Frużelina wiśniowa do słoików

Zaktualizowany: 2024 6 maja
frużelina wiśniowa

Przepis na frużelinę wiśniową idealną do deserów i nie tylko

Dziś u mnie bardziej przetworowo, bo rozgościła się tu frużelina wiśniowa, którą możecie zrobić w słoiki i wykorzystać jesienią. Frużelinę możecie też zużyć od razu jako dodatek do tortów, ciast, deserów czy też placków i naleśników.

frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie wiśnie i przetwory z wiśni, to w tym roku zróbcie frużelinę wiśniową, która wspaniale nadaje się jako dodatek do różnych ciast i deserów.

frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa do słoików przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową frużelinę z wiśni idealną jako dodatek do ciast.
4.21 z 77 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 4 słoiki
Składniki

składniki na frużelinę wiśniową

  • 1 kg wiśni (wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
  • 300-400 g cukru (do smaku)
  • 1 cytryna (sok z niej wyciśnięty)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ((użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku))
  • 50 ml wody ( – do rozrobienia mąki)
Instrukcja
 

Jak zrobić frużelinę wiśniową

  • Wiśnie podgotuj razem z cukrem – w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku – ja gotowałam około godzinę.
    1 kg wiśni, 300-400 g cukru
  • Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
    1 cytryna
  • Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj – powinien powstać ci kisiel.
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 ml wody
  • Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).
Notatki
Słoiki przed nałożeniem frużeliny należy wyparzyć wrzątkiem – zalewa się je do pełna wrzątkiem i pozostawia tak na około 15 minut (podobnie przykrywki), albo można je wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Prywatne
Słowa kluczowe jak zrobić frużelinę, wiśnie w sosie, wiśnie w żelu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
frużelina wiśniowa1

Frużelina z wiśni – uwagi

Co to jest frużelina? Otóż to mówiąc krótko – owoce w żelu. Tutaj mam użyte pyszne, soczyste, polskie truskawki.

Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej.

Taka frużelina wiśniowa będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników :)

Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników ;)

Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.

Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” ;)

frużelina wiśniowa3
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.21 z 77 ocen
Postaw mi kawę

 Polecane przepisy na owocowe przetwory

Zobaczcie również inne moje przepisy na różne owocowe przetwory, które będą idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 30 lipca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na wiśniową frużelinę

Przepis na frużelinę z wiśni, czyli wiśnie w żelu idealne jako dodatek do tortów, ciast albo placków i naleśników. Taką frużelinę wiśniową możecie dodać do sernika - ja polecam ją do sernika z czarnego lasu albo do sernika wiśniowego. Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do słodkich placuszków albo do naleśników, nie wspominając już o gofrach. Wyobraźcie sobie chrupiące gofry z bitą śmietaną i wiśniami w żelu na wierzchu - czysta rozkosz!

Frużelina wiśniowa do tortu przepis

Taka domowa frużelina z wiśni smakuje wyśmienicie i sprawdzi się przy wielu okazjach. Przygotujcie ją i przełóżcie do słoików. Tak przechowana może sobie postać. Chociaż muszę przyznać, że jak większość przetworów z ciemnych owoców z czasem się utleni jej kolor i z pięknej mocno czerwonej zrobi się bardziej brunatna. Na szczęście będzie dalej smaczna :) Koniecznie zobaczcie mój przepis krok po kroku i przygotujcie wiśniową frużelinę. Polecam wam również truskawkową frużelinę.