Łaciate ciasto z masłem orzechowym

Zaktualizowany: 2025 27 kwietnia
łaciate ciasto orzechowe oblane polewą czekoladową z masłem orzechowym i posypane orzeszkami ziemnymi

Przepis na proste ciasto orzechowo-czekoladowe z masłem orzechowym

Zapraszam dziś na wyjątkowo proste łaciate ciasto z masłem orzechowym. To ciasto to prawdziwa gratka dla fanów masła orzechowego i czekolady! Marmurkowe, miękkie, z intensywnym smakiem kakao i orzechów, a do tego oblane błyszczącą czekoladową polewą i posypane chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Wygląda efektownie, smakuje obłędnie i świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

widok z góry na ciasto oblane polewą czekoladową i posypane siekanymi orzeszkami ziemnymi

Łaciate ciasto z masłem orzechowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta pełne smaku i czekolady, to koniecznie wypróbuj ten przepis z użyciem masła orzechowego.

a piece of cake with chocolate frosting and nuts

Łaciate ciasto z masłem orzechowym przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto z masłem orzechowym i kakao oblane polewą czekoladową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 20
Kalorie 353 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm (albo tortownicę o średnicy około 26 cm).
Składniki

składniki na ciasto orzechowo-czekoladowe

składniki na wierzch ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i kakao krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
    • Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
    • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
      375 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
      mieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem

    Krok 2 – przygotowanie ciasta orzechowego

    • Do misy przełóż masło orzechowe, cukier i olej.
      125 g masła orzechowego, 200 g cukru, 80 ml oleju
      dodawanie oleju do składników na ciasto orzechowe
    • Zmiksuj razem składniki na gładką masę.
      miksowanie składników na ciasto orzechowe z masłem orzechowym
    • Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj przez chwilę.
      4 jajka
      dodawanie jajek do ciasta z masłem orzechowym
    • Wsyp około połowę mąki i krótko zmiksuj.
      dodawanie mąki do ciasta orzechowego
    • Wlej maślankę i zmiksuj do połączenia.
      250 ml maślanki
      dodawanie maślanki do ciasta z masłem orzechowym
    • Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj.
    • Odłóż do mniejszej miski około ⅓ ciasta.
      odkładanie części ciasta orzechowego do przygotowania ciasta czekoladowego

    Krok 3 – przygotowanie ciasta czekoladowego

    • Dodaj do mniejszej miseczki kakao i mleko – wymieszaj dokładnie. Jeśli masa jest mocno gęsta, to dodaj odrobinę więcej mleka.
      20 g gorzkiego kakao, 2-3 łyżki mleka
      przygotowanie ciasta czekoladowego

    Krok 4 – nakładanie ciasta

    • Nałóż do formy około ⅔ ciasta orzechowego.
      wykładanie ciasta z masłem orzechowym do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
    • Wyłóż na niego "kupkami" połowę ciasta czekoladowego.
      nakładanie ciasta czekoladowego na ciasto orzechowe w formie
    • Wyłóż resztę ciasta orzechowego, a na niego resztę ciasta czekoladowego.
    • Na koniec przemieszaj jeszcze ciasto patyczkiem do szaszłyków lub nożem.
      mieszanie ciasta czekoladowego z ciastem orzechowym

    Krok 5 – pieczenie ciasta

    • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.

    Krok 6 – dekoracja ciasta

    • Podgrzej w rondelku kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
      100 ml śmietany kremówki, 150 g czekolady
      przygotowanie polewy czekoladowej na ciasto z masłem orzechowym
    • Mieszaj aż otrzymasz gładką polewę czekoladową. Ostudź ją i gdy zacznie gęstnieć posmaruj nią wierzch ciasta.
      smarowanie ciasta polewą czekoladową
    • Masło orzechowe krótko podgrzej w mikrofali (30 sekund powinno wystarczyć) i polej nim wierzch polewy czekoladowej – od razu przemieszaj delikatnie warstwy.
      ok. 30 g masła orzechowego
      smarowanie wierzchu ciasta masłem orzechowym
    • Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
      ok. 50 g orzeszków ziemnych
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 353kcalWeglowodany: 38gBiałko: 8.5gTłuszcz: 18g
    Słowo kluczowe ciasto marmurkowe, ciasto orzechowo-czekoladowe, ciasto z masła orzechowego
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    marmurkowe ciasto orzechowo-czekoladowe z polewą czekoladową i masłem orzechowym

