Łaciate ciasto z masłem orzechowym

Przepis na proste ciasto orzechowo-czekoladowe z masłem orzechowym
Zapraszam dziś na wyjątkowo proste łaciate ciasto z masłem orzechowym. To ciasto to prawdziwa gratka dla fanów masła orzechowego i czekolady! Marmurkowe, miękkie, z intensywnym smakiem kakao i orzechów, a do tego oblane błyszczącą czekoladową polewą i posypane chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Wygląda efektownie, smakuje obłędnie i świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spis treści

Łaciate ciasto z masłem orzechowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta pełne smaku i czekolady, to koniecznie wypróbuj ten przepis z użyciem masła orzechowego.

Łaciate ciasto z masłem orzechowym przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm (albo tortownicę o średnicy około 26 cm).
Składniki
składniki na ciasto orzechowo-czekoladowe
- 125 g masła orzechowego (gładkiego (½ szklanki))
- 80 ml oleju (⅓ szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 375 g mąki pszennej (2½ szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 250 ml maślanki
- 20 g gorzkiego kakao (3 płaskie łyżki)
- 2-3 łyżki mleka
składniki na wierzch ciasta
- 100 ml śmietany kremówki
- 150 g czekolady (gorzkiej lub deserowej)
- ok. 30 g masła orzechowego
- ok. 50 g orzeszków ziemnych (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i kakao krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.375 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
Krok 2 – przygotowanie ciasta orzechowego
- Do misy przełóż masło orzechowe, cukier i olej.125 g masła orzechowego, 200 g cukru, 80 ml oleju
- Zmiksuj razem składniki na gładką masę.
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj przez chwilę.4 jajka
- Wsyp około połowę mąki i krótko zmiksuj.
- Wlej maślankę i zmiksuj do połączenia.250 ml maślanki
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj.
- Odłóż do mniejszej miski około ⅓ ciasta.
Krok 3 – przygotowanie ciasta czekoladowego
- Dodaj do mniejszej miseczki kakao i mleko – wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest mocno gęsta, to dodaj odrobinę więcej mleka.20 g gorzkiego kakao, 2-3 łyżki mleka
Krok 4 – nakładanie ciasta
- Nałóż do formy około ⅔ ciasta orzechowego.
- Wyłóż na niego "kupkami" połowę ciasta czekoladowego.
- Wyłóż resztę ciasta orzechowego, a na niego resztę ciasta czekoladowego.
- Na koniec przemieszaj jeszcze ciasto patyczkiem do szaszłyków lub nożem.
Krok 5 – pieczenie ciasta
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 6 – dekoracja ciasta
- Podgrzej w rondelku kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.100 ml śmietany kremówki, 150 g czekolady
- Mieszaj aż otrzymasz gładką polewę czekoladową. Ostudź ją i gdy zacznie gęstnieć posmaruj nią wierzch ciasta.
- Masło orzechowe krótko podgrzej w mikrofali (30 sekund powinno wystarczyć) i polej nim wierzch polewy czekoladowej – od razu przemieszaj delikatnie warstwy.ok. 30 g masła orzechowego
- Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzeszkami ziemnymi.ok. 50 g orzeszków ziemnych
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ciasto orzechowo-czekoladowe – uwagi
Mój mąż i jego koledzy jechali ostatnio na bieg ultra w Chorwacji, więc musiałam im oczywiście upiec coś dobrego dla podładowania węglowodanów i dodania energii. Postawiłam tu na składniki, które są idealne dla sportowców – masło orzechowe i czekoladę. Przeszperałam trochę internet i natrafiłam na przepis na ciasto z masłem orzechowym – tam autorka piekła je w formie keksowej, ja jednak postawiłam na wersję pieczoną w większej foremce. I tym sposobem upiekłam to oto ciasto orzechowe z kakao, a teraz gorąco polecam je również Tobie!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasta z masłem orzechowym?
Aby przygotować to ciasto potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło orzechowe – najbardziej polecam tu masło gładkie – wtedy może je ładnie zmiksować z cukrem, ale jeśli masz tylko takie z kawałkami orzeszków, to nie problem – też możesz je użyć – wtedy z cieście będą chrupiące kawałeczki orzechów. Możesz też zrobić domowe masło orzechowe, jeśli nie masz gdzie go kupić – chociaż bez problemu dostaniesz je w każdej Biedronce, albo Lidlu, a także w większych sklepach.
- kakao – do części czekoladowej będziesz potrzebować gorzkie kakao – może być zwykłe lub odtłuszczone. Nie może to być słodzony napój kakaowy do picia!
- czekolada – do polewy użyłam gorzką czekoladę, jeśli jednak wolisz słodsze ciasta, to możesz użyć czekoladę mleczną – tylko wtedy do przygotowania polewy użyj mniej śmietany kremówki – na 150 g czekolady mlecznej użyj około 80 ml śmietany kremówki.
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36% – tylko wtedy lekko wzrośnie kaloryczność ciasta
- maślanka – do ciasta dodałam zwykłą naturalną maślankę, możesz ją zastąpić kefirem, albo rzadszym jogurtem naturalnym, w ostateczności może to być również zwykłe mleko – tylko wtedy nie wlewaj od razu całej szklanki, tylko najpierw dodaj około 3/4 szklanki i jeśli ciasto będzie za gęste, to wtedy dodaj resztę
Jak przechowywać łaciate ciasto z masłem orzechowym?
Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do pojemnika z pokrywką, albo przykryć je kloszem. Dzięki temu ciasto dłużej zachowa świeżość i miękkość i nie będzie obsychało. Ciasto możesz przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a myślę, że nawet do tygodnia czasu. Ciasto orzechowe możesz też zamrozić na około 3 miesiące.
Ile kcal ma ciasto z masłem orzechowym i kakao?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta – przy produktach, które ja użyłam. Jeśli podzielisz je na 20 mniej więcej podobnych porcji, to każda z nich będzie miała około 282 kcal (węglowodany – 31 g, białka – 7 g, tłuszcze – 14 g).
Mam nadzieję, to to marmurkowe ciasto orzechowo-czekoladowe przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na ciasta orzechowe
Jeśli lubisz orzechy, masło orzechowe i orzechowe wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta, babeczki i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
Marmurkowe ciasto z masłem orzechowym i kakao to pyszna propozycja dla wszystkich miłośników domowych wypieków – miękkie, wilgotne, pięknie się prezentuje i smakuje rewelacyjnie! Wyjątkowy wzór marmurka powstaje z połączenia puszystej masy orzechowej z kakaową, a całość dopełnia czekoladowa polewa i chrupiące orzeszki ziemne na wierzchu. To ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale jest też bardzo proste w przygotowaniu – przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z etapów przygotowań oraz film wideo, który pokazuję, jak je zrobić od początku do końca. Dzięki temu uda się każdemu, nawet jeśli dopiero zaczynasz pieczenie!
Idealne zarówno na weekendowe popołudnie, jak i na przyjęcie czy święta – to ciasto zawsze robi wrażenie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się domowym wypiekiem z pyszną nutą masła orzechowego i czekolady!