Karmelowy torcik musowy
Przepis na efektowny karmelowy torcik musowy z polewą lustrzaną
Zapraszam dziś na wyjątkowy i przepyszny lekki tort z karmelowym musem i słodką polewą lustrzaną. Taki torcik musowy to doskonały tort urodzinowy albo na tort na różne rodzinne okazje. Samo przygotowanie nie jest bardzo trudne, chociaż wymaga trochę czasu i uwagi. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Karmelowy torcik musowy przepis krok po kroku
Na urodziny, imieniny, chrzciny, czy też na weekend do kawy przygotujcie ten niezwykle pyszny i mocno karmelowy tort z polewą lustrzaną.
Karmelowy torcik musowy przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 16 cm.
- Termometr kuchenny.
- Odpinana forma do pieczenia o średnicy 18 cm, albo rant kuchenny.
- Waga kuchenna
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 1 białko (z jajka rozmiar L )
- 1 żółtko
- 30 g cukru (2 czubate łyżki)
- 30 g mąki pszennej (2 czubate łyżki)
składniki na warstwę kajmakową
- 160 g masy kajmakowej (4 bardzo czubate łyżki)
- 30 g płatków migdałowych (większa garść)
składniki na mus kajmakowy
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 80 g masy kajmakowej (2 czubate łyżki)
- 2 łyżeczki żelatyny (plus trochę wody)
składniki na polewę lustrzaną mirror glaze
- 175 g białej czekolady (połamanej)
- 75 ml wody
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 100 g mleka skondensowanego (słodzonego)
- 10 g żelatyny (plus trochę wody do niej)
- barwnik (spożywczy)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
- Zmiksuj białko z cukrem na gęstą i puszystą masę.1 białko, 30 g cukru
- Do białka dodaj żółtko oraz przesianą mąkę – delikatnie wymieszaj.1 żółtko, 30 g mąki pszennej
- Dno foremki o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia – boki zostaw suche.
- Przelej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 10-15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Jeśli lubisz wilgotny biszkopt, to nasącz go odrobiną wody wymieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.
- Masę kajmakową wymieszaj z płatkami migdałowymi i posmaruj wierzch biszkoptu.160 g masy kajmakowej, 30 g płatków migdałowych
- Wstaw biszkopt do lodówki.
Jak zrobić mus karmelowy
- W misie miksera zmiksuj razem zimny serek mascarpone, zimną kremówkę oraz masę kajmakową.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 80 g masy kajmakowej
- Żelatynę zalej wodą – tylko tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna (można ją podgrzać około 20 sekund w mikrofalówce).
- Dodaj do żelatyny łyżkę kremu kajmakowego i dokładnie wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty kremu i dokładnie zmiksuj.
- Wyjmij z lodówki biszkopt i ułóż go na talerzu lub podkładce.
- Otocz ciasto większym rantem.
- Nałóż mus karmelowy, tak aby również "wszedł" w szparę pomiędzy biszkoptem, a rantem (najlepiej część kremu przełożyć do woreczka i wycisnąć go w szparę – ja go nałożyłam tylko łyżką i nie wyszło, to zbyt dokładnie).
- Dokładnie wyrównaj wierzch musu.
- Schowaj ciasto razem z rantem do zamrażarki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić polewę lustrzaną mirror glaze
- W rondelku pogrzej wodę razem z cukrem, gdy cukier się cały rozpuści wlej słodzone mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj.75 ml wody, 150 g cukru, 100 g mleka skondensowanego
- Żelatynę zalej wodą tak aby ją zakryła, a gdy napęcznieje dodaj ją do rondelka i dokładnie wymieszaj.10 g żelatyny
- Czekoladę przełóż do naczynia z "dziubkiem" i zalej gorącą masą z rondelka.175 g białej czekolady
- Poczekaj kilka minut, a następnie zblenduj całość razem, albo bardzo dokładnie wymieszaj – staraj się aby nie powstało za dużo pęcherzyków powietrza.
- Przelej polewę przez gęste sito, a następnie dodaj dowolny barwnik.barwnik
- Przykryj wierzch polewy woreczkiem i poczekaj aż polewa ostudzi się do temperatury około 35 stopni.
Tort z musem kajmakowym wykończenie
- W większą formę wstaw kubek, albo miseczkę.
- Na wierzchu ustaw wyjęty z zamrażarki torcik – ze zdjętym rantem.
- Polej wierzch ciasta polewą i pozwól jej swobodnie spłynąć po bokach.
- Odczekaj około 10 minut i gdy polewa przestanie już spływać zbierz "sople" które się zebrały na dole torcika.
