Imbirowe ciasto z malinami

Zaktualizowany: 2024 30 listopada
zimowe ciasto z imbirem i malinami

Przepis na proste ciasto z imbirem i malinami

Przygotuj dziś ze mną niezwykle proste i pyszne imbirowe ciasto z malinami. To ciasto przygotujesz nawet bez użycia miksera! Dzięki dużej ilości malin ciasto z imbirem jest cudownie wilgotne i niezwykle smakowite. To ciasto idealne na zimowy deser, ale nie tylko. Koniecznie sprawdź mój dokładny przepis i zobacz jak zrobić szybkie ciasto z malinami i imbirem.

ciasto z imbirem i malinami

Proste imbirowe ciasto z malinami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta z owocami, a już szczególnie z malinami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

a piece of cake on a plate

Imbirowe ciasto z malinami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na super proste i szybkie ciasto pieczone z imbirem i malinami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 20
Kalorie 300 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30
Składniki

składniki na ciasto imbirowe

Instrukcja
 

Jak zrobić imbirowe ciasto z malinami krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.

    Krok 2 – przygotuj ciasto

    • Do większej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir i tarty imbir – wymieszaj łyżką.
      375 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki imbiru
      dodawanie tartego świeżego imbiru do suchych składników na ciasto
    • Jajka wbij do mniejszej miseczki i rozmieszaj widelcem – wlej do suchych składników.
      2 jajka
      jak przygotować jajka do ciasta imbirowego
    • Dodaj olej i maślankę.
      125 ml oleju, 125 ml maślanki
      dodawanie mokrych składników do ciasta
    • Wymieszaj wszystko razem łyżką – ciasto będzie gęste.
    • Dodaj maliny i przemieszaj – jeśli masz świeże maliny, to możesz je wyłożyć bezpośrednio na ciasto w formie, tak aby się nie rozpadły podczas mieszania z gęstym ciastem.
      250-300 g malin
      dodawanie mrożonych malin do ciasta imbirowego
    • Przełóż ciasto do formy – możesz je lekko ugnieść dłońmi.
      wykładanie ciasta imbirowego z malinami do formy do pieczenia

    Krok 3 – pieczenie ciasta

    • Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.
    • Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Sprawdź w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 41gBiałko: 6gTłuszcz: 13g
    Słowa kluczowe ciasto z imbirem, ciasto z malinami, malinowe ciasto z imbirem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    imbirowe ciasto z malinami

    Ciasto z imbirem i malinami – uwagi

    Moje dzisiejsze ciasto z malinami pochodzi z książki Donny Hay „Modern Baking” – chociaż ja go tu odrobinkę dostosowałam pod siebie. Samo ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. A do tego, jak widać w przepisie, jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Mając mrożone maliny w lodówce, możesz je mieć gotowe nawet w 40 minut! Dlatego to doskonały przepis na ciasto na ostatnią chwilę. Gorąco polecam!

    zimowe ciasto imbirowe z imbirem i owocami

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia imbirowego ciasta?

    Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • cukier – ja użyłam cukier trzcinowy, autorka w przepisie podawała 90 g ciemnego brązowego cukru oraz 110 g zwykłego białego, możesz zrobić ciasto z takich dwóch rodzajów, albo z jednego z nich
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć również inny olej o delikatnym i neutralnym smaku
    • maślanka – zamiast maślanki możesz też użyć kefir, albo rzadszy jogurt naturalny, w ostateczności możesz użyć zwykłe mleko – też będzie ok
    • imbir – do przepisu używany jest zarówno mielony imbir (w przyprawie) jak i świeży, jeśli nie masz świeżego imbiru, to użyj 3 łyżeczki mielonego imbiru
    • maliny – mogą to być mrożone owoce (nie musisz ich wcześniej rozmrażać) albo świeże, maliny możesz też zastąpić innymi owocami – fajnie się tu sprawdzi twardsza pokrojona w kostkę gruszka, albo jabłko
    proste i szybkie ciasto z malinami i imbirem

    Jak urozmaicić smak ciasta imbirowego?

    W książce autorka dodaje do ciasta posiekaną gorzką czekoladę. Ja zrezygnowałam z niej, bo moja córka nie przepada, za ciastami z czekoladą. Możesz też użyć posiekaną mleczną czekoladę jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta.

    Poza czekoladą, w przepisie użyta jest jeszcze przyprawa „mixed spice” – 1 łyżeczka. Mixed spice to mieszanka przypraw korzennych składająca się w głównej mierze z cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego oraz innych przypraw. Ja miałam ochotę na bardziej imbirowe ciasto i zrezygnowałam z tego dodatku. W Polsce nie ma ogólnie dostępnej przyprawy mixed spice, ale możesz ją zastąpić łyżeczką przyprawy do piernika. Zwróć uwagę na skład przyprawy – czy nie ma na pierwszym miejscu wymienionej mąki albo cukru. Taka przyprawa będzie mało aromatyczna. Ja jak zwykle polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika z mojego przepisu :)

    proste zimowe ciasto z malinami i imbirem

    Ile kcal ma imbirowe ciasto z malinami?

    Ciasto imbirowe przygotowane z moich składników miało w 100 g około 300 kcal. Ciasto można pokroić na 20 porcji, wtedy jeden kawałek ciasta będzie miał zaledwie 180 kcal (węglowodany – 25 g, tłuszcze – 8 g, białko – 3 g). Tak mała kaloryczność ciasta sprawia, że to świetny pomysł dla osób na diecie eliminacyjnej :)

    imbirowe ciasto pieczone z mrożonymi malinami

    Jak przechowywać ciasto z imbirem i malinami?

    Ciasto najlepiej po zupełnym ostudzeniu przełożyć do szczelnego pojemnika z przykrywką. Dzięki temu ciasto nie będzie obsychać i długo zachowa świeżość. W takim pojemniku ciasto może poleżeć spokojnie parę dni. Jeśli jest gorąco, to drugiego dnia polecam schować ciasto do lodówki, aby nie zaczęło się psuć od dużej ilości malin.

    Mam nadzieję, że to imbirowe ciasto z malinami zasmakuje tobie i twoim bliskim tak bardzo jak nam :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a łatwo je zapisać na później.

    proste i szybkie ciasto bez miksera pieczone z malinami

    Polecane przepisy na ciasta z malinami

    Jeśli uwielbiasz ciasta z malinami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie wypieki z tymi owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2024 2 grudnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na imbirowe ciasto z malinami

    Zobacz koniecznie mój prosty i szybki przepis na pyszne i wilgotne ciasto pieczone z malinami i imbirem. Dodatek imbiru sprawia, że to ciasto jest idealne na zimę. Wspaniale smakuje i rozgrzewa swoim smakiem. Proste wykonanie, podstawowe składniki są gwarantem udanego ciasta. Zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania ciasta imbirowego oraz z krótkim filmem, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto imbirowe z malinami i upiecz to ciasto swojej rodzinie i bliskim.