Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie

Zaktualizowany: 2023 26 sierpnia
szarlotka z połówek jabłek

Przepis na szarlotkę z połówek jabłek pieczonych na kruchym cieście

Zapraszam na rewelacyjny twarożkowy jabłecznik z połówkami jabłek. To ciasto z jabłkami upiekłam na kruchym cieście z dodanym do środka serkiem homogenizowanym. Do tego jabłka do ciasta dodajemy w całych połówkach, więc tworzą one słodkie i soczyste pagórki. Spróbujcie koniecznie!

jabłecznik z serkiem homogenizowanym

Jabłecznik z połówek jabłek przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upiecz tą z połówkami jabłek.

jabłecznik najlepszy

Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą szarlotkę z serkiem homogenizowanym i połówkami jabłka.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na jabłecznik z połówkami jabłkami

  • ok 2,5 szklanki mąki pszennej (- ok 375 g)
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru (- 140 g)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jabłek (dużych, słodkich )
  • cynamon (- do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić jabłecznik z połówkami jabłek

  • Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
    8 jabłek
  • Z mąki, proszku do pieczenia, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).
    ok 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
  • Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 20/30 cm).
  • Na cieście ułóż jabłka – płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie cukrem trzcinowym.
    cynamon
  • Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek – możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
  • Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
  • Piecz 60 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać – najlepiej z lodami.
  • Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Prywatne
Słowa kluczowe jabłecznik z połówek jabłek, szarlotka z serkiem homogenizowanym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jabłecznik najlepszy

Szarlotka z serkiem homogenizowanym – uwagi

Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy.

Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam :)

Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował :)

Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne.

Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik :) Zapach go zupełnie zmylił :)

Jeśli lubicie jabłeczniki i szarlotki, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki w różnym wydaniu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 8 września

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. Szarlotka z budyniem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 2 listopada w 07:31- Odpowiedz

    […] było trochę pracy i przygotowań – ciasto kruche przygotowałam z popularnego przepisu na spód twarożkowy (chociaż zmieniłam użyty ser), do tego uprażyłam jabłka i zrobiłam budyń […]

  2. a1c7349c1de1d5666d24abecc03f09a3?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2015 26 marca w 20:28- Odpowiedz

    Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg ?

  3. a1c7349c1de1d5666d24abecc03f09a3?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2015 26 marca w 20:27- Odpowiedz

    Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg wymieszany z cukrem waniliowym lub nasionkami z laski wanilii?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 26 marca w 20:29- Odpowiedz

      Można dać ale pamiętaj aby twaróg był zmielony. Ciasto będzie przypominać trochę ciasto francuskie :)

  4. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 12 września w 15:09- Odpowiedz

    Ciepły jabłecznik (czy też szarlotka) z lodami to najcudowniejszy jesienny deser… Nie umiem się oprzeć :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 13 września w 20:31- Odpowiedz

      Ja też. Idealne połączenie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy