Karpatka z kremem bawarskim
Przepis na ciasto karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami
wpis sponsorowany
Jeśli lubicie ciasto karpatka, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na pyszną karpatkę przełożoną lekkim kremem bawarskim i konfiturą brzoskwiniową. Taka karpatka przypominająca nieco tort może być podana na specjalne okazje i święta, ale również na weekendowy deser. Koniecznie zobaczcie ten przepis i sprawdźcie jak zrobić krem do karpatki z żółtkami. Gorąco polecam!
Spis treści
Karpatka z kremem bawarskim i brzoskwiniami przepis krok po kroku
Ciasta karpatka z lekkim śmietankowym kremem bawarskim i brzoskwiniami to doskonały pomysł na pyszne ciasto.
Karpatka z kremem bawarskim i owocami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto parzone do karpatki
- 3 jaja (rozmiar L )
- 150 ml wody
- 75 g masła
- 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
składniki na krem bawarski do karpatki
- 3 żółtka (użyłam rozmiar L)
- 75 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki)
- 100 ml mleka (- u mnie 1,5%)
- 15 g żelatyny (3 lekko czubate łyżeczki)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
dodatkowo do karpatki z kremem bawarskim
- 1 słoiczek brzoskwinie ( z marakują Naturalnie owocowe od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto parzone do karpatki
- W garnku podgrzej razem masło z wodą.150 ml wody, 75 g masła
- Gdy masło się rozpuści wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie jednolita masa.120 g mąki pszennej
- Odstaw ciasto do wystudzenia.
- Gdy ciasto będzie już chłodne dodaj do niego po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj (jeśli masz małe jajka, to użyj 4).3 jaja
- Dwie formy do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto mniej więcej po połowie do foremek i wyrównaj powierzchnię.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni (tryb termoobieg).
- Wstaw foremki i piecz ciasto przez około 16-18 minut – aż będzie mocno wyrośnięte i rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Jeśli nie masz dwóch foremek, to najpierw upiecz jedno ciasto, wyjmij je z foremki i upiecz drugie.
Jak zrobić krem bawarski do karpatki
- Żółtka zmiksuj z cukrem na gęstą, biała i puszystą masę – jak kogel mogel (część cukru możesz zastąpić cukrem waniliowym).3 żółtka, 75 g cukru
- W tym czasie podgrzej mleko, ale go nie gotuj – ma być tylko gorące.100 ml mleka
- Wlej gorące mleko cienkim strumieniem do zmiksowanych żółtek i ciągle miksuj.
- Odstaw masę do lekkiego ostudzenia.
- W tym czasie zmiksuj śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.500 ml śmietany kremówki
- Żelatynę zlej wodą (tylko tyle, aby ją zakryła) i odstaw do napęcznienia. Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna.
- Dodaj do żelatyny trochę mieszaniny mleka z żółtkami i dokładnie wymieszaj.15 g żelatyny
- Wlej żelatynę do reszty mleka i wymieszaj.
- Wlej powoli mleko z żółtkami do miksowanej śmietany i dokładnie zmiksuj.
- Do formy z jednym płatem ptysiowym przełóż krem i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2-4 godziny.
- Przed podaniem nałóż na wierzch kremu słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.1 słoiczek brzoskwinie
- Przykryj drugim blatem ciasta i całość posyp cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto karpatka z kremem bawarskim – uwagi
W moim domu karpatka jest bardzo lubiana – szczególnie przez męską część – dlatego ostatnio zrobiłam im karpatkę z kremem bawarskim i owocami.
Tak przygotowane ciasto było lżejsze i bardziej wakacyjne :)
Najpierw przygotowałam blaty ciasta parzonego, które upiekłam dla odmiany w tortownicy.
Potem zrobiłam prosty i lekki krem bawarski.
Blaty ciasta ptysiowego przełożyłam kremem i na wierzch dałam słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.
Ciasto schłodziłam w lodówce, aby krem stężał (jest na żelatynie).
Jak zrobić ciasto parzone do karpatki – wskazówki
Ciasto to nazywa się parzonym, gdyż wstępny etap robiony jest w garnku.
Wlewamy do niego wodę i dodajemy masło – podgrzewamy, aż masło się rozpuści.
Wtedy dodajemy mąkę i ciągle podgrzewając mieszamy, aż utworzy się zwarta i gęsta masa.
W tak przygotowanym cieście para wodna zostaje uwieziona w środku i potem w trakcie pieczenia uwalnia się tworząc na cieście górki.
Masę studzimy i dopiero wtedy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy do połączenia.
Do tego ciasta nie dodajemy cukru, ani proszku do pieczenia!
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy aż blaty będą złociste i wyjdą na nim górki.
Ciasto parzone samo z siebie nie jest słodkie, dlatego można przełożyć je słodszym kremem i posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że moja wersja karpatki z kremem bawarskim przypadnie wam do gustu :)
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów z ciastem parzonym.
Polecane przepisy na ciasta parzone
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i ciasteczka zrobione z ciasta parzonego – podobnie jak karpatka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit