoladowo-dyniowy

Jak zrobić krem czekoladowo-dyniowy – wskazówki

Samo przygotowanie deseru dyniowego nie jest bardzo trudne, ani czasochłonne.

Trzeba najpierw podgrzać razem kremówkę, mleko, cukier, przyprawę i puree z dyni i gdy będą gorące dodać posiekaną czekoladę.

Gorącą masą zalewamy roztrzepane żółtka i przelewamy całość przez gęste sito.

Deser pieczemy w kąpieli wodnej, więc kokilki należy ustawić w większej i szczelnej foremce, do której nalewamy gorącą wodę – do poziomu około 1/2 wysokości kokilek. Tak formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy.

Deser jest gotowy, gdy krem wygląda na ścięty, ale środek jest jeszcze troszkę „ruchomy”. Dyniowe pots de creme studzimy i chowamy do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziły.

Ja swój deser po schłodzeniu udekorowałam bitą śmietaną, czekoladową posypką oraz świeżymi owocami. W takiej postaci ten deser dyniowy tak pięknie się prezentował, że mógłby być ozdobą każdego słodkiego stołu!

Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj znać w komentarzu jak Ci smakował taki jesienny deser dyniowy.

deser czekoladowy pots de creme
deser czekoladowy z dynią i owocami

Polecane przepisy na francuskie desery

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne francuskie desery i słodkości. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 9 października

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na czekoladowy deser dyniowy

Zapraszam na przepyszny, prosty i jednocześnie zachwycający deser będący połączeniem kuchni francuskiej i amerykańskiej. Tu tradycyjny francuski deser czekoladowy - pots de creme połączony jest z popularną w Stanach Zjednoczonych dynią i przyprawą do piernika. To razem tworzy niezwykle apetyczny deser idealny na jesienne dni. Deser pięknie się prezentuje, a głęboki i mocno czekoladowy smak zachwyci każdego wielbiciela czekolady. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku oraz ze zdjęciami z przygotowania i filmem. Z moimi wskazówkami przygotowanie deseru z dyni uda się bez żadnych problemów!