- Pozostałą polewę możesz zebrać do szczelnego pojemniczka i przechować w lodówce. Przed ponownym użyciem lekko ją podgrzej – do temperatury 35 stopni.
- Schowaj torcik do lodówki na kilka godzin – tak aby rozmarzł.
- Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować wierzch wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort z musem kajmakowym – uwagi
Na urodziny mojego męża przygotowałam w tym roku karmelowy torcik musowy w polewie lustrzanej.
Torcik był tylko dla naszej czwórki, więc zrobiłam go niedużego, a i tak jedliśmy go przez 3 dni.
Tort wyszedł pyszny, chociaż bardzo słodki – to przez użycie w nim masy kajmakowej.
Jak zrobić torcik karmelowy – wskazówki
Jak widać ze zdjęć – nie ma przy nim za wiele roboty, a efekt WOW jest gwarantowany.
Podkręca go „mirror glaze” czyli polewa lustrzana.
Nie jest ona trudna do zrobienia i nie wymaga jakiś szczególnych składników, więc warto ją zrobić.
Ale od początku.
Najpierw zrobiłam nieduży biały biszkopt – możecie też zrobić biszkopt czekoladowy, jeśli taki wolicie.
Jego wierzch posmarowałam kajmakiem wymieszanym z migdałami.
Potem zrobiłam mus kajmakowy – z serka mascarpone, kajmaku, śmietanki kremówki i żelatyny.
Mus wyłożyłam na biszkopt (na założonym rancie) i schowałam torcik do zamrażarki.
Przed polaniem tortu polewą lustrzaną musi on być porządnie schłodzony, a najlepiej gdy jest wręcz zmrożony.
Jak zrobić polewę lustrzaną mirror glaze – wskazówki
Przydatna tu będzie waga kuchenna i termometr kuchenny, aby zrobić ją precyzyjnie.
Gdy składniki są dobrze odmierzone, to samo zrobienie polewy jest bardzo proste.
Wystarczy zagrzać wodę z cukrem, dodać do niej mleko skondensowane i żelatynę.
Taką mieszaniną zalewamy białą czekoladę i mieszamy.
Dodajemy barwnik i studzimy.
Jeśli chcecie uzyskać kilka kolorów, to rozlejcie polewę do kilku kubeczków i każdy oddzielnie zabarwcie.
Polewę mirror studzimy do temperatury około 35 stopni – chodzi o to, aby nabrała ona odpowiedniej gęstości.
Gdy polewa będzie bardziej ciepła i płynna, to zbyt mocno spłynie z torcika, a gdy będzie mocno gęsta, to nie spłynie ładnie po bokach.
Dlatego termometr kuchenny będzie tu bardzo pomocny.
Po oblaniu tortu polewą trzeba go schować do lodówki, aby rozmarzł, bo przecież w środku jest zamarznięty po pobycie w zamrażarce.
Dodam, że zużyjecie około połowę tej polewy, reszta spłynie na dół do foremki.
Możecie ją zebrać do szczelnego pojemniczka i przechować w lodówce.
Potem przed użyciem wystarczy ją ogrzać do temperatury 35 stopni.
Torcik wyjmujemy z lodówki przed podaniem. Możecie go przy spodzie udekorować płatkami migdałowymi.
Mój karmelowy torcik musowy udekorowałam jeszcze przed podaniem czekoladowymi kulkami oraz cukrowymi kuleczkami.
Mam nadzieję, że przepis będzie przydatny!
Wypróbujcie również moje inne przepisy na torty na różne okazje.
Ps. Pod przepisem znajdziecie również krótki filmik prezentujący jak wygląda polewanie tortu polewą mirror glaze.
Polecane przepisy na ciasta z musem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i efektowne ciasta z puszystymi musami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tort kajmakowy przepis
Zapraszam na przepyszny i do tego niezwykle piękny karmelowy torcik musowy oblany po wierzchu lustrzaną polewą mirror glaze. Taki tort musowy z mirror glaze prezentuje się niezwykle pięknie i wyrafinowanie. To tort w nowoczesnym stylu, który spodoba się każdemu, a już szczególnie młodszym osobom. Prosty, a jednocześnie z efektem WOW. Sama polewa lustrzana mirror glaze nie jest trudna do zrobienia, ale wymaga dokładności i odmierzania składników. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sami się przekonajcie, że to nie jest takie trudne. Zaskoczcie swoich bliskich takim niezwykłym tortem. Tort kajmakowy z polewą zasmakuje każdemu.