    Ciasto orzechowo-czekoladowe – uwagi

    Mój mąż i jego koledzy jechali ostatnio na bieg ultra w Chorwacji, więc musiałam im oczywiście upiec coś dobrego dla podładowania węglowodanów i dodania energii. Postawiłam tu na składniki, które są idealne dla sportowców – masło orzechowe i czekoladę. Przeszperałam trochę internet i natrafiłam na przepis na ciasto z masłem orzechowym – tam autorka piekła je w formie keksowej, ja jednak postawiłam na wersję pieczoną w większej foremce. I tym sposobem upiekłam to oto ciasto orzechowe z kakao, a teraz gorąco polecam je również Tobie!

    ciasto orzechowe oblane polewą z gorzkiej czekolady i posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciasta z masłem orzechowym?

    Aby przygotować to ciasto potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • masło orzechowe – najbardziej polecam tu masło gładkie – wtedy może je ładnie zmiksować z cukrem, ale jeśli masz tylko takie z kawałkami orzeszków, to nie problem – też możesz je użyć – wtedy z cieście będą chrupiące kawałeczki orzechów. Możesz też zrobić domowe masło orzechowe, jeśli nie masz gdzie go kupić – chociaż bez problemu dostaniesz je w każdej Biedronce, albo Lidlu, a także w większych sklepach.
    • kakao – do części czekoladowej będziesz potrzebować gorzkie kakao – może być zwykłe lub odtłuszczone. Nie może to być słodzony napój kakaowy do picia!
    • czekolada – do polewy użyłam gorzką czekoladę, jeśli jednak wolisz słodsze ciasta, to możesz użyć czekoladę mleczną – tylko wtedy do przygotowania polewy użyj mniej śmietany kremówki – na 150 g czekolady mlecznej użyj około 80 ml śmietany kremówki.
    • śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36% – tylko wtedy lekko wzrośnie kaloryczność ciasta
    • maślanka – do ciasta dodałam zwykłą naturalną maślankę, możesz ją zastąpić kefirem, albo rzadszym jogurtem naturalnym, w ostateczności może to być również zwykłe mleko – tylko wtedy nie wlewaj od razu całej szklanki, tylko najpierw dodaj około 3/4 szklanki i jeśli ciasto będzie za gęste, to wtedy dodaj resztę
    łaciate orzechowe ciasto z kakao i masłem orzechowym oblane polewą czekoladową

    Jak przechowywać łaciate ciasto z masłem orzechowym?

    Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do pojemnika z pokrywką, albo przykryć je kloszem. Dzięki temu ciasto dłużej zachowa świeżość i miękkość i nie będzie obsychało. Ciasto możesz przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a myślę, że nawet do tygodnia czasu. Ciasto orzechowe możesz też zamrozić na około 3 miesiące.

    marmurkowe ciasto z masłem orzechowym i czekoladowym ciastem

    Ile kcal ma ciasto z masłem orzechowym i kakao?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta – przy produktach, które ja użyłam. Jeśli podzielisz je na 20 mniej więcej podobnych porcji, to każda z nich będzie miała około 282 kcal (węglowodany – 31 g, białka – 7 g, tłuszcze – 14 g).

    Mam nadzieję, to to marmurkowe ciasto orzechowo-czekoladowe przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem.

    Polecane przepisy na ciasta orzechowe

    Jeśli lubisz orzechy, masło orzechowe i orzechowe wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta, babeczki i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 28 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

    Marmurkowe ciasto z masłem orzechowym i kakao to pyszna propozycja dla wszystkich miłośników domowych wypieków – miękkie, wilgotne, pięknie się prezentuje i smakuje rewelacyjnie! Wyjątkowy wzór marmurka powstaje z połączenia puszystej masy orzechowej z kakaową, a całość dopełnia czekoladowa polewa i chrupiące orzeszki ziemne na wierzchu. To ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale jest też bardzo proste w przygotowaniu – przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z etapów przygotowań oraz film wideo, który pokazuję, jak je zrobić od początku do końca. Dzięki temu uda się każdemu, nawet jeśli dopiero zaczynasz pieczenie!

    Idealne zarówno na weekendowe popołudnie, jak i na przyjęcie czy święta – to ciasto zawsze robi wrażenie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się domowym wypiekiem z pyszną nutą masła orzechowego i czekolady!