Jagodzianki z kruszonką
Przepis na pyszne drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką i dużą ilością jagód to pyszne, miękkie bułeczki wypełnione soczystymi, słodkimi jagodami i posypane chrupiącą kruszonką. Ich drożdżowe ciasto jest delikatne i puszyste, co sprawia, że jagody doskonale się w nim komponują. Dodatkowo, kruszonka nadaje im wyjątkowy smak i teksturę. To idealna propozycja na słodki poczęstunek lub deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Koniecznie zobacz mój przepis na bułki z jagodami i kruszonką i upiecz je w sezonie na jagody.
Spis treści
Jagodzianki z kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz tradycyjne polskie jagodzianki i co roku czekasz na pierwsze jagody, aby móc upiec te pyszne bułeczki drożdżowe, to w tym roku upiecz je z tego przepisu – na pewno Ci zasmakują!
Jagodzianki z kruszonką przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do jagodzianek
- 100 ml mleka (letniego)
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 30 g cukru (- 2 lekko czubate łyżki)
- 50 g masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 300 g jagód (+ trochę cukru do ich zasypania)
składniki na kruszonkę do jagodzianek (duża porcja)
- 80 g masła
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe jagodzianki
- Jagody umyj, przebierz, osusz i posyp lekko cukrem.300 g jagód
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 250 g mąki pszennej, 1 szczypta soli
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie (na grubość około 1 cm). Możesz też podzielić ciasto na mniej więcej równe porcje i każdą z nich oddzielnie rozwałkować na cienki placek (to pozwoli włożyć do środka więcej jagód).
- Dużym kubkiem, albo foremką wycinaj koła, na środku kładź mniej więcej łyżkę jagód i sklejaj (możesz sklejać jak pączki, w kuleczkę, albo jak pierogi, wtedy wyjdzie taki bardziej łódkowaty kształt).
- Bułeczki kładź złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce.
- Przykryj bułeczki ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około pół godziny, aby podrosły.
- Po tym czasie posmaruj bułeczki odrobina mleka lub roztrzepanym jajkiem.
- Posyp bułeczki kruszonką.
Jak zrobić kruszonkę na jagodzianki
- Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).80 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru
- Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
- Jagodzianki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (temroobieg) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu przestudź, a potem delektuj się doskonałym smakiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką – uwagi
Mój mąż ostatnio wybrał się do lasu i nazbierał jagody, to ja nie tracąc czasu szybko upiekłam z nich jagodzianki z kruszonką.
Ciasto drożdżowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu – doskonały do bułeczek, strucli, chałki.
Będziecie do niego potrzebować drożdże, mąkę, mleko, trochę cukru, jedno jajko i trochę rozpuszczonego masła.
Do tego świeże jagody i masa kruszonki na wierzch bułeczek – znam takich, co jedliby samą kruszonkę ;)
Najpierw przygotowałam ciasto i odstawiłam go do wyrośnięcia. Gdy już podwoiło swoją objętość, wyjęłam je na blat i krótko zagniotłam.
Rozwałkowałam ciasto na grubość około 1 cm i szklanką wycięłam krążki.
Krążki są dość grube, więc każdy lekko rozciągnęłam w dłoniach i na wierzch nałożyłam po czubatej łyżce jagód.
Skleiłam dokładnie ciasto i odłożyłam bułeczki z jagodami na blachę.
Bułeczki przykryłam folią spożywczą i zostawiałam tak na około pół godziny, aby sobie podrosły.
Tuż przed pieczeniem swoje jagodzianki posmarowałam ich wierzchy odrobiną mleka i posypałam kruszonką.
Z tej porcji wyjdzie wam około 10-12 jagodzianek z kruszonką (zależy od tego jak grubo rozwałkujecie ciasto i jak duża będzie szklanka do wycinania ;)).
Mi wyszło ich 11 i nie były mocno duże – takie idealne na kilka kęsów.
Jak nałożyć do jagodzianek dużo jagód?
Jeśli chcecie do swoich jagodzianek zmieścić więcej niż łyżkę jagód, to musicie przygotować je troszkę inaczej. Gotowe ciasto podzielcie na mniej więcej równe części (warto zważyć samo ciasto i podzielić jego wagę na ilość bułeczek, wtedy każdy kawałek zważyć na wadze). Kawałki ciasta warto najpierw lekko zagnieść, a potem dość cienko rozwałkować – na grubość około 0,5 cm tak aby powstał cienki placek. Taki placek umieszczamy w miseczce i nakładamy do niego jagody – tak zmieścicie spokojnie nawet ze 3 łyżki jagód. Teraz dokładnie sklejamy ciasto i układamy bułeczkę na blaszce. Dzięki mocnemu rozwałkowaniu ciasto jest dużo większe i można do niego nałożyć dużo więcej jagód. Spróbujcie koniecznie tego sposobu!
Ps.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki, więc serdecznie zapraszam :)
Popatrzcie również na różne przepisy z jagodami, a także na ciasta drożdżowe.
A poniżej zdjęcia tych jagodzianek z 2012 roku.
A tu bułeczki przed pieczeniem.
Polecane przepisy na ciasta z jagodami
Jeśli jagodzianki to dla Ciebie za mało, to koniecznie zobacz inne moje przepisy z jagodami. Tu na szybko podrzucam trzy z nich :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na jagodzianki z kruszonką
Jak ja uwielbiam wszelkie jagodzianki, a najbardziej oczywiście takie jagodzianki domowe, świeżo upieczone i jeszcze cieplutkie - niebo w gębie. Najlepiej z dużą ilością jagód i z chrupiącą kruszonką. Czasami robię sobie obłędnie lepkie ślimaczki z jagodami i masą lukru, ale potem i tak wracam do takich jagodzianek z kruszonką :) A wy jakie jagodzianki lubicie najbardziej? Też takie puszyste bułeczki z kruszonką? Czy też wcale nie lubicie bułeczek z jagodami? Moja córka właśnie ostatnio się chyba nimi przejadła, bo nie chciała ich jeść. Ja powiem tak, nie płakałam nad tym, bo więcej zostało dla mnie :D
Drożdżówki z jagodami przepis
Zobaczcie mój przepis na najlepsze jagodzianki i sprawdźcie jak zrobić bułeczki drożdżowe z jagodami. Przygotujcie tu lekkie i puszyste ciasto drożdżowe i nadziejcie go jagodami - im lepiej uda się wam zmieścić, tym lepsze bułeczki :) Na koniec posypcie bułeczki drożdżowe kruszonką i odstawcie do wyrośnięcia. Potem już tylko pieczenie i jagodzianki z kruszonką gotowe. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na jagodzianki, który znajdziecie powyżej i dajcie znać jak wam wyszły te jagodowe bułeczki drożdżowe.