Gofry jaglane bezglutenowe
Przepis na jaglane gofry bezglutenowe
Przygotuj ze mną idealne gofry jaglane. Te gofry przygotowałam na mące jaglanej oraz odrobinie mąki ziemniaczanej, dzięki temu otrzymałam gofry bez glutenu. Będą więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!
Spis treści
Gofry jaglane bezglutenowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na ciasto na gofry bez glutenu, to jesteś w dobrym miejscu!
Gofry jaglane przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe gofry jaglane
- 170 g mąki jaglanej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, lub odrobina sody oczyszczonej)
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 4 białka
- 50 g oleju
- 100 ml mleka
- 3-4 łyżeczki cukru ((użyłam ksylitol) – można zastąpić część cukrem waniliowym)
Instrukcja
Jak zrobić jaglane gofry bez glutenu
- Żółtka zmiksuj z cukrem.4 żółtka, 3-4 łyżeczki cukru
- Obydwie mąki zmieszaj razem z proszkiem do pieczenia.170 g mąki jaglanej, 40 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Białka zmiksuj aż będą sztywne.4 białka
- Do żółtek dodaj mąki na zmianę z olejem i mlekiem.50 g oleju, 100 ml mleka
- Na koniec dodaj porcjami pianę z białek i delikatnie mieszaj ciasto.
- Smaż gofry w mocno rozgrzanej maszynce do gofrów.
- Po usmażeniu podaj od razu lub odłóż na kratkę do ostudzenia – nie układaj ciepłych gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Prywatne
Ciasto na jaglane gofry bez glutenu – uwagi
Gofry jaglane testowaliśmy u mojej szwagierki, nie do końca zadowolił nas efekt, więc już w domu postanowiłam je lekko ulepszyć i wprowadziłam swoje modyfikacje :)
Gofry się udały i zostały pochłonięte przez rodzinkę (chociaż syn trochę marudził, że smakują inaczej).
Faktycznie smakują inaczej niż gofry na mące pszennej i przede wszystkim są dużo bardziej od nich suche – zjedzenie takiego „samego” suchego gofra nieźle zapycha.
Dlatego polecam do nich dużo bitej śmietany i owoców (ja podałam je z prażonymi jabłkami).
Za to po zjedzeniu dwóch będziecie już nieźle najedzeni :D
Z podanej porcji otrzymacie około 8 średnich gofrów – jeśli potrzebujecie więcej, to proponuję zrobić je z 1,5 porcji.
I jeszcze trochę praktycznych rad.
Jak zrobić jaglane gofry bezglutenowe – wskazówki
Do przygotowania gofrów użyłam gotową mąkę jaglaną (kupiłam ją na allegro), ale równie dobrze możecie zmielić kaszę jaglaną (dobrze jest wtedy najpierw lekko ją uprażyć na patelni, aby pozbyć się gorzkiego smaku). Sama mąka jest dość ciężka, stąd dodatek mąki ziemniaczanej. Dzięki niej ciasto na gofry jest lepsze – nie rezygnujcie więc z niej.
Jeśli ciasto wydaje się wam zbyt gęste, to możecie dodać trochę więcej mleka.
Możecie również dodać do ciasta dla smaku trochę mielonego cynamonu, albo wanilii.
Życzę smacznego i czekam na komentarze jak Wam smakowały :)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na gofry oraz moje przepisy bezglutenowe.
Polecane przepisy na śniadanie bez glutenu
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne bezglutenowe śniadanie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na jaglane gofry bezglutenowe
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, albo starasz się eliminować w swojej codziennej diecie gluten, to wypróbuj ten przepis na gofry bez glutenu przygotowane z mąki jaglanej i ziemniaczanej. Ciasto na gofry jest proste i szybkie do przygotowania, a gofry wychodzą chrupiące. Mąka jaglana mocniej wchłania płyny niż zwykła mąka, więc gofry są też trochę bardziej suche i zwarte niż tradycyjne gofry. Dlatego warto je podać z dodatkami, które dodadzą wilgotności. Świetnie się tu sprawdzą świeże owoce, albo domowe konfitury. Możecie też użyć różne sosy. Przygotujcie więc jaglane gofry na śniadanie i podajcie je z ulubionymi dodatkami :) Teraz nawet na diecie bezglutenowej możecie się cieszyć pysznymi bezglutenowymi goframi na śniadanie, a nawet na deser. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie również moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie. Znajdziecie tam również przepisy na bezglutenowe placuszki.